The Times: Mielőtt pitiáner nacionalista lett volna, a magyar miniszterelnök 4 millió bevándorlót akart

Publikálás dátuma
2019.05.14. 08:08

A korábbi antikommunista harcos büszke arra, hogy megalkotta az illiberális államot
Az orbáni populizmus olyan, hogy vakká teszi gazdáját a valóság iránt, írja a The Times. Az összeférhetetlen magyar vezető létrehozta a modellt a nyugati demokráciákon végigsöprő populizmus számára. A korábbi antikommunista harcos büszke arra, hogy megalkotta az illiberális államot. Olyan félelmekre épít, amik borzalmasan ismerősek: a menekülteket bűnbakká teszi, muzulmánokkal riogat, elutasítja a multikulturalizmust és rokonszenvez Putyin rendszerével. Ám paradox, hogy miközben bevándorlás-ellenes tengelyt sürget a hasonszőrű pártokkal és lezárja határait, aközben Magyarország tipikusan az az ország, amelynek külső utánpótlásra volna szüksége, hogy pótolja a csökkenő népességet. Utóbbi oka a magas halálozási arányszám, illetve az elvándorlás. Csakhogy Orbán politikája elutasítja a legnyilvánvalóbb gyógyírt, a jelentős bevándorlást. A munkaerőhiányon nem segít a babaprogram. Ellenben megszületett a rabszolga törvény a helyzet enyhítésére. Mielőtt pitiáner nacionalista lett volna, a politikus elismerte, hogy az országnak 4 millió bevándorló kellene. Napjainkban arra használja a menekülteket és a vallást, hogy hazafiként pózoljon, miközben megosztottságot terjeszt. Mint annyi más populista, ő is képmutató, akinek rosszindulatú irányvonala az ország jólétét teszi tönkre. 
Szerző

Frankfurter Rundschau: Orbán úgy érezheti, menlevelet kapott

Publikálás dátuma
2019.05.14. 07:23

A magyar vendég is legfeljebb csak zárt ajtók mögött hallhatott bírálatot, már ha egyáltalán
Orbán Viktor minden bizonnyal menlevélként értelmezi, hogy kezet rázhatott Donald Trumppal, akivel egyébként bőven vannak közös vonásaik, írja a Frankfurter Rundschau. Már a látogatás bejelentése is igen szívélyesre sikeredett, és ez nem csoda, hiszen az ügyben Amerikának is megvannak a maga érdekei. Mindketten a bezárkózást szorgalmazzák a menekültekkel szemben és ellenszenvvel viseltetnek az EU iránt. Olyannyira, hogy Washington igyekszik magához vonzani Olaszországot, Lengyelországot, no, és Magyarországot, mivel azok jócskán bírálják az uniót. Az autokraták Trump gyengéjét jelentik, az elnök ebből sosem csinált titkot. Közülük Orbán a doyen. Az ilyen megbeszéléseken nyilvánosan sosem kerül szóba az emberi jogok megsértése vagy az állami önkény. Így a magyar vendég is legfeljebb csak zárt ajtók mögött hallhatott ez ügyben egy s mást, már ha egyáltalán. Amerikai források viszont utaltak arra, hogy legutóbb Budapesten Mike Pompeo külügyminiszter felhozta a kifogásolt témákat. A mostani washingtoni kormányzat nem szokta a közvélemény előtt nehezményezni a magyar demokrácia leépítését. A State Department ugyan bírálta a CEU-val szembeni eljárást, de a kérdés azóta már lekerült napirendről. Orbán viszont igazolásként tekint az útra, mármint hogy a világ legerősebb hatalmának semmi baja szabad média korlátozásával, civil szervezetek bűnössé nyilvánításával, a tudomány függetlenségének fenyegetésével. Úgy gondolja, hogy ily módon felhatalmazást kapott az ország további átalakítására. De nem kell tartania Kínának sem semmitől, mert hiába figyelmeztetett Pompeo, a magyar miniszterelnököt ez nem izgatta, így a Huawei építheti ki az új internetes hálózatot.
Szerző

Die Welt: A nagy elitellenes harcos két évig váratta magyar kebelbarátját

Publikálás dátuma
2019.05.14. 07:03

Ráadásul a találkozó a tervezett 45 perc helyett csupán 20 percig tartott.
A washingtoni megbeszélésen mind a két fél szívélyesnek mutatkozott, de hiszen személyiségüket tekintve nagyon is hasonlítanak egymásra, írja a Die Welt. Ám kiderült, hogy kemény nézetkülönbségek vannak köztük. Orbán Viktor éveket várt arra, hogy megjelenhessen Donald Trump oldalán. A házigazda tiszteletet és nagyszerű teljesítmény emlegetett vele kapcsolatban, és pont ez az, amit a magyar kormányfő csak ritkán hall európai partnereitől. De hát mindketten elitellenes harcosként állítják be magukat, kirohannak a liberális demokrácia ellen, a migránsok ellen uszítanak és gunyorosan beszélnek a politikai ellenlábasokról. Jellemüket tekintve olyanok, mintha az isten is egymásnak teremtette volna őket.    Orbánnak mégis két évet kellett várnia, amíg elmehetett a Fehér Házba, ahol már az összes közép-európai állam vezetőjét fogadták. Ennek oka talán az lehet, hogy a magyar vezető akár az USÁ-val szemben is védi azt, amit nemzeti érdeknek tart. Trump sakkban akarja tartani Oroszországot és Kínát, Orbán üzletelni akar velük. Ezért azután minden személyes hasonlóság ellenére jócskán vannak ütközési pontok a két főváros között. Ezt tükrözi, hogy a találkozó a tervezett 45 perc helyett csupán 20 percig tartott. Utána jött a sajtóértekezlet – 16 percen át, de az újságírók nem mutattak nagy érdeklődést a vendég iránt, aki ilyenformán alighanem némiképp kicsinynek érezhette magát – Amerika-politikájának legjelentősebb pillanatában. Európában nagyobb hullámokat szokott kavarni, ha valahol megjelenik. Trump viszont ismét beintett Európának és a németeknek, amikor Orbán migrációs politikáját méltatta. De részéről éppen ez lehetett a vendéglátás célja: meggyengíteni, sőt megosztani az EU-t, bár idáig a magyar vezető külpolitikai kérdésekben hivatalosan szolidáris maradt. Amúgy az elnök sem bírja, hogy Magyarországban egyre nagyobb az orosz és kínai befolyás. Viszont fontos számára, hogy a V4-es csoport egyik tagjáról van szó, hiszen a szövetség gyakran tengelyt akaszt a németekkel, illetve a franciákkal. Orbán ehhez képest egyfajta egyensúlyra törekszik a nagyhatalmakkal szemben. De az USÁ-t bosszantja az egyenlő távolság. Ám a közeledésért ellenszolgáltatást vár. Magyarország alighanem azzal fizeti meg az út árát, hogy amerikai légvédelmi rendszert, továbbá cseppfolyósított gázt vesz, noha az drágább, mint az orosz földgáz. De ettől még továbbra is partnerként ajánlkozik nem csupán az Egyesült Államok, hanem Kína számára is. Ez a helyzet a washingtoni páros fotó elkészülte után is.
Szerző