Rekordszintre emelkedett a szén-dioxid-koncentráció a világon

Publikálás dátuma
2019.05.14. 09:20

Fotó: TIM PEAKE / AFP
A légkör szén-dioxid-koncentrációja a hét végén haladta meg először a kritikus, 415 ppm-es értéket a hawaii Mauna Loa obszervatóriumban.
Rekordszintre nőtt a szén-dioxid-koncentráció a Föld légkörében: 415,26 ppm-et mértek a hawaii Mauna Loa obszervatórium műszerei a hét végén. Ez az első alkalom, hogy a légkör szén-dioxid-koncentrációja meghaladta a 415 ppm-et - jelentették be hétfőn a Scripps Óceánkutató Intézet kutatói.
 A szakemberek emlékeztettek arra, hogy az év ezen időszakában a légköri szén-dioxid-koncentráció az északi féltekén mindig magasabbra nő. Ám az újabb rekordértéket akkor mérték, amikor kutatók egy minapi jelentésükben közölték, hogy 2018-ban 1,7 százalékkal nőtt a szén-dioxid-kibocsátás, újabb rekordot érve el, mivel a globális energiafogyasztás meredeken emelkedett.
A szén-dioxid az öt elsődleges üvegházhatású gáz közül a legfontosabb mind a légkörben lévő mennyiségét, mind koncentrációjának növekedését illetően.
Amikor a 1958-ban először elemezték a Mauna Loa műszerei által gyűjtött mintákat, a szén-dioxid-koncentráció az iparosodás előtt 280 ppm-ről 35 ppm-mel nőtt. Az elmúlt több mint 60 évben további 95 ppm volt a növekedés, és a szén-dioxid-koncentráció 2018-ban elérte a 410 ppm-et.
A hawaii Mauna Loa obszervatórium a világ legrégebbi olyan mérőállomása, amely gyűjti, jegyzi és elemzi folyamatosan a légkör változásával kapcsolatos adatokat.
Szerző
Frissítve: 2019.05.14. 10:16

Látványosan utálják az esőt a gorillák (videó)

Publikálás dátuma
2019.05.13. 15:45
Illusztráció
Fotó: Paul Zinken /
Nem véletlenül emberszabásúak a gorillák.
Gyorsan terjed az interneten az a videó, amelyet egy dél-karolinai állatkert, a Riverbanks Zoo and Garden gondozója tett közzé a Facebook-oldalán.  Brooke Hunsinger még május elején vette fel, ahogy egy csapat gorilla haragszik, duzzog, „pofákat” vág, mert esik az eső. A felvételen az is látszik, a majmok valóban emberszabásúan próbálnak „fedezékben” maradni és nem elázni.  
„A gorillák fenséges, méltóságteljes teremtények, kecsesek és gyönyörűek… kivéve, amikor esik az eső.”

- írta a poszthoz az állatgondozó.

Szerző
Témák
gorilla eső

ENSZ-főtitkár: rossz irányba halad a világ, üres beszédek helyett konkrét tervekre van szükség

Publikálás dátuma
2019.05.13. 09:30

Fotó: MICHAEL BRADLEY / AFP
Az éghajlatváltozás miatti vízszintemelkedés által leginkább fenyegetett térségbe látogat António Guterres ENSZ-főtitkár, hogy figyelmeztessen, a világ rossz irányba halad a felmelegedés csökkentésével kapcsolatos célok elérését illetően.
Új-Zélandon megkezdte a csendes-óceáni térség déli részének országaiba vezető körútját António Guterres ENSZ-főtitkár vasárnap. A szeptember 23-i New York-i klímaértekezlet előtt a világszervezet főtitkára ellátogat a Fidzsi-szigetekre, Tuvalura és Vanuatura, amelyeket egyaránt fenyeget az éghajlatváltozás miatti vízszintemelkedés. Az éghajlatváltozás elleni lépéseket sürgető üzenetében António Guterres úgy vélte, hogy megkopott az egyes országok eltökéltsége. Hozzátette, hogy "az első vonalban lévő" kis szigetországok szenvednek majd a legtöbbet.
"Mindenütt egyértelmű bizonyítékát látjuk annak, hogy nem jó úton járunk a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célok elérése felé"

- jelentette ki António Guterres.

 A 2015 decemberében elfogadott keretmegállapodás azt a célkitűzést erősítette meg, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés legfeljebb csak 1,5 fokos legyen. A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt. 
"Furcsa módon, ahogyan a dolgok az érintett területeken rosszabbodnak, úgy csökkennek a politikai intézkedések"

- tette hozzá Guterres Aucklandben Jacinda Ardern új-zélandi kormányfővel közösen tartott sajtóértekezletén.

Az ENSZ-főtitkár dicsérte az új-zélandi kormányt, amely új, 2050-ig érvényes karbonsemlegességre vonatkozó törvénytervezetet nyújtott be. A tervezet ugyanakkor mentesíti a korlátozások alól a szigetország számára létfontosságú mezőgazdaságot. Jacinda Ardern szerint az éghajlatváltozás a legnagyobb kihívás a nemzetközi közösségnek, amely súlyos mulasztást követne el, ha tétlen maradna.
Guterres találkozik a christchurchi muzulmán közösség vezetőivel is, hogy együttérzését tolmácsolja a március 15-én két mecsetben elkövetett vérengzés után. Az ENSZ-főtitkár a New York-i csúcstalálkozó meghívólevelében közölte, hogy előkészítő tanácskozást hív össze az Egyesült Arab Emírségekbe június 30-ra, ahol megállapodnak az általános felmelegedés elleni harccal kapcsolatos legjobb intézkedésekben. Egyben felszólította az országokat, hogy ne üres beszédekkel, hanem konkrét és megvalósítható tervekkel érkezzenek az üvegházhatású gázok kibocsátásának tíz év alatt 45 százalékos csökkentése és 2050-re a teljes megszüntetése érdekében.
A nemzetközi szervezet főtitkára a Fidzsi-szigeteken és Vanuatun olyan családokkal találkozik, akiknek az életét megkeserítik a hurrikánok, árvizek és más szélsőséges időjárási jelenségek.
Szerző
Frissítve: 2019.05.13. 14:43