Előfizetés

Nemhogy voltak, még ma is lehetnek rengések a Holdon

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.14. 10:10

Fotó: LAURENT EMMANUEL / AFP
A korábbi Apollo-missziók adatait elemezve a kutatók szerint még ma is léteznek holdrengések.
Még ma is tektonikus aktivitást mutat a Hold - erre utal az Apollo-missziók korában történt egyik holdrengés adatainak elemzése. A 28 feljegyzett rengésből nyolc, geológiai szempontból fiatalnak számító törészónák közelében történt - állapították meg a washingtoni Smithsonian Intézet elemzői, Thomas Watters és kollégái a Nature Geoscience című szaklapban megjelent tanulmányában. 
A Hold a keletkezése után lehűlt, majd zsugorodott, mint ahogyan 
a szőlőszemből mazsola válik.

A Hold felszíne, amely nem olyan elasztikus, mint a szőlőszem héja, eközben többször összetöredezett és ezernyi sziklaszirt képződött. A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) nevű szondája mintegy tíz évvel ezelőtt geológiailag viszonylag fiatal töréseket fedezett fel. Azt azonban nem tudták, pontosan mikoriak ezek a képződmények és mikori az aktivitás.
A híres Apollo 12-es, 14-es, 15-ös és 16-os holdmisszió asztronautái négy szeizmométert hagytak hátra a Föld kísérőjén, ezek feljegyezték a Hold szeizmikus aktivitását. 1969 és 1977 között a műszerek összesen 28 rezgést észleltek, amelyeket egyebek között aszteroida-becsapódások is kiválthattak. A Földön ezek a rengések a Richter-skála szerinti 2-5-ös erősségűek lettek volna. 
Az adatokat újraelemezve megállapították, hogy az Apollo-missziók által feljegyzett rengések egy sorozata nagyon közel történt az LRO által felfedezett törészónákhoz. Nicholas Schmerr, a Marylandi Egyetem kutatója szerint nyolc holdrengés epicentruma nem több mint 30 kilométerre volt az ilyen fiatal zónáktól. 
"Valószínűnek tartjuk, hogy ezt a nyolc rengést olyan törések okozták, amelyek elcsúsztak az után, hogy a Hold kérgében feszültség alakult ki a globális összehúzódás és az árapály erejének hatására"

- mondta Watters.

 Bár az Apollo szeizmométerek 1977 óta nem működnek, ez geológiai szempontból nem számottevő idő. Ezért nagyon valószínű, hogy a törési zónák ma is aktívak - hangsúlyozta Schmerr. 
"Nem gyakran láthatunk a Földön kívül aktív tektonikát, ezért nagyon izgalmas annak gondolata, hogy ezek a törések még mindig okoznak rengéseket a Holdon"

- mondta.

A kávézás meghosszabbítja az életet - persze vedelni tilos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.13. 12:43

Fotó: MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LI / AFP
Napi 2-4 kávé nemhogy árt, kifejezetten használ: hozzájárul számos, súlyos betegség kialakulási esélyének csökkentéséhez - derítette ki egy új kutatás.
A mértékletes kávézás fordított arányban áll az egészségügyi kockázatok növekedésével: a napi 2-4 csészét fogyasztók akár két évvel is tovább élnek, mint akik egyáltalán nem isznak feketét. A kávéfogyasztás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri és a légzőszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát, még dohányzás esetén is  – írta a Qubit egy, a kávézás és a halálozás összefüggéseit vizsgáló nagyszabású elemzés alapján.
A kutatók szerint az eredmények egybecsengenek a korábbi vizsgálatokkal, amelyek szerint a kávéfogyasztás lassítja a prosztatarák növekedését, valamint csökkenti az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának esélyét is.

Szakértő: a kullancsot azonnal ki kell szedni, akár körömmel is

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.13. 11:51

Fotó: Igor Zarembo / AFP
A betegségek kialakulása attól is függ, mennyi idő telik el a csípés és a kullancs eltávolítása között.
A testben talált kullancsot minél hamarabb el kell távolítani, mert a betegségek kialakulásában nagy jelentősége van annak, hogy mennyi idő telik el a csípés és az eltávolítás között - közölte Földvári Gábor parazitológus kutató az M1-en. Ha valaki kirándulás közben vesszük észre a kullancsot, nem érdemes megvárni, amíg hazaérünk, inkább azonnal - akár körömmel is - távolítsuk el. 
A Magyar Kullancsszövetség tájékoztatójában ugyanakkor az szerepel, hogy törekedjünk a szakszerű eltávolításra, vegyünk például gyógyszertárban kullancs-eltávolító kanalat, mert azzal fertőződésmentesen, élve szedhető ki az élősködő. Ez azért fontos, mert a haláltusája közben üríti a  fertőző nyálat ürít a bőrbe.
A gyógyszertárakban kapható kullancstesztet - amely azt mutatja meg, hogy az adott kullancs fertőzött-e a Lyme-kórt okozó Borellia baktériummal - is érdemes elvégezni - javasolta a szakértő, hozzátéve ugyanakkor: a teszt nem mutat százszázalékos eredményt, de pozitív eredmény esetén sem törvényszerű a megbetegedés.
A szakértő szerint nem lehet átlagot mondani, hogy régiónként milyen arányban fertőzöttek ezzel a kullancsok, de európai vizsgálatok szerint harmaduk az lehet.
A kullancs nem megy át az állatokból az emberbe, mert amikor a kullancs gazdát talál, addig marad rajta, amíg le nem pottyan. Az utána kikelő lárvák azonban már veszélyt jelentenek az emberre is - hívta fel a figyelmet Földvári Gábor.
A Lyme-kór első tünete a vándorló folt. Ha ezt észreveszik, és időben elkezdődik a kezelés, antibiotikummal jól kezelhető, a nehéz diagnosztika miatt viszont sok esetben későn vagy nem is ismerik fel a betegséget.
Mint megírtuk, nemcsak az erdőkben, réteken, már a városi kertekben, parkokban, sőt az óvodák, iskolák udvarán is lehetnek kullancsok. Magyarországon negyvenkét kullancsfaj őshonos, közülük egy tucat támadja az embereket és a társállatokat. A Kárpát-medencében leggyakoribb közönséges kullancs (Ixodes ricinus) Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást és más fertőzéseket is terjeszthet. A vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető, aminek a beadási sorozatát érdemes az előző év téli időszakban elkezdeni, hogy a védettség tavaszra kialakuljon. A Lyme-kór ugyan gyógyítható, de a betegség nagyon alattomos tud lenni, mivel nem minden esetben jelentkezik a jellegzetes kokárda alakú bőrpír, és a betegség tünetei sokszor a csípés után csak évek múlva jelentkeznek. Ilyenkor már csak a kialakult szövődményeket (mozgásszervi, idegrendszeri, szív- és érrendszeri) lehet kezelni. Ráadásul, mivel a csípés nem ad immunitást, egy szezonon belül akár többször is el lehet kapni.