Pomopeo és Lavrov körbeudvarolták egymást Szocsiban

Publikálás dátuma
2019.05.14. 21:08
Russia U.S.
Fotó: Ekaterina Lyzlova / Sputnik
Békülni ment Oroszországba az amerikai diplomácia vezetője, legalábbis a Szocsiban elhangzott nyilatkozatok szerint. Mike Pompeo amerikai külügyminisztert eredetileg hétfőn várták Oroszországba, de az iráni válsághelyzet miatt egy napot késett a vizit, mert az amerikai diplomata először Brüsszelben tárgyalt a NATO illetékeseivel. Kedden viszont már Szergej Lavrovval, az orosz diplomácia vezetőjével egyeztetett, majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalt. Pompeo első alkalommal látogatott külügyminiszterként Oroszországba és ez volt egyben az első magas rangú amerikai-orosz találkozó a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozást, Donald Trump stábja orosz kapcsolatait vizsgáló Mueller-bizottság jelentésének nyilvánosságra hozatala óta. A két diplomácia vezetője valósággal körbeudvarolta egymást Szocsiban. Az amerikai külügyminiszter kifejtette, hogy Donald Trump elnök elkötelezett a kapcsolatok javítása mellett, Lavrov pedig arról beszélt, hogy ez a találkozó optimizmust éleszt benne. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy megérett az idő a Washington és Moszkva közötti bizalmatlanság félresöprésére, a két ország azt keresi, miként képes együttműködni egymással a közös fenyegetések, mint a terrorizmus vagy a fegyverkezés megfékezése érdekében. „Amit eddig láttunk, az gyanúk és előítéletek sorozata volt. Ez pedig az Egyesült Államok és Oroszország biztonságát is csökkenti, és aggodalmat kelt világszerte” – fogalmazott Lavrov, kiemelve, hogy a kétoldalú kapcsolatok helyzete pillanatnyilag „siralmas”. Leszögezte, az orosz fél kész egy újfajta, konstruktív együttműködésre, amennyiben az amerikai fél is hajlandó erre, kölcsönösségi alapon. „Próbáljuk meg”, mondta Lavrov. Mike Pompeo is rendkívül békülékeny hangnemben nyilatkozott. „Vannak nézetkülönbségek, s valamennyi ország meg akarja védeni a saját érdekeit. De ez nem jelenti azt, hogy valamennyi területen vetélytársaknak kell lennünk” – mondta az amerikai diplomácia vezetője. A tárgyalások középpontjában a kétoldalú kapcsolatok javítása mellett az aktuális válsággócok, mint Irán, Szíria illetve Venezuela és a fegyverkezési folyamat ellenőrzés alatt tartása szerepelt. Bár nyilatkozatok szintjén tervezik az újabb Trump-Putyin találkozót, annak időpontjáról lapőzártánkig hivatalos közleményt nem adtak ki.
Szerző

Összekaptak a költségvetésen is az olasz kormánypártok

Publikálás dátuma
2019.05.14. 20:40
Luigi Di Maio és Matteo Salvini
Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP
A Liga és az M5S mindennapossá vált vitái nyomán a miniszterelnök bejelentette, minden kormánydöntést az EP-választás utánra halaszt.
Felelőtlennek nevezte Matteo Salvininek, a szélsőjobboldali Liga kormánypárt vezetőjének kijelentéseit az olasz költségvetési hiánycél növeléséről Luigi Di Maio a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypártnak vezetője kedden, ami a két római miniszterelnök-helyettes nyílt szembenállásához vezetett az EP-választások előtt.
Luigi Di Maio úgy nyilatkozott, "bombasztikus" kijelentések helyett Olaszországban az adócsalással szembeni fellépésre, a felesleges költségvetési kiadások lefaragására, a politikai pénzszórás felszámolására van szükség. Megjegyezte, hogy
Olaszországban 300 milliárd eurót ér el a be nem fizetett adók okozta hiány.

Az M5S vezetője Matteo Salvini korábbi kijelentéseire reagált. A Liga vezetője olaszországi EP-kampánykörútján a választók támogatását sürgette az olaszokat "legyilkoló" európai szabályok megváltoztatására. Kijelentette, kész megszegni a költségvetési hiányra vonatkozó brüsszeli előírásokat is. Matteo Salvini azt mondta, hogy amíg Olaszországban munkanélküliség nem csökken a felére, vagyis 5 százalékra, annyit költenek, amennyire szükség van, és hajlandó túllépni a költségvetési hiány plafonját is, amelyet az EU a GDP 3 százalékában szab meg.
Valójában a római kormány már tavaly novemberben a költségvetési deficitet az olasz nemzeti össztermék (GDP) 2,4 százalékában szabta meg 2019-re és a következő két évre, a korábban kitűzött 0,8 százalékhoz képet. Salvini szavaira a tíz éves olasz államkötvények piaci hozama 280 bázispont fölé emelkedett, ami a legmagasabb értéknek számít február 8. óta.
A két olasz kormánypárt vezetője közti ellentétek a választás óta mindennapossá váltak. Az ellentétek nyomán Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette, minden kormánydöntést május 26., az EP-választás utánra halaszt el.

Nagy erejű földrengés rázta meg Pápua-Új-Guineát, cunamiriadót is kiadtak

Publikálás dátuma
2019.05.14. 18:11

Várhatóan nem lesznek súlyos károk, mert ritkán lakott területen történt a rengés.
7,5 erősségű földrengés rázta meg kedden Pápua-Új-Guineát, a csendes-óceáni országra és a Salamon-tenger túloldalán fekvő Salamon-szigetekre szökőárriadót adtak ki. Az amerikai földtani intézet (USGS) közlése szerint a földrengés epicentruma Kokopo településtől 45 kilométerre északra, fészke pedig 10 kilométer mélyen volt. Az ilyen kis mélységben bekövetkezett földrengések súlyos károkat okozhatnak a felszínen, de az USGS becslése szerint várhatóan a károk és sérülések nem lesznek súlyosak, mert ritkán lakott területen történt. A New Britten-szigeten fekvő Kokopóban a földrengés után megszakadt az áramszolgáltatás, több utórengést is lehetett érezni - jelentette a helyszínről az AFP francia hírügynökség. A Hawaii-on működő Csendes-óceáni Cunami Riadó Központ szerint az epicentrumtól 1000 kilométeres távolságon belül várható szökőár. Pápua-Új-Guinea az Indonéziától keletre elterülő Új-Guinea szigetének keleti felén fekszik, a csendes-óceáni "tűzgyűrűn", ahol a világ legtöbb földrengése és vulkáni tevékenysége történik. Egy 7,5-es erősségű földrengésben 2018 februárjában 125 halt meg és 35 ezren váltak fedélnélkülivé az ország középső részében. 
Szerző
Témák
földrengés