Előfizetés

Összekaptak a költségvetésen is az olasz kormánypártok

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.14. 20:40
Luigi Di Maio és Matteo Salvini
Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP
A Liga és az M5S mindennapossá vált vitái nyomán a miniszterelnök bejelentette, minden kormánydöntést az EP-választás utánra halaszt.
Felelőtlennek nevezte Matteo Salvininek, a szélsőjobboldali Liga kormánypárt vezetőjének kijelentéseit az olasz költségvetési hiánycél növeléséről Luigi Di Maio a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypártnak vezetője kedden, ami a két római miniszterelnök-helyettes nyílt szembenállásához vezetett az EP-választások előtt.
Luigi Di Maio úgy nyilatkozott, "bombasztikus" kijelentések helyett Olaszországban az adócsalással szembeni fellépésre, a felesleges költségvetési kiadások lefaragására, a politikai pénzszórás felszámolására van szükség. Megjegyezte, hogy
Olaszországban 300 milliárd eurót ér el a be nem fizetett adók okozta hiány.

Az M5S vezetője Matteo Salvini korábbi kijelentéseire reagált. A Liga vezetője olaszországi EP-kampánykörútján a választók támogatását sürgette az olaszokat "legyilkoló" európai szabályok megváltoztatására. Kijelentette, kész megszegni a költségvetési hiányra vonatkozó brüsszeli előírásokat is. Matteo Salvini azt mondta, hogy amíg Olaszországban munkanélküliség nem csökken a felére, vagyis 5 százalékra, annyit költenek, amennyire szükség van, és hajlandó túllépni a költségvetési hiány plafonját is, amelyet az EU a GDP 3 százalékában szab meg.
Valójában a római kormány már tavaly novemberben a költségvetési deficitet az olasz nemzeti össztermék (GDP) 2,4 százalékában szabta meg 2019-re és a következő két évre, a korábban kitűzött 0,8 százalékhoz képet. Salvini szavaira a tíz éves olasz államkötvények piaci hozama 280 bázispont fölé emelkedett, ami a legmagasabb értéknek számít február 8. óta.
A két olasz kormánypárt vezetője közti ellentétek a választás óta mindennapossá váltak. Az ellentétek nyomán Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette, minden kormánydöntést május 26., az EP-választás utánra halaszt el.

Nagy erejű földrengés rázta meg Pápua-Új-Guineát, cunamiriadót is kiadtak

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.14. 18:11

Várhatóan nem lesznek súlyos károk, mert ritkán lakott területen történt a rengés.
7,5 erősségű földrengés rázta meg kedden Pápua-Új-Guineát, a csendes-óceáni országra és a Salamon-tenger túloldalán fekvő Salamon-szigetekre szökőárriadót adtak ki. Az amerikai földtani intézet (USGS) közlése szerint a földrengés epicentruma Kokopo településtől 45 kilométerre északra, fészke pedig 10 kilométer mélyen volt. Az ilyen kis mélységben bekövetkezett földrengések súlyos károkat okozhatnak a felszínen, de az USGS becslése szerint várhatóan a károk és sérülések nem lesznek súlyosak, mert ritkán lakott területen történt. A New Britten-szigeten fekvő Kokopóban a földrengés után megszakadt az áramszolgáltatás, több utórengést is lehetett érezni - jelentette a helyszínről az AFP francia hírügynökség. A Hawaii-on működő Csendes-óceáni Cunami Riadó Központ szerint az epicentrumtól 1000 kilométeres távolságon belül várható szökőár. Pápua-Új-Guinea az Indonéziától keletre elterülő Új-Guinea szigetének keleti felén fekszik, a csendes-óceáni "tűzgyűrűn", ahol a világ legtöbb földrengése és vulkáni tevékenysége történik. Egy 7,5-es erősségű földrengésben 2018 februárjában 125 halt meg és 35 ezren váltak fedélnélkülivé az ország középső részében. 

Hó lepett el több települést is a Tátrában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.14. 17:34

Fotó: iMeteo.sk
8 centi hó esett Erdőtkán, Ljeszekben 4 centit mértek, és a poprádi járásban is komoly gondot okozott, hogy ellepte az utakat a hó.
Kedd reggelre hótakaró lepte be Észak-Szlovákia több települését, írja a Parameter.sk. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint Erdőtka (Oravská Lesná) községben nyolc centiméret hó hullott.
"Ennyi havat ilyen késő tavasszal még nem mértünk ezen a meteorológiai állomáson"

- írják közösségi oldalukon a meteorológusok. Ehhez fogható utoljára 1953-ban, május 12-én történt: akkor 10 centi esett.
A ljeszeki (Liesek) meteorológiai állomásról is havazást jelentettek, ott 4 cm a májusi rekord.
A poprádi járásban kedden reggel nagy fennakadásokat okozott a közlekedésben a friss hó, hiszen az év ezen szakaszában a legtöbb sofőr már nyárira cserélte gépkocsiján a téli gumiabroncsokat. Legkorábban a hétvége hozhat enyhülést.