Bombariadóra hivatkozva akadályozták meg az ellenzéki venezuelai törvényhozás ülését

Publikálás dátuma
2019.05.14. 21:39

Fotó: Rafael Hernandez / dpa Picture-Alliance / AFP
Kedden vitatták volna meg a Maduro által üldözött képviselők ügyét, de a hatóságok senkit sem engednek be az épületbe.
Több mint száz egyenruhás lepte el kedden az ellenzéki többségű venezuelai parlament környékét, mivel állítólag robbanószerkezet volt a törvényhozás épületében. A venezuelai Nemzeti Gárda (GNB), az országos rendőrség (PNB) és a venezuelai hírszerzés (SEBIN) helyszínen lévő tisztviselői nem engedték be sem a képviselőket, sem a törvényhozási alkalmazottakat a parlament épületébe, és nem szolgáltak részletekkel az állítólagos fenyegetésről.
A törvényhozás percekkel később arról számolt be, hogy a SEBIN megtiltotta a parlament biztonsági szolgálatának, hogy ellenőrizhesse a helyzetet.
A törvényhozásban kedden vitatták volna meg a Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányát bíráló képviselők üldöztetésének ügyét.

Ez lett volna az első ülés, amelyet azt követően hívtak össze, hogy a Maduróhoz és kormányához hű legfelsőbb bíróság (TSJ) büntetőeljárást indított 10 képviselő ellen hazaárulás és egyéb, az április 30-ai meg nem valósult katonai felkeléssel kapcsolatos bűncselekmények miatt. A legmagasabb szintű igazságszolgáltatási fórum döntése nyomán a Maduro-kormányhoz hű alkotmányozógyűlés felfüggesztette az ellenzéki többségű parlament hét képviselőjének mentelmi jogát. Egyikük, Edgar Zambrano, a parlament alelnöke pedig már rács mögött van.

Brexit: Theresa May már a Munkáspárt elnökétől kér segítséget

Publikálás dátuma
2019.05.14. 21:27

Fotó: MICHELE TANTUSSI / AFP
May és Corbyn személyes találkozója váratlan fejlemény. A két párt között több mint egy hónapja folynak eredménytelen hivatalos megbeszélések.
Jeremy Corbynnal, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjével kezdett tárgyalást Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök kedd este a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatában kialakult patthelyzet feloldásáról.
May és Corbyn személyes találkozója váratlan fejlemény, előzetesen sem a Downing Street, sem a Labour nem jelezte, hogy a két vezető politikus közvetlen megbeszélésre készül.
A két párt között több mint egy hónapja folynak hivatalos megbeszélések tárgyalóküldöttségi szinten arról, hogy miként lehetne valamilyen kompromisszumos megállapodással feloldani az EU-val novemberben megkötött, a londoni alsóház által eddig háromszor elutasított Brexit-egyezmény ügyében hónapok óta tartó patthelyzetet.
Érdemi eredményről eddig sem a kormány, sem a Munkáspárt nem számolt be.

Megszüntette a kormányfői tisztséget a szenegáli elnök

Publikálás dátuma
2019.05.14. 21:21
Macky Sall
Fotó: SEYLLOU / AFP
Az ellenzék és a civil szervezetek úgy értékelik a váratlan reformot, hogy Macky Sall így akarja rátenni a kezét az államirányításra.
Szenegálban nincs miniszterelnöki tisztség, amióta kedden hatályba lépett az erre vonatkozó törvény, amelyet második mandátuma kezdetén Macky Sall elnök nyújtott be. "A köztársasági elnök kihirdette a kormányfői tisztség megszüntetésére vonatkozó alkotmányos törvényt" - tudatta a kormány közleményben.
A vitatott jogszabályt május 4-én fogadta el nagy többséggel a parlament.

Macky Sall nagy meglepetést váltott ki az áprilisi hivatalba lépése után két napja benyújtott reformtervezettel, amelyet egyetlen szóval sem említett a február 24-i elnökválasztást megelőző kampány során. Az április 6-án hivatalba lépett 32 miniszter és három államtitkár a helyén marad, kivéve Mahhamed Boun Abdallah Dionne-t, Macky Sall bizalmi emberét, aki köztársasági elnöki hivatali államtitkárként továbbra is az államfő jobbkeze marad.
A kormányfői posztnak az állam működésének megkönnyítésével indokolt megszüntetése új egyensúlyi viszonyt alakít ki a hatalmi ágak között. Az ellenzék és a civil szervezetek úgy értékelik a reformot, hogy Macky Sall így akarja rátenni a kezét az államirányítás fő területeire.
A szenegáli elnök állítása szerint rendezni kívánja a kapcsolatokat az ellenzékkel, és bejelentette, hogy május 28-án "nemzeti párbeszédet" indít, hogy megvitassák a választások megszervezésével megbízott független szerv létrehozását, az "ellenzék vezetőjének" jövőbeli jogállását, valamint a decemberre elhalasztott helyhatósági választások kérdését.
Abdoulaye Wade volt elnök (2000-2012) pártja, az ellenzéki Szenegáli Demokrata Párt (PDS) jelezte, hogy nem vesz részt az általa elfogultnak tartott Aly Ngouille Ndiaye belügyminiszter védnöksége alatt tartandó párbeszéden. A demokratikus mintaállamként nyilvántartott Szenegálban két alkalommal már mellőzték a miniszterelnöki tisztséget: az 1960-as években Lépold Sédar Senghor és az 1980-as években Abdou Diouf elnöksége alatt.