Előfizetés

New York Times: Szélsőjobbos transzatlanti találkozó volt ez a zsidókat és a muszlimokat ördögnek festőkormányfővel

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.05.15. 07:49

Transzatlanti szélsőjobbos találkozó zajlott le tegnap a Fehér Házban, amikor is az elnök fogadta Orbán Viktort, a földkerekség egyik legtekintélyelvűbb politikusát, írja a New York Times. A vendég legutóbb 18 éve járt ott, azóta a demokráciában hívő, középjobbos politikusból erős ember lett. Átírta a választási törvényt, ideértve a körzethatárok megmásítását, átvette a sajtó jó részének ellenőrzését, saját embereivel rakta tele a bíróságokat és ördögként állította be a muzulmánokat, illetve a zsidókat. Ily módon hogy Donald Trump találkozott vele, az fontos jóváhagyást jelent az egész szélsőjobb számára a világban. Egyben beleillik abba, hogy az amerikai elnök autoriter vezetőkkel áll össze, nacionalista, migránsellenes és antidemokratikus nézetek alapján. Az viszont egészen paradox. hogy olyan erők működnek itt együtt a közös ügyért, amelyek amúgy nem sokra tartják a nemzetközi jogot és szervezeteket. Ezen túlmenően az elnök odahaza koppintja a szélsőjobbos taktikát, amikor nem kér az olyan amerikai hagyományokból, mint az erőegyensúly és a jogállam.

Reuters: A szélsőjobboldali Salvini hoppon maradni látszik, a korrupció már sokkal érdekesebb a migránsoknál

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.05.15. 07:20

Komoly hibának tűnik, hogy a nagy pártok átengedték a bevándorlás ügyét a populistáknak.
Már alig érkeznek menekültek Olaszországba, de egyébként is több mint felére esett vissza globálisan a migránsok száma, például a múlt év végén mindössze hárman tartózkodtak a két magyar tranzitövezetben, ám a kérdés továbbra is megosztja az uniót, írja a Reuters. Látszólag vége a válságnak, de a következmények kihatnak az európai választásra. Nacionalista politikusok igyekeznek tőként kovácsolni maguknak a folyamatos izgalmakból. Lásd Orbán Viktor múlt heti nyilatkozatát a nagyszebeni EU-csúcs alkalmából. A legfrissebb felmérés azt tanúsítja, hogy az emberek számára a bevándorlás a legnagyobb gond, amit a klímaváltozás követ. Ebből következőn aligha meglepő, hogy a jövő héten minden eddiginél jobb szereplésre számíthatnak a nacionalista és euroszkeptikus pártok. De azért Olaszországban – Matteo Salvini ide vagy oda – immár a gazdaság és a korrupció számít a legfontosabb témának. A politikus nehezen tudja elhitetni, hogy a migránsok veszélyt jelentenek, miközben azzal büszkélkedik, hogy számukat 98 százalékkal lenyomta. Ezért aztán most ő és hasonszőrű európai szövetségesei inkább biztonsági fenyegetéseket emlegetnek a korábbi terrortámadásokra hivatkozva. A nagy pártok azzal vádolják a populistákat, hogy azok a félelemre játszanak rá. Manfred Weber szerint a gond az, hogy vannak politikusok, akik igyekeznek minden áron napirenden tartani a problémát. Ugyanakkor Gerald Knaus, a berlini Európai Stabilitási Kezdeményezés igazgatója hibának tartja, hogy a hagyományos erők átengedik ezt a kérdést a szélsőségeknek, mert onnantól kezdve azok szabják meg a közbeszédet. Ezért olyan üzenet kellene, miszerint a mérsékelt erők ellenőrzik a határokat, de az emberi jogok megsértése nélkül. A többség őket támogatná, csak éppen nincs ilyen párt.

Wall Street Journal: Orbán fogadása akkora disznóság, amire nincs reálpolitikai mentség

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.05.15. 06:58

Trump gesztusa nem csupán a lopakodó tekintélyelvűséget szentesíti, hanem az antiszemitizmust is.
Az, hogy Trump fogadta Orbán Viktort, az akkora disznóság, amit a Fehér Ház semmiféle reálpolitikája sem tudja igazolni, írja a Wall Street Journal. A kommentár az elnök kétes barátjának nevezi Orbán Viktort, egyben nagy gyalázatnak tartja, hogy az elnök azt mondta: a kormányfő sok tekintetben nagy munkát végzett és köztiszteletben áll. Hiszen ezzel áldását adta Európa vezető illiberális politikusának, közvetlenül az EP-választás előtt, noha a Freedom House az idén csupán részlegesen szabadnak minősítette Magyarországot. Az NGO jelentéséből az derül ki, hogy a Fidesz fokozta a támadásokat a demokratikus intézmények ellen. Engedelmességre kényszerítette a sajtót, így az már nem a nép ellensége. Nem csoda, hogy Donald Trump irigykedik. De az elnök gesztusa nem csupán a lopakodó tekintélyelvűséget szentesíti, hanem az antiszemitizmust is. Lásd a Soros elleni hadjáratot. Amit Orbán ez ügyben mondott, az pontosan megegyezik a 19. és 20. század zsidóellenes szóhasználatával. Utána következtek a törvények a Soros támogatását élvező civil szervezetek ellen, majd távozásra kényszerült a CEU. A hatalom szintén módszeresen igyekszik fehérre mosni az ország antiszemita múltját. Orbán visszatérően méltatja Horthyt, aki pedig bevallottan zsidóellenes volt. Egy ilyen embert akar a kormányfő nemzeti hősként visszahelyezni jogaiba. Azon felül a Fidesz utasítására bekerült a tananyagba három egykori antiszemita szerző több könyve is. Nos, ilyen előzmények után találkozott Trump a magyar politikussal, ezért annyira szégyenletes az esemény.