A német hadsereg felfüggesztette iraki kiképző műveletét, a NATO még marad

Publikálás dátuma
2019.05.15. 15:14

Fotó: MICHAEL KAPPELER / AFP
Az intézkedést elővigyázatosságból hozták meg, nincsenek konkrét értesülések arról, hogy támadás készülne a Bundeswehr Irakban dolgozó tagjai ellen.
A német hadsereg (Bundeswehr) felfüggesztette iraki kiképző műveletét a térségbeli feszültségek miatt - jelentették be szerdán Berlinben. A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció kötelékében végzett munkát a hét elején, a partnerekkel együttműködve állították le.
Az intézkedést elővigyázatosságból hozták meg, nincsenek konkrét értesülések arról, hogy támadás készülne a Bundeswehr Irakban dolgozó tagjai ellen.
Németország után Hollandia is bejelentette iraki kiképző műveletének felfüggesztését, miután az amerikai külügyminisztérium is az ország elhagyására utasította nem nélkülözhetetlen alkalmazottait.
Jelenleg 160 német és mintegy 50 holland katona teljesít szolgálatot a közel-keleti országban, közülük legtöbben a kurdisztáni autonóm régióban. A döntések hátterében az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség fokozódása áll, ami nyugtalanságot okoz az egész régióban. A koalíció tagjai közül Franciaország és Csehország kormánya szólalt még meg az ügyben, amelyek azonban nem függesztették fel kiképző missziójukat.

Még folytatja kiképző műveletét a NATO

A NATO egyelőre folytatja iraki kiképző műveletét a térségbeli feszültségek ellenére, ugyanakkor folyamatosan elemzi a helyzet alakulását - tudatta a katonai szövetség egyik szóvivője szerdán. Rámutatott, a jövőbeli döntések nagyban függenek a misszióban részt vevő tagállamok szerepvállalásától.

Frissítve: 2019.05.15. 19:41

Kigyulladt egy teherhajó Mallorca közelében

Publikálás dátuma
2019.05.15. 15:05

A legénység nagy részét kimentették. A tűz oka egyelőre ismeretlen.
Kigyulladt egy olasz zászló alatt hajózó teherhajó szerdán Mallorca székhelyétől, Palmától mintegy 40 kilométerre délre, a Földközi-tengeren. A legénység nagy részét kimentették, a lángokat pedig kora délutánra szinte teljesen sikerült megfékezni. A tengeri mentők tájékoztatása szerint a Grande Europa 25 fős legénységének 15 tagját kimentették és biztonságba helyezték, a lángokat pedig „gyakorlatilag sikerült teljesen eloltani három mentőhajó és a hajó saját tűzoltó berendezéseinek segítségével”. A mentőegységek a közösségi médiában egy rövid videót is közzé tettek, melyen az látszik, hogy mentőhajók vízzel locsolják a kormos hajótestet, melyből már sem füst nem száll, sem lángok nem csapnak ki. A tűz oka egyelőre ismeretlen.
Szerző
Témák
Mallorca tűz

Mégsem lesz büntethető a himnusz éneklése Szlovákiában

Publikálás dátuma
2019.05.15. 14:34
HImnuszt énekelnek a DAC szurkolói
Fotó: DAC 1904 / Facebook
Megszavazták a Híd erről szóló módosító javaslatát.
A parlament 103 szavazattal megszavazta Híd módosító javaslatát, mellyel megszüntették a himnusz éneklésének büntethetőségét – írja az ujszo.com. A Híd módosítása szerint a törvény továbbra is kimondja, hogy a szlovák állami himnuszt államünnepek, emléknapok, évfordulók és más fontos országos vagy helyi ünnepségek alkalmával lehet lejátszani vagy elénekelni. Más ország himnusza az adott ország hivatalos delegációjának érkezésekor hangozhat el. A Híd javaslata szerint ezzel nem sérülnek az egyén és a jogi személyek ahhoz fűződő jogai, hogy egy másik állam himnuszát lejátsszák vagy elénekeljék. A törvény bírságokat tárgyaló része is módosul. Az állami szimbólumokról szóló törvény eredeti változatának az SNS által kezdeményezett módosítása kapcsán pénteken (május 10.) a plénum megtörte Andrej Kiska elnöki vétóját, az anyagot újratárgyalásra visszautalták. A képviselők változásokat nem eszközölhettek. Akkor 86 képviselő szavazott a módosítás mellett.
Szerző