Nem mondott még le a vb-részvételről az U17-es válogatott

Publikálás dátuma
2019.05.16. 11:20

Fotó: Diarmuid Greene / Sportsfile
Az együttes ugyan büntetőkkel kikapott Spanyolországtól az Európa-bajnokság negyeddöntőjében, három győztes csoportmérkőzésével így is benne van a két legjobb negyeddöntős kiesőben, azaz megküzdhet az ötödik helyért Belgiummal. A párharc győztese pedig kijut az őszi, brazíliai világbajnokságra.
Preisinger Sándor szövetségi edző szerint mentálisan rendkívül sokat erősödött a gárda az elmúlt időszakban, leginkább ennek volt köszönhető, hogy tartani tudták a lépést a spanyolokkal: „Talán a szerencsére fogható, de inkább úgy fogalmaznék, elképzelhető, hogy még nem tettünk eleget, hogy meglegyen a repülőjegyünk Brazíliába” - magyarázta a szakember, aki kitért az ötödik helyért vívott ütközetre is.
„A belgák elleni mérkőzése is nagyon nehéz lesz, ismét egy olyan válogatott ellen lépünk pályára, amely futballkultúráját tekintve előrébb tart nálunk. Nehéz feladat vár ránk, de készen állunk arra, hogy újra megpróbáljuk megragadni az esélyt. Az biztos, hogy száz százalékot kell adnunk ahhoz, hogy végül mi jöjjünk ki győztesen a párharcból, és a játékosok mentalitását ismerve, ki is fogunk adni mindent magunkból az utolsó Európa-bajnoki mérkőzésünkön – tette hozzá.
Érdekesség, hogy az Eb-selejtezők elitkörében – már egyaránt biztos Eb-résztvevőként – találkozott egymással a két csapat, akkor a belgák 4-2-re nyertek. A kontinensviadalon ugyanakkor a magyar válogatott teljesített eddig jobban: Belgium a Írországban lejátszott négy mérkőzéséből csak egyet nyert meg, kettőn döntetlent játszott, a legutóbbit, a hollandok elleni negyeddöntőt pedig 3-0-ra elveszítette.
A helyosztót magyar idő szerint csütörtökön 13 órától rendezik Dublinban.
Szerző

„Ha bántanak, ne hagyd magad!”

Publikálás dátuma
2019.05.16. 10:25
Manuel Estiarte. A spanyol játékos volt Salamon kedvence
Fotó: LEN
Dr. Salamon Ferenc lesz a 44. magyar, aki bekerül az úszósport Nemzetközi Hírességeinek Csarnokába. Sportdiplomáciai munkájáért azonban eddig csak Rajki Bélát érte ugyanilyen megtiszteltetés.
Az 1958 óta a János-kórházban jelenleg is belgyógyászként dolgozó 89 éves szakember, a vízilabdában előbb játékosként, később játékvezetőként, majd a nemzetközi és európai szövetség (FINA, LEN) vízilabda-bizottságának 30 és 34 éven át tagjaként érdemelte ki, hogy bekerüljön a Hírességek Csarnokába. A beiktatási ceremónia szombaton lesz a floridai Fort Lauderdale-ben, a magyar díjazott csak pénteken kel útra.
„Kicsit feszített lesz a tempó, vasárnap már indulok is vissza Magyarországra, de nincs ezzel semmi baj, az időeltolódás miatti átállás sem okoz gondot, ügyeletes orvosként megszoktam és bírom az éjszakázást is. A mai napig dolgozom, a munka tart frissen – mondta Salamon Ferenc a Népszavának. – Ez most egy villámlátogatás lesz a tengerentúlon.”
A Hírességek Csarnokába beválasztott magyar sportdiplomata a vízilabdától nem szakadt el. A mai napig tagja a sportág Masters bizottságának, a testület tagjaként augusztusban a dél-koreai Kvangdzsuba kell utaznia, ahol a vizes világbajnokság után rendezik a Masters vb-t.
„Ez óriási kihívás lesz. A Masters vb-n több ezren vesznek részt, várhatóan többen, mint előtte a vizes világbajnokságon. Ezen a versenyen ellentétben a vb-vel ahol minden sportágnak van külön technikai bizottsága itt egyedül ennek a bizottságnak kell megoldani minden feladatot. Nem fogunk unatkozni, ez egészen biztos.”
Lapunk érdeklődésére azt is elárulta, hogy játékvezetőként ki volt a kedvenc játékosa.
„A magyarok közül különböző okok miatt többen is. Hosszú lenne felsorolni őket, de a külföldiek közül a spanyol Manuel Estiarte, 176 cm volt, vékony testalkatú, mégis ő volt a világ egyik legjobbja – hangsúlyozta a sportdiplomata. – Ma már bedarálnák őt a védők, de 25-30 évvel ezelőtt még nagyon jól érvényesült ezzel a testalkattal is. Azért is kedveltem, mert a játékosok sokat színészkednek, próbálják átverni a bírókat, Estiarte nem ezt csinálta. Nagyon jó karakter volt a medencében, az eszével és a kondíciójával győzte le az ellenfeleket.”
Salamon Ferenc a Rádió Bézsnek adott interjúban azt mondta, az a mottója, „ha bántanak, ne hagyd Magad!”.
„Még fiatal vízilabdázó voltam, amikor először játszottam az OB I –ben és a mérkőzés elején kaptam az ellenfelemtől egy hatalmas pofont – idézte fel a mottó születését. – A szünetben elmondtam az edzőmnek, hogy mi történt. Válasza az volt, hogy amikor a játékvezető nem látja adjak én is egy ugyanekkora pofont az ellenfelemnek. Azért kell ezt tennem, mert, ha nem ütök vissza, elterjed rólam, hogy gyáva vagyok, akivel bármit meg lehet tenni. Ha visszaadom, akkor tudni fogják, hogy velem nem lehet bármit megtenni. Visszaütöttem. Ez a hozzáállás nagyon sokszor segített az élet más területein is.”

Hajós Alfréd volt az első

Az első újkori olimpián 1896-ban Athénban 100 és 1200 méteres gyorsúszásban aranyérmes Hajós Alfréd volt az első magyar, aki bekerült a FINA Hírességek Csarnokába 1966-ban. A vízilabdázók közül Németh Jánost (az uszodában mindenki Jamesznak becézte) érte először ez a megtiszteltetés három évvel később. Németh a 30-as években volt a világ legjobb játékosa.   

Témák
vízilabda

Doppingbotrány: sztárbringást is gyanúsítanak

Publikálás dátuma
2019.05.15. 19:25

Fotó: PASCAL PAVANI / AFP
Alessandro Petacchi, valamint Kristijan Durasek és Kristijan Koren versenyzési jogát ideiglenesen felfüggesztették.
Három kerékpárost, köztük a 2015-ben visszavonult olasz Alessandro Petacchit is azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állt a február végi északisí-világbajnokságon kirobbant doppingbotrány központi figurájának tartott német orvossal.
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szerdai közleménye szerint Petacchi, valamint a most is aktív horvát Kristijan Durasek és szlovén Kristijan Koren versenyzési jogát az osztrák nyomozóhatóságoktól kapott információk alapján ideiglenesen felfüggesztették. A Tour de France-on, a Giro d'Italián és a Vuelta a Espanán is többszörös szakaszgyőztes Petacchi tagadta a vádakat, ugyanakkor az UCI szerint az olasz sportoló 2012-ben és 2013-ban is átesett tiltott vértranszfúzión.
Petacchi 2008-ban tíz hónapra szóló eltiltást kapott doppingvétség miatt. A nyomozásban a gyanúsítottak közé került a 38 éves szlovén Borut Bozic is, aki profi pályafutása befejezése után ettől az évtől már a Bahrain-Merida csapat sportigazgatójaként dolgozik.
A seefeldi északisí-vb-n végrehajtott doppingrazzia során február végén öt sífutót vettek őrizetbe, majd március 20-án a müncheni ügyészség közölte, hogy nyolc nemzet 21 sportolóját – öt különböző sportágból – gyanúsítják vérdoppingolással, s ők valamennyien kapcsolatban álltak az ügy központi figurájának tartott Mark Schmidt orvossal.
Február vége óta az ügyben gyanúsított sportolók közül már megnevezték az osztrák Max Hauke, Dominik Baldauf, Johannes Dürr, az észt Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu, Algo Karp, valamint a kazah Alekszej Poltoranyin sífutókat, a német Robert Lehmann-Dolle gyorskorcsolyázót, valamint az osztrák Georg Preidler, Stefan Denifl és a német Danilo Hondo kerékpárosokat.

Roglic az élen, Dumoulin feladta

A német Pascal Ackermann nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny ötödik szakaszát, így élete első háromhetes versenyén már két etapgyőzelemnél jár. Az összetettben továbbra is Primoz Roglic áll az élen. A Giro 2017-es győztese, a holland Tom Dumoulin viszont feladta versenyt, azt követően, hogy a keddi szakaszon bukott és megütötte a térdét. Szerdán ugyan rajthoz állt, ám néhány kilométer után kiszállt a versenyből.
Szintén nem tudta folytatni a versenyt a spanyol Daniel Navarro, aki többszörös csonttörést szenvedett: három bordája mellett a kulcscsontja is eltört. A Katyusa istálló 35 éves versenyzőjénél légmell alakult ki, jelenleg egy római kórház intenzív osztályán kezelik.

Szerző