Erdogan büszke lehet: az Iszlám Állam ellen küzdő kurdokat ítéltek el Szegeden

Publikálás dátuma
2019.05.16. 13:30
PKK harcosok az iraki Kandil környékén
Fotó: SAFIN HAMED / AFP
A fiatal házaspár a Kurdisztáni Munkáspárt tagjaként vett részt a szíriai polgárháborúban, terrorizmus finanszírozásáért két évet kaptak.
Két év börtönre ítélt a Szegedi Törvényszék csütörtökön egy kurd házaspárt, amelynek tagjai korábban évekig a Kurdisztáni Munkáspárt (Partiya Karkeren Kurdistan, PKK) kötelékében szolgáltak. Ez az a Törökországban működő, független Kurdisztánért küzdő szervezet, melyre hivatkozva Recep Tayyip Erdogan török elnök sorban indította és indítja a hadműveleteket a Szíriában az Iszlám Állam (ISIS) terroristái ellen harcoló kurdok ellen.
A bíróság a vádlottakat terrorizmus finanszírozásának bűntettében mondta ki bűnösnek, és a szabadságvesztés mellett a házaspárt nyolc évre kiutasította Magyarország területéről.

A férfi 2009-ben csatlakozott önkéntesen az Európai Unió által is terrorszervezetnek tekintett PKK-hoz, és logisztikai feladatokat látott el. A férfit 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol már az YPG (Kurd Népvédelmi Egységek, Yekiyen Parastina Gel) tagjaként - vagyis az Egyesült Államok által is támogatott, világi és demokratikus berendezkedésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) részeként - végzett hasonló munkát.
Az Iránban kurd nemzetiségűként született nőt 2010-ben, 15 évesen szervezte be a PKK. A háborúban az Irakban a terroristák ellen harcoló csapatok katonanőinek fogadása és szállítása volt a feladata. 2014-ben szintén áthelyezték Szíriába, ahol az YPG egyenruháját viselve végzett logisztikai feladatokat.
A vádlottak Szíriában ismerkedtek meg. 2015 augusztusában elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább, szeretnének új életet kezdeni és összeházasodni. Annak ellenére, hogy a PKK retorzióval fenyegette a távozókat, elszöktek, Irakban összeházasodtak, majd embercsempészek segítségével eljutottak a magyar határhoz, ahol 2017. december 6-án a tranzitzónában menedékjogot kértek. A vádlottakat egy évvel később, tavaly március 7-én vették őrizetbe.
Bathó Nikolett bíró az indoklásban kifejtette, az nem vitatható, hogy a vádlottak csatlakoztak a PKK-hoz. Mindketten öt évet töltöttek a PKK, illetve YPG kötelékében. Bár érte őket fenyegetés, ami akadályozta őket abban, hogy elhagyják a szervezetek táborait, ám amikor mégis megszöktek, sem őket, sem családjukat nem érte retorzió.
A vádlottak fiatal kora, az általuk végzett tevékenység jellege és az őket érő fenyegetések miatt a bíróság lehetőséget látott arra, hogy az öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény miatt törvényi minimumot meg sem közelítő büntetést szabjon ki.

Az ügyészség az ítéletet elfogadta, a vádlottak és védőik három nap gondolkodási időt kértek. A bíróság megszüntette a vádlottak letartóztatását.
A vádlottak leghamarabb büntetésük felének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra, így a letartóztatásban töltött időt beszámítva erre már lehetőség is van.
Frissítve: 2019.05.16. 14:08

Száz éve nem volt olyan hideg, mint szerdán

Publikálás dátuma
2019.05.16. 13:24

Fotó: Shutterstock
Május 15-én egy fokkal volt hidegebb az országosan mért legmagasabb hőmérséklet, mint az eddigi rekorder 1919-es évben. A fővárosi rekord is megdőlt.
A fővárosi és az országos legalacsonyabb maximumhőmérsékleti rekord is megdőlt szerdán - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.
Mostanáig május 15-én 5,3 Celsius-fok volt a legalacsonyabb maximumhőmérsékleti rekord, amit 1919-ben mértek. Szerdán viszont Kab-hegyen a legmelegebb órában is csak 4,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.
A fővárosi rekord mostanáig 9,4 fok volt, amelyet 1940-ben regisztráltak Budapest-Budakeszierdőn. Szerdán viszont János-hegyen mindössze 9,3 fokig melegedett fel a levegő.
A jelenlegi előrejelzés szerint a hétvégén melegszik az idő, a maximumok jellemzően 20 fok felett alakulnak majd.

Soron kívül kap ötmilliárdot eszközbeszerzésre a TEK

Publikálás dátuma
2019.05.16. 12:59
Fotó: Népszava
Azt nem lehet tudni, mit vesznek belőle.
Soron kívül, külön kormányrendeleten döntött úgy Orbán Viktor miniszterelnök, hogy „új típusú eszközök” beszerzésére, illetve az amortizálódott eszközök lecserélésére öt milliárd forintot biztosít a Terrorelhárítási Központnak. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletből nem derül ki, hogy pontosan miféle „új típusú” eszközöket vásárolna a TEK. Ugyanakkor a kormányrendeletben leszögezik, hogy ebben az esetben érvényét veszti a központi költségvetési szerveknél 2014-ben elrendelt beszerzési tilalom, ami azért különös, mivel azt informatikai eszközök beszerzése, létesítése mellett a bútorok, személygépjárművek, és telefonok vásárlására vonatkozott.  A beszerzés céljáról a kormányrendelet általánosságban csak annyit ír, hogy Magyarország biztonsága érdekében végrehajtandó szolgálati feladatok zavartalan és eredményes ellátása céljából van rá szükség. Lapunk megkereste a TEK felügyeletét ellátó Belügyminisztériumot, ahol elmondták, hogy  „fegyverzeti, műszaki- és egyéni védőeszközök amortizációs cseréjéről lesz szó, valamint a Terrorelhárítási Központ (TEK) szállítási képességét fogják fejleszteni. A BM szerint a TEK kezdeményezni fogja a közbeszerzés alóli felmentést.”
Témák
TEK
Frissítve: 2019.05.16. 17:09