Száz éve nem volt olyan hideg, mint szerdán

Publikálás dátuma
2019.05.16. 13:24

Fotó: Shutterstock
Május 15-én egy fokkal volt hidegebb az országosan mért legmagasabb hőmérséklet, mint az eddigi rekorder 1919-es évben. A fővárosi rekord is megdőlt.
A fővárosi és az országos legalacsonyabb maximumhőmérsékleti rekord is megdőlt szerdán - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.
Mostanáig május 15-én 5,3 Celsius-fok volt a legalacsonyabb maximumhőmérsékleti rekord, amit 1919-ben mértek. Szerdán viszont Kab-hegyen a legmelegebb órában is csak 4,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.
A fővárosi rekord mostanáig 9,4 fok volt, amelyet 1940-ben regisztráltak Budapest-Budakeszierdőn. Szerdán viszont János-hegyen mindössze 9,3 fokig melegedett fel a levegő.
A jelenlegi előrejelzés szerint a hétvégén melegszik az idő, a maximumok jellemzően 20 fok felett alakulnak majd.

Soron kívül kap ötmilliárdot eszközbeszerzésre a TEK

Publikálás dátuma
2019.05.16. 12:59
Fotó: Népszava
Azt nem lehet tudni, mit vesznek belőle.
Soron kívül, külön kormányrendeleten döntött úgy Orbán Viktor miniszterelnök, hogy „új típusú eszközök” beszerzésére, illetve az amortizálódott eszközök lecserélésére öt milliárd forintot biztosít a Terrorelhárítási Központnak. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletből nem derül ki, hogy pontosan miféle „új típusú” eszközöket vásárolna a TEK. Ugyanakkor a kormányrendeletben leszögezik, hogy ebben az esetben érvényét veszti a központi költségvetési szerveknél 2014-ben elrendelt beszerzési tilalom, ami azért különös, mivel azt informatikai eszközök beszerzése, létesítése mellett a bútorok, személygépjárművek, és telefonok vásárlására vonatkozott.  A beszerzés céljáról a kormányrendelet általánosságban csak annyit ír, hogy Magyarország biztonsága érdekében végrehajtandó szolgálati feladatok zavartalan és eredményes ellátása céljából van rá szükség. Lapunk megkereste a TEK felügyeletét ellátó Belügyminisztériumot, ahol elmondták, hogy  „fegyverzeti, műszaki- és egyéni védőeszközök amortizációs cseréjéről lesz szó, valamint a Terrorelhárítási Központ (TEK) szállítási képességét fogják fejleszteni. A BM szerint a TEK kezdeményezni fogja a közbeszerzés alóli felmentést.”
Témák
TEK
Frissítve: 2019.05.16. 17:09

Jelentős fideszes fölényt mértek Záveczék is, a DK beérte az MSZP-t

Publikálás dátuma
2019.05.16. 12:49

Fotó: Vajda József / Népszava
Legalább 12 mandátumot szerezhet a Fidesz az EP választáson. A ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb felmérése szerint további öt magyar párt és pártszövetség juthat be az új Európai Parlamentbe.
A közvélemény-kutató cég május elején gyűjtött adatai azt vetítik előre, hogy a vezető kormánypárt akkor szerezhet tucatnál is több mandátumot, ha sikerül még jobban mozgósítania a kistelepüléseken élőket. Ez hozhat a Fidesznek akár 1-2 képviselői hellyel többet is. Az ellenzéki pártok közül fej-fej mellett halad a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció (DK) kampánya, a Závecz Research mérése alapján ezek a tömörülések 2-2 mandátumra számíthatnak, nagyon erős hajrával valamelyik elcsíphet egy harmadikat is. A válaszok alapján még az LMP és a Momentum is esélyes arra, hogy egy képviselőt kijuttasson az Európai Parlamentbe, de ehhez tovább kell mozgósítaniuk híveiket.
Ami pedig a részleteket illeti, a teljes népességben a Fidesz támogatottsága áprilishoz képest nem változott, most is 33 százalékos, ráadásul a biztos pártválasztók több mint fele, 53 százaléka szavazna most a kormánypártra. A többi párt hibahatáron belüli eltéréseket mutat az előző hónaphoz képest. A Jobbik lassú hanyatlása megállt, az áprilisi 8 százalékhoz képest most 9 százalékon áll, a pártválasztók körében 12 százalékon. A DK 6-ról 7 százalékra erősödött egy hónap alatt, az MSZP 7-8 százalék között ingadozik, de mindkét párt a biztos szavazók 11 százalékára számíthat. Az LMP 3-ról 4 százalékra javított, az elkötelezett pártszimpatizánsok közt 5 százalékot kapott, a Momentum stabilan 3 százalékon áll, a biztosan rájuk voksolók aránya 4 százalék. A Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom a választók 2 százalékát tudhatja maga mögött, a Párbeszéd pedig 1 százalékot. Ez a kör stabil, a biztos pártválasztókból áll.
A ZRI felmérése azt mutatja, már csak 31 százalék a pártot nem választók aránya és összességében is erősödik a részvételi hajlandóság. Azok aránya, akik határozottan állítják, hogy elmennek voksolni május 26-án, a hónap elején már 45 százalék volt. A tapasztalatok alapján ebből még várható lemorzsolódás, de a közvélemény-kutató cég mindenképpen magasabb részvételre számít, mint a legutóbbi EP voksoláson elért 29 százalék.
Jelenleg a Fidesz és a DK tábora látszik a legaktívabbnak, 70 százalékuk válaszolta, hogy ott lesz a voksoláson, ennél nem sokkal kisebb az MSZP és a Jobbik híveinek elszántsága sem, az LMP és a Momentum táborából azonban már csak a 60 százalék biztos a dolgában. Az elszántság függ a kortól és a lakóhelytől is: míg a 30 év alattiaknak csak 35 százaléka készül voksolni, a 60 felett járók majdnem 60 százaléka és Budapest aktívabbnak látszik, mint a vidék. A pártoknak tíz napjuk van a , hogy az adatokat felhasználva javítsák pozíciójukat.