Előfizetés

Missouri államban is változtatnának az abortusztörvényen

nepszava.hu MTI
Publikálás dátuma
2019.05.16. 17:27

Fotó: Shutterstock
Csak akkor engedélyeznék a terhességmegszakítást, amennyiben az anya élete veszélyben forog.
Missouri állam szenátusa is szigorú abortusztörvényt szavazott meg csütörtökön, néhány órával azt követően, hogy Alabamában a kormányzó aláírta az Egyesült Államok egyik legszigorúbb abortusztörvényét. A középnyugati Missouriban a republikánus többségű szenátus csütörtök reggel 24:10 arányban fogadta el az abortusztörvényt. A helyi képviselőháznak még voksolnia kell róla. Amennyiben a képviselők is megszavazzák és Mike Parson republikánus kormányzó is aláírja a törvényt, az 
a terhesség hatodik hetétől - a magzat első szívdobbanásának idejétől - minden művi magzatelhajtást megtilt, nem tesz kivételt a nemi erőszak és vérfertőzés után bekövetkező terhesség esetében sem.

Csakis akkor engedélyezi majd a terhesség megszakítását, ha az anya élete veszélyben van. Az abortuszt végző orvosokat 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják majd. Az abortuszt elszenvedő nőt azonban nem terheli büntetőjogi felelősség. A kormányzó már jelezte: aláírja majd a törvényt. Közleményében Parson leszögezte: Missouri az ország egyik legerőteljesebben „életbarát” állama lesz. Az állam szenátusa közleményben fejezte ki elégedettségét. 
„Nincs abortusz az első szívdobbanás után, nincs abortusz, amikor a baba már érezheti a fájdalmat, az abortusz törvényen kívül leszhelyezve, miután a Roe/Wade-döntést eltörlik”

- fogalmaztak a törvényhozók.  A Roe/Wade döntést 1973-ben hozta a szövetségi legfelsőbb bíróság, amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be. A döntés biztosította a nőknek a jogot az abortuszhoz. Az Egyesült Államok sok tagállamában egyre jobban erősödő abortuszellenes mozgalmak és politikusok azt szeretnék elérni, hogy a Neil Gorsuch és Brett Kavanaugh főbírák kinevezésével konzervatív többségűvé vált legfelsőbb bíróság semmisnek mondja ki az 1973-as döntést. Míg 2000-ben csak négy amerikai tagállamban viseltettek ellenséges érzülettel az abortusz iránt, 
addig 2019-ben már 21 azoknak a tagállamoknak a száma, ahol ellenzik a művi terhességmegszakítást.

Merkel megerősítette, hogy kancellári munkája után visszavonul

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.16. 15:24

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
A kancellár kiemelte, hogy az eddiginél is erőteljesebben kell védeni az európai projektet, mert a populizmus valamennyi országban kihívás.
Angela Merkel csütörtökön ismét megerősítette, hogy kormányfői megbízatásának lejárta után nem vállal újabb tisztséget, hanem visszavonul a politikából. A kancellár Berlinben Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után, sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem vállal európai uniós tisztséget a német szövetségi kormány vezetőjeként folytatott munkája után. Mint mondta, továbbra is érvényes az a döntése, hogy a 2021-ig tartó törvényhozási ciklus után visszavonul, és
nem áll rendelkezésre semmilyen politikai tisztségre, függetlenül attól, hogy hol, így Európában sem.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát egy csütörtöki lapinterjúval kapcsolatban kérdezték, amelyben elmondta, hogy ő is aggódik Európáért, és ez
az aggodalom tovább erősíti benne a felelősségérzetet, amely arra készteti, hogy másokkal együttműködve Európa sorsával törődjön.

A Süddeutsche Zeitung című lapban közölt interjú nyomán több német hírportál jelentette, hogy találgatások kezdődtek Merkel politikai pályafutásának esetleges folytatásáról, egy brüsszeli tisztség elvállalásának lehetőségéről. Merkel a tájékoztatón a jobboldali populista Fórum a Demokráciáért (FvD) márciusi hollandiai tartományi választási sikerére vonatkozó kérdésre válaszolva hozzátette: éppen ezért mondta a Süddeutsche Zeitungnak, hogy
az eddiginél is erőteljesebben kell védeni és tisztelni az európai projektet, mert a populizmus valamennyi országban kihívás, és mindenkit intenzíven foglalkoztat.

Kiemelte, hogy az EU országai a klímaváltozástól a migráción át a gazdasági versenyképességig csupa „globális problémával” szembesülnek. Ezeket „egyikünk sem tudja egyedül megoldani, mindenkinek szüksége van a többiekre”.  „Ez vezérel engem, és ennek jegyében elszántan harcolok az elképzeléseimnek megfelelő Európáért” – fejtette ki Merkel.

Európa-szerte visszatért a tél májusban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.16. 14:07

Fotó: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP
A rekord-meleg áprilist szélsőségesen hideg május követi, sok helyen szakad a hó, máshol - például Romániában - az áradások okoznak komoly problémát.
Extrém hideg van Európa-szerte, írja az Euronews. A májusra legkevésbé sem emlékeztető hideg, szeles, esős, néhol havas időjárás hétvégéig egészen biztosan marad. A kontinenset jelenleg kettészeli a középső területek felett lévő hideg levegő. Spanyolországban, illetve Oroszország egyes részein 28 és 33 fok közé is felmelegszik a levegő, Európa középső tájai felé haladva viszont fokozatosan csökken a hőmérséklet, szakad az eső, és van, ahol keményen havazik is. Így például a horvát hegyekben, de a héten Szlovákiában is komoly problémát okozott a váratlan hó.
Ausztriában az ország teljes területén az elmúlt 40 év leghidegebb májusa az idei. A legmelegebbet, 4 fokot Alsó-Ausztriában mérték csütörtök reggel, míg Karintiában 5, Tirolban 12 fok volt.
Szerdán Magyarországon is száz éves országos, illetve 79 éves fővárosi rekordot döntött meg az alacsony hőmérséklet.
Eközben az alacsonyabban fekvő horvátországi területeken áradások fenyegetnek. Zágrábtól 80 kilométerre délkeletre az Una folyó vízszintje várhatóan túllépi az 1955-ben mért eddigi rekordmagasságot is.
Áradás van Romániában is: figyelmeztették a Beszterce-Naszód megyei Szászbudak lakosságát szerda este, miután a Budak folyó vízállása 60 centiméterrel meghaladta az árvízszintet - írja a Transindex.ro. A megyében Kiszsolna településen körülbelül 50 háztáji gazdaságot öntött el a víz, 30 személyt kellett kimenekíteni. Nagysajó községben (Şieu) csütörtök reggelig mintegy 15 házat árasztott el a víz. Árvíz van Maros megyében is: hat családnak kellett elhagynia otthonát Székelyhodoson a szerda esti és éjjeli áradások miatt, írja a Maszol.ro. Ott kilenc településen több száz háztáji gazdaságot, pincéket, és egy iskolát is elöntött a víz.
A következő napokban további eső és orkánerejű szél várható Korzikán, az olaszországi Szardínián és Görögországban is.

A történelem legmelegebb áprilisán van túl a bolygó

A mostani volt minden idők legmelegebb áprilisa szinte az egész világon, derül ki az Euronews cikkéből. Szibéria déli részén, valamint Közép-és Kelet-Európában az átlagosnál szárazabb idő volt.
A meleg és száraz idő miatt nagy volt az erdőtüzek veszélye, amik Oroszország Bajkántúl régiójában, Svédországban és az Egyesült Királyságban is pusztítottak. Mozambikra lecsapott a második legnagyobb ciklon két hónapon belül. Sokan meghaltak, és több mint húszezren kényszerültek elmenekülni. Iránban és máshol a Közel-Keleten a szokatlanul csapadékos tavasz áradásokat okozott.
Az olvadó jég a tengerszint folyamatos emelkedéséhez vezetett, és ez világszerte fenyegeti a partmenti településeket. Az elmúlt 25 évben a globális tengerszint mintegy 8 centiméterrel emelkedett meg.