Merkel megerősítette, hogy kancellári munkája után visszavonul

Publikálás dátuma
2019.05.16. 15:24

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
A kancellár kiemelte, hogy az eddiginél is erőteljesebben kell védeni az európai projektet, mert a populizmus valamennyi országban kihívás.
Angela Merkel csütörtökön ismét megerősítette, hogy kormányfői megbízatásának lejárta után nem vállal újabb tisztséget, hanem visszavonul a politikából. A kancellár Berlinben Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után, sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem vállal európai uniós tisztséget a német szövetségi kormány vezetőjeként folytatott munkája után. Mint mondta, továbbra is érvényes az a döntése, hogy a 2021-ig tartó törvényhozási ciklus után visszavonul, és
nem áll rendelkezésre semmilyen politikai tisztségre, függetlenül attól, hogy hol, így Európában sem.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát egy csütörtöki lapinterjúval kapcsolatban kérdezték, amelyben elmondta, hogy ő is aggódik Európáért, és ez
az aggodalom tovább erősíti benne a felelősségérzetet, amely arra készteti, hogy másokkal együttműködve Európa sorsával törődjön.

A Süddeutsche Zeitung című lapban közölt interjú nyomán több német hírportál jelentette, hogy találgatások kezdődtek Merkel politikai pályafutásának esetleges folytatásáról, egy brüsszeli tisztség elvállalásának lehetőségéről. Merkel a tájékoztatón a jobboldali populista Fórum a Demokráciáért (FvD) márciusi hollandiai tartományi választási sikerére vonatkozó kérdésre válaszolva hozzátette: éppen ezért mondta a Süddeutsche Zeitungnak, hogy
az eddiginél is erőteljesebben kell védeni és tisztelni az európai projektet, mert a populizmus valamennyi országban kihívás, és mindenkit intenzíven foglalkoztat.

Kiemelte, hogy az EU országai a klímaváltozástól a migráción át a gazdasági versenyképességig csupa „globális problémával” szembesülnek. Ezeket „egyikünk sem tudja egyedül megoldani, mindenkinek szüksége van a többiekre”.  „Ez vezérel engem, és ennek jegyében elszántan harcolok az elképzeléseimnek megfelelő Európáért” – fejtette ki Merkel.
Szerző
Témák
Angela Merkel

Európa-szerte visszatért a tél májusban

Publikálás dátuma
2019.05.16. 14:07

Fotó: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP
A rekord-meleg áprilist szélsőségesen hideg május követi, sok helyen szakad a hó, máshol - például Romániában - az áradások okoznak komoly problémát.
Extrém hideg van Európa-szerte, írja az Euronews. A májusra legkevésbé sem emlékeztető hideg, szeles, esős, néhol havas időjárás hétvégéig egészen biztosan marad. A kontinenset jelenleg kettészeli a középső területek felett lévő hideg levegő. Spanyolországban, illetve Oroszország egyes részein 28 és 33 fok közé is felmelegszik a levegő, Európa középső tájai felé haladva viszont fokozatosan csökken a hőmérséklet, szakad az eső, és van, ahol keményen havazik is. Így például a horvát hegyekben, de a héten Szlovákiában is komoly problémát okozott a váratlan hó.
Ausztriában az ország teljes területén az elmúlt 40 év leghidegebb májusa az idei. A legmelegebbet, 4 fokot Alsó-Ausztriában mérték csütörtök reggel, míg Karintiában 5, Tirolban 12 fok volt.
Szerdán Magyarországon is száz éves országos, illetve 79 éves fővárosi rekordot döntött meg az alacsony hőmérséklet.
Eközben az alacsonyabban fekvő horvátországi területeken áradások fenyegetnek. Zágrábtól 80 kilométerre délkeletre az Una folyó vízszintje várhatóan túllépi az 1955-ben mért eddigi rekordmagasságot is.
Áradás van Romániában is: figyelmeztették a Beszterce-Naszód megyei Szászbudak lakosságát szerda este, miután a Budak folyó vízállása 60 centiméterrel meghaladta az árvízszintet - írja a Transindex.ro. A megyében Kiszsolna településen körülbelül 50 háztáji gazdaságot öntött el a víz, 30 személyt kellett kimenekíteni. Nagysajó községben (Şieu) csütörtök reggelig mintegy 15 házat árasztott el a víz. Árvíz van Maros megyében is: hat családnak kellett elhagynia otthonát Székelyhodoson a szerda esti és éjjeli áradások miatt, írja a Maszol.ro. Ott kilenc településen több száz háztáji gazdaságot, pincéket, és egy iskolát is elöntött a víz.
A következő napokban további eső és orkánerejű szél várható Korzikán, az olaszországi Szardínián és Görögországban is.

A történelem legmelegebb áprilisán van túl a bolygó

A mostani volt minden idők legmelegebb áprilisa szinte az egész világon, derül ki az Euronews cikkéből. Szibéria déli részén, valamint Közép-és Kelet-Európában az átlagosnál szárazabb idő volt.
A meleg és száraz idő miatt nagy volt az erdőtüzek veszélye, amik Oroszország Bajkántúl régiójában, Svédországban és az Egyesült Királyságban is pusztítottak. Mozambikra lecsapott a második legnagyobb ciklon két hónapon belül. Sokan meghaltak, és több mint húszezren kényszerültek elmenekülni. Iránban és máshol a Közel-Keleten a szokatlanul csapadékos tavasz áradásokat okozott.
Az olvadó jég a tengerszint folyamatos emelkedéséhez vezetett, és ez világszerte fenyegeti a partmenti településeket. Az elmúlt 25 évben a globális tengerszint mintegy 8 centiméterrel emelkedett meg.

Szerző

Meghalt két hegymászó a Kancsendzöngán

Publikálás dátuma
2019.05.16. 11:00

Fotó: DUCOIN-ANA / AFP
Életét vesztette két indiai hegymászó a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsa, a 8586 méter magas Kancsendzönga megmászásakor - jelentették be csütörtökön nepáli illetékesek.
A hegymászók egyike, a 48 éves Biplab Baidja sikeresen feljutott a csúcsra, 46 éves társa, Kuntal Karar a csúcsra tartott, amikor megbetegedett és meghalt. A bajba jutottakat nepáli hegyi vezetők megpróbálták lehozni a hegyről az egyik alacsonyabban fekvő táborba, hogy onnan helikopterrel elszállítsák őket, ám kísérletük sikertelen volt.
A március végén kezdődött tavaszi hegymászószezonban több száz külföldi hegymászó próbálkozik meghódítani a Himalája legmagasabb csúcsait a nepáli oldalról.
Nepáli illetékesek kedden jelentették be, hogy feljutott a Mount Everestre (Csomolungma) nepáli hegyi vezetők egy csoportja, amelynek feladata, hogy megnyissa és biztosítsa a világ legmagasabb hegycsúcsára vezető utat az idei mászóidényben útnak induló több száz hegymászó számára.
Az idei szezonban 378 hegymászó kapott engedélyt a 8850 méter magas Mount Everest megmászására. A mászókat nagyjából ugyanennyi nepáli hegyi vezető segíti a feljutásban.
A Kancsendzönga megmászása után tűnt el 2013 májusában Erőss Zsolt és Kiss Péter. Mivel a csúcstámadás túl sokáig, majdnem 24 óráig tartott, a két hegymászónak nem maradt ereje visszaereszkedni a 4. táborba.