Előfizetés

4 percenként meghal egy ember kígyómarás miatt, pedig a megoldás nem "rakétatudomány"

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.17. 10:05

Fotó: QUENTIN MARTINEZ / AFP
A világ legnagyobb rejtett egészségügyi válságaként jellemezte a WHO a kígyómarást , és új stratégiát dolgozott ki a válság kezelésére.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői világszerte gyűjtik a kígyómérgeket, hogy ellenszérumot lehessen kifejleszteni belőlük. Egyikük, David Williams a BBC-nek elmondta: már hatszor érte kígyómarás. 
"Olyan érzés, mintha egy kalapáccsal ütötték volna meg a kezemet"

- mesélte felidézve, hogy legutóbb az mentette meg az életét, hogy volt vele ellenszérum.

 A legtöbb áldozatnak azonban nincs ekkora szerencséje. A kígyómarás miatt sok százezren szenvednek maradandó károsodást is, legtöbbjüknél amputációra van szükség - hívta fel rá a figyelmet a szervezet.
A kígyómarás főleg a legszegényebb afrikai, ázsiai és latin-amerikai közösségeket érinti. A földművesek nap mint nap kockáztatják az életüket a földeken dolgozva, ahol a halálos mérgű kígyók meghúzódnak. A kígyómarásoknak nagyon sok gyermek is áldozatul esik.
A WHO és a brit Wellcome Trust jótékonysági szervezet közös fellépést tervez a kígyómarás okozta válsághelyzet kezelésére. A Wellcome Trust 80 millió fontot (30 milliárd forintot) fektet egy új programba, amelyet új kezelések kifejlesztésére és a hatékony ellenmérgekhez való hozzájutás megkönnyítésére fordítanak. A WHO pedig egy olyan akciótervet készít, amelynek célja, hogy 2030-ra felére szorítsák vissza a kígyómarás okozta halálozást és amputációkat.
Mike Turner professzor, a Wellcome tudományos igazgatója hangsúlyozta: a megfelelő ellenanyag birtokában nagyon jók a túlélés esélyei. 
"Mindig lesznek, akiket halálos mérgű kígyó mar meg, de ez nem ok arra, hogy meg is haljanak".

 Philip Prince, a Wellcome szakértője szerint az is súlyos probléma, hogy a drága kezelést sokan nem engedhetik meg maguknak, és sokan nem jutnak el a kórházig sem, ahol megmenthetnék az életüket. Sok kórházban az orvosok felkészültsége sem megfelelő, és nem állnak rendelkezésre a kezeléshez szükséges gyógyszerek, eszközök. Prince szerint a páciensek a helyi gyógyítókhoz fordulnak, így ki sem derül, hogy kígyómarás áldozatai, és a legtöbb országban ebből kifolyólag nem is tűnik fel, hogy milyen súlyos problémát okoznak a kígyómarások.
A WHO adatai szerint jelenleg a szükséges kígyóméreg-ellenszérumnak csak mindössze egyharmadát állítják elő. A kezelést az is nehezíti, hogy sokféle mérgeskígyó van, és a marásukra nem minden ellenszérum hatásos. Afrikában a forgalomban lévő ellenszérumok 90 százaléka hatástalan a szakértők szerint. Jelenleg nincs olyan hivatalos nemzetközi lista, amely felsorolja az összes ellenszérumot és azt is, hogy milyen kígyómarást lehet velük kezelni.
Williams szerint ugyanakkor a nehézségek ellenére nem megvalósíthatatlan a WHO 2030-ra kitűzött célja. Mint felidézte, Pápua Új-Guineában 2003-ban minden negyedik gyermek meghalt, akit kígyó mart meg, jelenleg pedig a hatékony kezeléseknek köszönhetően minden ötvenedik kígyómarásra is kevesebb mint egy halálozás jut. Williams elismerte, hogy ez a szám is magas, de mint fogalmazott, a megoldás "nem igényel rakétatudományt": biztonságos, hatékony ellenanyagokra, képzett egészségügyi dolgozókra, a problémát felismerő és hatékonyan védekező közösségekre van szükség.
A WHO a májusi genfi éves közgyűlésén jelenti be a kígyómarás okozta halálozások és sérülések visszaszorítására irányuló stratégiáját.

Bizonyítékot találtak a Hold távoli oldalán

V. P.
Publikálás dátuma
2019.05.16. 20:34

Fotó: - / AFP
Január elején szállt le a Holdnak a Földről sohasem látható oldalán a kínai Chang'e-4 szonda. Olyan adatokat küldött, amelyek megvilágíthatják kísérőnk legnagyobb rejtélyeit.
 A tudósok elsősorban arra voltak kíváncsiak, miből épül fel a Hold-köpeny, ami a mag és a kéreg között van. Ennek vizsgálatára a kráterek környéke a legalkalmasabb, ahol az aszteroidabecsapódások következtében a felszínre vetődött több törmelék a köpeny anyagából. A Jáde Nyúl-2 nevű holdjáró, amelyet a szonda vitt magával, azért indult útnak, hogy ilyen darabokat keressen. Azt a hetvenes évekből származó elméletet lehet ezekkel bizonyítani vagy elvetni, hogy a Hold felszíne valaha izzó magma volt, amelyben a nehezebb elemek lemerültek, fölöttük a köpenyt ásványok alkotják, legfelső réteg pedig bazaltkéreggé szilárdult. Azt gyanították, az ásványok az olivin és a piroxén, amelyek aszteroidákban és a földköpeny felső részében is megtalálhatók. Ha megértjük a köpeny felépítést, kiderülhet, valóban borította-e izzó láva valaha a Holdat. A holdjáró a Déli-sarki Aitken medencében - amely a legnagyobb ismert, becsapódás által keletkezett medence a Naprendszerben – a felszínen olivin nyomait találta. Mélyebben még több olivinra akadt, ami ellenkezik az elméletekkel, mert a bazaltban piroxénnek is hasonló mértékben kellene lennie.  

Megfejtették a Voynich-kézirat rejtélyét

Népszava
Publikálás dátuma
2019.05.16. 20:10
-
Fotó: CESAR MANSO / AFP
A bristoli egyetem egyik munkatársa azt állítja, megfejtette a középkori Voynich-kódex nyelvét. Az ismeretlen írásjelekkel írt könyvet, mely a kódfejtőknek és a nyelvészeknek is feladta a leckét, 1912-ben fedezték fel. A Voynich-kézirat néven ismert, ma mintegy 240 oldalas, valószínűleg már akkor is hiányos művet ekkor vásárolta meg az a lengyel könyvkereskedő, akinek a nevét ma viseli. Borjúbőr pergamenre, balról jobbra tartó, titkos, egyéni jelekkel írt szöveget, valamint különleges ábrákat tartalmaz. A radiokarbon és hagyományos vizsgálatok szerint a kézirat a 15. század első évtizedeiben íródott, Észak-Itáliában. Sokan próbálták megfejteni, de még a képek sem igazán érthetők. Ezek alapján lehet herbárium, asztronómiai, asztrológiai, alkímiai kézikönyv, a fürdőző meztelen női ábrák sokasága alapján azt is sejteni vélik, legalább részben női betegségekkel foglakozik.  Gerard Cheshire most megállapította, hogy a kézirat protoromán nyelven íródott, amely a mai újlatin, vagy más néven román nyelvek (spanyol, portugál, francia, olasz, román, katalán és galíciai) elődje volt. Cheshire a BBC-nek azt mondta, a könyvet dominikánus apácák írták. A könyvben a kutató szerint gyógynövényekről, terápiás fürdőkről, asztrológiáról van szó elsősorban a női egészséggel és a gyerekneveléssel kapcsolatban. Cheshire elmondta, a könyv egy mára már kihalt nyelven íródott, amelynek nem volt saját abc-je sem, a könyvben így ismerős és kevésbé ismerős jelekkel próbálták megörökíteni.  

A mesterséges intelligencia szerint héber nyelven jegyezték

Tavaly februárban két kanadai kutató - Greg Kondrak, az Albertai Egyetem komputertudósa és Bradley Hauer, a tanítványa - azt jelentette be, hogy mesterséges intelligencia (MI) segítségével megfejthető a kézirat. Az MI először áttanulmányozta az Emberi Jogok nyilatkozatát mind a 380 nyelven, amelyre lefordították. A szavak mintázata alapján nagy bizonyossággal megállapította, a Voynich-kéziratot héber nyelven jegyezték le.