Előfizetés

4 percenként meghal egy ember kígyómarás miatt, pedig a megoldás nem "rakétatudomány"

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.17. 10:05

A világ legnagyobb rejtett egészségügyi válságaként jellemezte a WHO a kígyómarást , és új stratégiát dolgozott ki a válság kezelésére.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői világszerte gyűjtik a kígyómérgeket, hogy ellenszérumot lehessen kifejleszteni belőlük. Egyikük, David Williams a BBC-nek elmondta: már hatszor érte kígyómarás. 
"Olyan érzés, mintha egy kalapáccsal ütötték volna meg a kezemet"

- mesélte felidézve, hogy legutóbb az mentette meg az életét, hogy volt vele ellenszérum.

 A legtöbb áldozatnak azonban nincs ekkora szerencséje. A kígyómarás miatt sok százezren szenvednek maradandó károsodást is, legtöbbjüknél amputációra van szükség - hívta fel rá a figyelmet a szervezet.
A kígyómarás főleg a legszegényebb afrikai, ázsiai és latin-amerikai közösségeket érinti. A földművesek nap mint nap kockáztatják az életüket a földeken dolgozva, ahol a halálos mérgű kígyók meghúzódnak. A kígyómarásoknak nagyon sok gyermek is áldozatul esik.
A WHO és a brit Wellcome Trust jótékonysági szervezet közös fellépést tervez a kígyómarás okozta válsághelyzet kezelésére. A Wellcome Trust 80 millió fontot (30 milliárd forintot) fektet egy új programba, amelyet új kezelések kifejlesztésére és a hatékony ellenmérgekhez való hozzájutás megkönnyítésére fordítanak. A WHO pedig egy olyan akciótervet készít, amelynek célja, hogy 2030-ra felére szorítsák vissza a kígyómarás okozta halálozást és amputációkat.
Mike Turner professzor, a Wellcome tudományos igazgatója hangsúlyozta: a megfelelő ellenanyag birtokában nagyon jók a túlélés esélyei. 
"Mindig lesznek, akiket halálos mérgű kígyó mar meg, de ez nem ok arra, hogy meg is haljanak".

 Philip Prince, a Wellcome szakértője szerint az is súlyos probléma, hogy a drága kezelést sokan nem engedhetik meg maguknak, és sokan nem jutnak el a kórházig sem, ahol megmenthetnék az életüket. Sok kórházban az orvosok felkészültsége sem megfelelő, és nem állnak rendelkezésre a kezeléshez szükséges gyógyszerek, eszközök. Prince szerint a páciensek a helyi gyógyítókhoz fordulnak, így ki sem derül, hogy kígyómarás áldozatai, és a legtöbb országban ebből kifolyólag nem is tűnik fel, hogy milyen súlyos problémát okoznak a kígyómarások.
A WHO adatai szerint jelenleg a szükséges kígyóméreg-ellenszérumnak csak mindössze egyharmadát állítják elő. A kezelést az is nehezíti, hogy sokféle mérgeskígyó van, és a marásukra nem minden ellenszérum hatásos. Afrikában a forgalomban lévő ellenszérumok 90 százaléka hatástalan a szakértők szerint. Jelenleg nincs olyan hivatalos nemzetközi lista, amely felsorolja az összes ellenszérumot és azt is, hogy milyen kígyómarást lehet velük kezelni.
Williams szerint ugyanakkor a nehézségek ellenére nem megvalósíthatatlan a WHO 2030-ra kitűzött célja. Mint felidézte, Pápua Új-Guineában 2003-ban minden negyedik gyermek meghalt, akit kígyó mart meg, jelenleg pedig a hatékony kezeléseknek köszönhetően minden ötvenedik kígyómarásra is kevesebb mint egy halálozás jut. Williams elismerte, hogy ez a szám is magas, de mint fogalmazott, a megoldás "nem igényel rakétatudományt": biztonságos, hatékony ellenanyagokra, képzett egészségügyi dolgozókra, a problémát felismerő és hatékonyan védekező közösségekre van szükség.
A WHO a májusi genfi éves közgyűlésén jelenti be a kígyómarás okozta halálozások és sérülések visszaszorítására irányuló stratégiáját.

Bizonyítékot találtak a Hold távoli oldalán

V. P.
Publikálás dátuma
2019.05.16. 20:34

Január elején szállt le a Holdnak a Földről sohasem látható oldalán a kínai Chang'e-4 szonda. Olyan adatokat küldött, amelyek megvilágíthatják kísérőnk legnagyobb rejtélyeit.
 A tudósok elsősorban arra voltak kíváncsiak, miből épül fel a Hold-köpeny, ami a mag és a kéreg között van. Ennek vizsgálatára a kráterek környéke a legalkalmasabb, ahol az aszteroidabecsapódások következtében a felszínre vetődött több törmelék a köpeny anyagából. A Jáde Nyúl-2 nevű holdjáró, amelyet a szonda vitt magával, azért indult útnak, hogy ilyen darabokat keressen. Azt a hetvenes évekből származó elméletet lehet ezekkel bizonyítani vagy elvetni, hogy a Hold felszíne valaha izzó magma volt, amelyben a nehezebb elemek lemerültek, fölöttük a köpenyt ásványok alkotják, legfelső réteg pedig bazaltkéreggé szilárdult. Azt gyanították, az ásványok az olivin és a piroxén, amelyek aszteroidákban és a földköpeny felső részében is megtalálhatók. Ha megértjük a köpeny felépítést, kiderülhet, valóban borította-e izzó láva valaha a Holdat. A holdjáró a Déli-sarki Aitken medencében - amely a legnagyobb ismert, becsapódás által keletkezett medence a Naprendszerben – a felszínen olivin nyomait találta. Mélyebben még több olivinra akadt, ami ellenkezik az elméletekkel, mert a bazaltban piroxénnek is hasonló mértékben kellene lennie.  

A homofóbia és az alacsony intelligenciaszint összefügg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.16. 16:45

Egy új tanulmány szerint az alacsony kognitív készségek nagyobb valószínűséggel párosulnak homofóbiával.
Véletlenül éppen azok után, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerda este egy lakossági fórumon közölte: "egy normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda", és "nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak", a 24.hu talált egy új kutatásról szóló beszámolót az IFLScience oldalán, amely szerint nagyobb valószínűséggel párosulnak homofóbiával az alacsony kognitív képességek. De nem ez az első tanulmány, amely kapcsolatot talált az alacsony intelligenciaszint és az előítéletesség között, viszont most először sikerült az Egyesült Államokon kívül is bizonyítani az összefüggést.
A Queenslandi Egyetem munkatársa, Francisco Perales az intelligenciaszint és az azonos nemű párokhoz való hozzáállás közti kapcsolatokat több mint tízezer ausztráliai ember adatain keresztül elemezte, de a kutatásához korábbi tanulmányok adatait is felhasználta, az eredményeket az Intelligence című folyóiratban publikálta.
"A téma jelentőségének és időszerűségének ellenére kevés tanulmány foglalkozott eddig kifejezetten a kognitív készség és az LMBT-kérdésekkel kapcsolatos attitűdök közti kapcsolatokkal"

- mondta Perales.

Az elemzése azt mutatta, minél kevésbé okos egy ember, annál nagyobb valószínűséggel lesz előítéletes az azonos nemű párokkal kapcsolatban. Az összefüggés különösen erősen fennáll a verbális képességekkel kapcsolatban, de akkor is, amikor olyan befolyásoló tényezőket kizártak, mint az iskolai végzettség vagy a társadalmi-gazdasági helyzet.