Előfizetés

Az EU szankciókat vezethet be a kibertámadások elkövetői ellen

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.17. 15:52
Fotó: Shutterstock
A szankciók azokra is vonatkoznának, akik kapcsolatban állnak a kibertámadások vagy azok kísérletéért felelős személyekkel vagy szervezetekkel.
 Új jogszabályi keretet fogadott el pénteken az Európai Unió Tanácsa, amely lehetővé teszi, hogy az EU célzott szankciókat vezessen be az olyan kibertámadásoktól való elrettentés érdekében, amelyek külső fenyegetést jelentenek az EU-ra vagy a tagállamokra nézve - tette közzé az uniós tanács pénteken. A jogszabályi keret először fogja lehetővé tenni az EU számára, hogy szankciókat vezessen be olyan emberek és szervezetek ellen, akik-amelyek megkísérelt vagy végrehajtott kibertámadásokért felelősek; pénzügyi, technikai vagy anyagi támogatást nyújtanak ilyen támadásokhoz vagy egyéb módokon működnek közre bennük. 
Szankciók vethetők ki az ilyen emberekkel és szervezetekkel kapcsolatban állókra is

- közölték. Az új eszköz használata kiterjedhet az unión kívüli országok vagy nemzetközi szervezetek ellen irányuló kibertámadásokra is, ha a közös kül- és biztonságpolitika céljainak elérése ezt szükségessé teszi. Az új szankciós rendszer hatálya alá olyan jelentős hatást gyakorló kibertámadások tartoznak, amelyek az unión kívülről erednek, vagy amelyeket az unión kívül követnek el. Természetes személyek esetében beutazási tilalom és vagyonbefagyasztás, jogi személyek esetében pedig az utóbbi szankció alkalmazható majd.
Az uniós állampolgároknak és az EU-ban regisztrált szervezeteknek pedig tilos lesz pénzt juttatniuk olyanoknak, akiket ilyen szankciók sújtanak.

Lemondott az ukrán külügyminiszter

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.17. 15:16

Fotó: Mykhailo Markiv / AFP
Pavlo Klimkin a Facebookon pénteken közzétett videoüzenetben jelentette be, hogy megírta a lemondásáról szóló nyilatkozatot.
Klimkin a Facebook közösségi portálra feltöltött videoüzenetében közölte, hogy megírta a lemondásáról szóló nyilatkozatot, és hétfőn el is küldi a parlamentnek és Volodimir Zelenszkij megválasztott államfőnek, akit aznap iktatnak be hivatalába. Klimkin szavai szerint döntéséről előre értesítette Zelenszkijt, ahogy arról is, hogy kész segíteni elnöki munkáját. Ugyanakkor véleménye szerint az új államfőnek meg kell kapnia a jogot arra, hogy saját külpolitikai csapata legyen, saját stratégiával. "Úgy gondolom, ez így helyes emberileg, és így helyes a politika kultúra szempontjából, amire végső soron szükségünk van" - fogalmazott a miniszter. Klimkin közölte, hogy elindul képviselőjelöltként a következő parlamenti választáson. Azt egyelőre nem árulta el, hogy melyik párt színeiben. Annyit mondott, hogy olyan csapattal indul, amellyel közös értékeket képvisel és azonos érzelmeket táplál. "Sok ötletem van, és remélem meg tudom őket valósítani a politikai életben" - mondta. Pavlo Klimkint 2014. december 2-án nevezte ki a parlament külügyminiszternek. Az ukrán alkotmány értelmében a kormánytagok közül az államfő joga kinevezésre a parlament elé terjeszteni a külügy- és a védelmi minisztert. A kabinet többi tagját a törvényhozás választja és nevezi ki. Olekszandr Turcsinov, a védelmi tanács vezetője Petro Porosenko leköszönő államfőnek nyújtotta be pénteken le

Elpusztult Grumpy Cat, a morcos macska

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.17. 13:22

Fotó: Barbara Munker / AFP
Elpusztult az internetes mémek sztárja, Grumpy Cat.
Kedden hét éves korában elpusztult Grumpy Cat, a speciális betegség miatt folyton morcos macska - jelentették be gazdái az állat népes rajongótáborral rendelkező közösségi oldalain. 
Az eredetileg Tartar Sauce, azaz Tartármártás nevű cica 2012-ben tűnt fel először az interneten, mókás ábrázatából számtalan mémet készítettek. A sztárrá vált állat és az arcképével díszített ajándéktárgyak több tízmillió dollár bevételt hoztak a gazdáinak. Azt írta az Index, hogy mindenre: telefontokra, pizsamára, parfümre nyomtatták a borús arckifejezésű macskát, de egy karácsonyi filmben is szerepelt.
Gazdája, Tabatha közlése szerint a kedvence arizonai otthonukban, a karjaiban pusztult el, halálát húgyúti fertőzés miatti komplikációk okozták.
"Grumpy Cat milliókat fakasztott mosolyra szerte a világon, még a nehéz időkben is" - olvasható a gyászposztban.