Előfizetés

Marad az osztrák koalíció

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.05.18. 13:30
Kurz (balról) és Strache
Fotó: ALEX HALADA / AFP
Heinz-Christian Strachét Norbert Hofer követi az alkancellári poszton.
Bár osztrák lapok úgy vélték, a Strache-bortány az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) közötti koalíció végét is jelenti, nem így történt. Sebastian Kurz és Heinz-Christian Strache közös sajtóértekezletén utóbbi bejelentette, távozik az alkancellári tisztségről, s pártja Norbert Hofer közlekedési minisztert, egykori elnökjelöltet jelöli a tisztségre. Strache leírta, miként zajlott a találkozója az orosz nővel. Utóbbi először az FPÖ bécsi politikusával, a szintén a videón látható Johann Gudenusszal vette fel a kapcsolatot. Szerinte teljesen illegális, hogy a találkozójukat felvették. Strache ugyanakkor bocsánatot kért az „alkoholos befolyásoltságú macho fellépéséért”. Elismerte, egyes kijelentései kínosak voltak. Bocsánatot kért feleségétől, Philippától is. Azt állította, nem ajánlott semmi törvénytelent és jogi úton akarja érvényesíteni igazát. Johann Gudenus frakcióvezető szintén bejelentette lemondását. A Ballhausplatz előtti tüntetők üdvrivalgásban törtek ki Strache lemondása után. Sokan mobiltelefonjukon követték az osztrák tévé élő közvetítését. Bár azt remélték, ősszel előrehozott választást rendeznek, a jelek szerint Sebastian Kurz számára politikai karrierje mindennél fontosabb.

Lemondott Heinz-Christian Strache, gyorsan belebukott a botrányba

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.05.18. 12:05
Heinz-Christian Strache
Fotó: GEORG HOCHMUTH / AFP/APA
Az ÖVP-ben egyre erősebbek a hangok a koalíció felmondására.
Felajánlotta lemondását Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke az alkancellári tisztségről és távozik az FPÖ éléről a botrányos videofelvétel napvilágra kerülése után. Kérdés azonban, Sebastian Kurz folytatni akarja-e a koalíciót a jobboldali populista párttal. Erről 12 órakor ad ki nyilatkozatot. Strache lemondását elfogadta. (Azóta kiderült: marad a koalíció.)  Az FPÖ Norbert Hofer volt elnökjelöltet javasolná az alkancellári tisztségbe, a párt mindenképpen a kormányban kíván maradni. A bécsi Kurier szerint azonban az Osztrák Néppártban (ÖVP) egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint fel kell mondani a koalíciót és előrehozott választást kell kiírni. 

A hatalmas botrány után vége az osztrák jobb-szélsőjobb koalíciónak?

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.18. 11:49
Sebastian Kurz osztrák kancellár (balra) és Heinz-Christian Strache alkancellár próbál távolságot tartani a szélsőségesektől
Fotó: ALEX HALADA / AFP
Sebastian Kurz kizárta, hogy pártja továbbra is együttműködjön Heinz-Christian Strachéval, de nem világos, hogy ez pontosan mit is jelent.
Sebastian Kurz osztrák kancellár kizárta, hogy az általa vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) folytassa az együttműködést Heinz-Christian Strache alkancellárral, miután súlyos korrupciós gyanú merült fel a koalíciós partner Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) élén álló politikussal szemben - értesült a dpa német hírügynökség szombaton. Az jelenleg nem világos, hogy a kormányfő döntése a 2017 decembere óta hivatalban lévő koalíció felbomlását jelenti-e vagy egyelőre csak Strache távozását a miniszterelnök-helyettesi tisztségből - írta a dpa. A két politikus még szombat délelőtt találkozik, Sebastian Kurz a várakozások szerint dél körül sajtótájékoztatót tart. Az APA osztrák hírügynökség az FPÖ szövetségi és tartományi köreiből úgy értesült, hogy a szabadságpárt minden bizonnyal Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert fogja az alkancellári posztra javasolni, hogy az ő vezetésével folytassák a koalíciós együttműködést. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy Sebastian Kurz kancellár és pártja, az ÖVP ezt elfogadja-e. A Strache körüli botrány péntek este robbant ki: videofelvételek tanúsága szerint a politikus a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek.