Előfizetés

Tovább dagad a Strache-ügy: állítólagos kancellári orgiákról is pletykált a bukott alkancellár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.18. 16:23
Heinz-Christian Strache
Fotó: ALEX HALADA / AFP
Újabb részletek kerültek napvilágra a 6 órás ibizai felvételből.
Az osztrák alkancellár lemondása után a hírhedt ibizai videó egy másik részlete is nyilvánosságra került - szúrta ki a Heute cikkében a hvg.hu. Ebből pedig már nemcsak a szélsőjobboldali FPÖ-exelnök Heinz-Christian Strachéról derülnek ki kényes információk, hanem a korábbi osztrák kancellárról, Christian Kernről is.
A felvételen Strache azt állítja: fényképeket kapott, amiken az osztrák kancellár fiatalkorúakkal látható Fokvárosban, valamint orgiákon vett részt.

A pletykáló politikus továbbá kábítószerrel is összefüggésben említi a kancellárt, ám a kontextus itt már nem egyértelmű.

Szélsőjobbos szuperfrakciót akar alakítani Le Pen az Európai Parlamentben

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.18. 15:05

Fotó: Martin Divisek / MTI/EPA
Nem lesz könnyű egyetlen pártszövetségben egyesíteni a radikálisokat.
"Szuperfrakciót" akar alakítani a következő Európai Parlamentben az övéhez hasonlóan gondolkodó politikai pártokból Marine Le Pen francia radikális jobboldali politikus. A Nemzeti Tömörülés (RN) párt vezetője szombaton Milánóban azt mondta, hogy egy ilyen szövetség "évtizedek óta először" átalakíthatná az Európai Unió struktúráját. Le Pen lelkesítőnek nevezte ezt a lehetőséget. A francia politikus az első számú külföldi vendége az észak-olaszországi nagyvárosba Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga párt vezetője által összehívott EP-választási kampányzáró nagygyűlésnek. Le Pen pártja a legutóbbi felmérések szerint megközelítette, sőt egyes közvélemény-kutatások szerint meg is előzte az Emmanuel Macron államfő által irányított kormányerő, a Köztársaság lendületben nevű tömörülés népszerűségét. Ezzel kapcsolatban Milánói nyilatkozatában Le Pen kijelentette Macronnak le kell mondania, ha pártja nem az élen végez az európai parlamenti (EP-)választások franciaországi szavazásán. A radikális jobboldali erők várhatóan jól szerepelnek majd a választásokon, a dpa német hírügynökség megállapítása szerint azonban nehézségekbe ütközhet egyetlen pártszövetségben egyesíteni őket. Matteo Salvini tavaly augusztusban Milánóban jelentette be, hogy európai szövetségben gondolkodik, amelynek célja egy új egyensúllyal bíró Európai Parlament, majd egy más irányt képviselő Európai Bizottság felállítása. Ez a páneurópai erő a Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) nevet kapta április 8-án, amikor Salvini közös sajtókonferenciát tartott több európai szuverenista politikussal, szintén Milánóban. A szövetséget az EP-választások után készülnek megalapítani, és Salvini azt a célt tűzte ki, hogy az Európai parlament legerősebb frakciójává váljanak. A felmérések szerint a radikális jobboldali tömörülés az EP-mandátumok mintegy tíz százalékának a megszerzésére lehet esélyes, bár még további pártok is csatlakozhatnak. A Heinz-Christian Strache vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pénteken kirobbant botrányát Le Pen nem kommentálta milánói nyilatkozatában, kijelentve, hogy ez osztrák belpolitikai ügy. Mindenesetre meglepőnek nevezte, hogy a botrányt okozó, több mint két éve készült videofelvétel néhány nappal az EP-választások előtt került nyilvánosságra.

Az ellenzéki Munkáspárt győzelmét jelzik az első exit poll-eredmények Ausztráliában

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.18. 14:19
er Bill Shorten, a Munkáspárt vezetője várja az eredményeket
Fotó: WILLIAM WEST / AFP
78 képviselőjük lehet a 151 tagú szenátusban.
A Munkáspárt (ALP) győzelmét jelzik a szombati ausztrál parlamenti választásokon az első exit poll-eredmények. A voksolást megelőző felmérések rendkívül szoros versenyt jósoltak az ellenzéki szociáldemokrata párt és a kormányzó konzervatív pártszövetség között. A Nine News televízió csatorna által ismertetett becslés szerint a Bill Shorten vezette ellenzéki tömörülés 78 helyet szerezhet a 151 tagú képviselőházban. Ez a 2013 óta kormányzó és a tavaly óta Scott Morrison vezette liberális-nemzeti koalíció leváltását jelentené. A Galaxy közvélemény-kutató intézet szerint a Munkáspártnak akár 82 képviselője is lehet a canberrai törvényhozás alsóházában. Az ABC ausztrál közszolgálati műsorszóró sokkal óvatosabb volt: a két legfőbb tömörülés fej fej melletti versenyéről szóló becslése szerint a liberális-nemzeti pártszövetség 63 helyre, a Munkáspárt 60 helyre számíthat biztosan, és a zöldeknek is lesz legalább egy képviselőjük. A többséghez 76 képviselő kell. 2007 óta egyetlen kormányfő sem tudta kitölteni hivatali idejét Ausztráliában, ahol a szavazásra jogosult 17 millió állampolgárnak törvény szerint kötelező részt vennie a háromévente megrendezett választásokon. Amennyiben az ellenzék diadalmaskodik a választásokon, Scott Morrison lesz az egyik legrövidebb időt hivatalban töltő kormányfő az államszövetség 118 éves történetében. A liberális párt politikusa tavaly augusztusban vette át a miniszterelnöki tisztséget párttársától, Malcolm Turnbulltól. Szombaton nemcsak a képviselőház egészét, hanem a 76 fős szenátus 40 tagját is megválasztották.