Előfizetés

Tízezren követelik Kurz lemondását az osztrák kancellária előtt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.18. 19:20

Fotó: ALEX HALADA / AFP
Sok ezer tüntető és több politikus is a bécsi Ballhausplatzon várja a botrány újabb fejleményeit.
Több ezer tüntető gyűlt össze szombaton az osztrák kancellária előtt, hogy a koalíció felmondását, illetve Sebastian Kurz néppárti (ÖVP) kancellár lemondását és új választások kiírását követeljék. A kancellária előtti Ballhausplatzon, a tömeg hangosbemondón át kísérte figyelemmel a botrányba keveredett Heinz-Christian Strache (FPÖ) sajtótájékoztatóját, ahol a szabadságpárti politikus lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről. A tüntetők a helyszínen maradva délután Kurz kancellár reakcióját várták.
A Strache lemondásához vezető ibizai videó nyilvánosságra kerülése után szombaton 13 órára hirdettek demonstrációt civilek a kancellária előtti térre. A tömeg sajtóhírek szerint már órákkal korábban gyülekezni kezdett,
egyes becslések szerint délutánra tízezren gyűltek össze.

Az emberek plakátokkal, táblákkal, transzparensekkel érkeztek, többen új választásokat követeltek. A megmozduláshoz ellenzéki pártok vezetői is csatlakoztak, köztük az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) európai parlamenti listavezetője, Andreas Schieder, valamint a zöld párt (Die Grünen) szóvivője és európai parlamenti csúcsjelöltje, Werner Kögler.
A helyszínen 150 rendőr ügyel az emberek biztonságára.

Hírügynökségi értesülés: előrehozott választások lesznek Ausztriában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.18. 19:02
Sebastian Kurz
Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE / AFP
Úgy tűnik, vége a koalíciónak.
Lényegében biztos, hogy Ausztriában előrehozott választásokat fognak tartani a botrányba keveredett Heinz-Christian Strache alkancellár és szabadságpárti (FPÖ) elnök lemondása nyomán - értesült szabadságpárti körökből szombat délután az APA osztrák hírügynökség. Az idézett források szerint az FPÖ a Sebastian Kurz kancellár vezette Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkotott koalíció fennmaradásának feltételéül ragaszkodott ahhoz, hogy megőrizhesse az általa kulcsfontosságúnak tartott belügyminiszteri tárcát, s nem hajlandó Herbert Kickl belügyminisztert "feláldozni". Csakhogy a kancellár meg akar szabadulni Kickltől, akiről kiderült, egy ízben felszólalt a neonáci identitárius mozgalom egyik gyűlésén. Mióta fény derült erre, nagyon megromlott a kancellár és belügyminisztere viszonya. Az Osztrák Néppártot vezető Kurz állítólag jelenleg azt fontolgatja, hogy az előrehozott választásokat miként kommunikálja. A tervek szerint 19 óra 45 perckor áll a kamerák elé Sebastian Kurz osztrák kancellár. Osztrák hírmagyarázók szerint ha előrehozott választást rendeznének, az az FPÖ Waterlooját jelentené. A mostani botrány után annyira megrendült a bizalom a jobboldali populista pártban, hogy szinte elképzelhetetlen, helyet kapjon egy új kabinetben. Este fél 9-kor egyébként Alexander Van der Bellen osztrák államfő televíziós beszédben elemzi a kialakult politikai helyzetet.  

Mégis a kormányzó konzervatívok nyerték az ausztrál választásokat

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.18. 17:56
Scott Morrison miniszterelnök örül
Fotó: SAEED KHAN / AFP
Az exit poll még a Munkáspárt sikerét jelezte.
Az előzetes várakozásokkal szemben a Scott Morrison vezette kormányzó konzervatív pártszövetség nyerte meg Ausztráliában a szombati parlamenti választásokat - derült ki a szavazatok többségének ismeretében közölt részeredményekből. "Mindig is hittem a csodákban" - mondta a kormánykoalíció támogatói előtt Sydney-ben Morrison, röviddel azután, hogy kihívója, az ellenzéki szociáldemokratákat vezető Bill Shorten elismerte vereségét. "Bár több mandátum sorsa még bizonytalan, mégis nyilvánvaló, hogy a Munkáspárt nem lesz képes kormányt alakítani, ezért felhívtam Scott Morrisont, és gratuláltam neki győzelméhez" - mondta Shorten. Bejelentette egyúttal azt is, hogy lemond pártelnöki tisztségéről. Pár órával korábban az első exit poll-eredmények és az előzetes közvélemény-kutatások még mind a Munkáspárt győzelmét jelezték előre. A szavazatok több mint 70 százalékos feldolgozottsága mellett a kormányzó konzervatívok 74 mandátumot szerezhettek a 151 tagú parlamentben, míg a Munkáspárt csak 65 képviselői helyhez juthatott, miközben a szoros verseny miatt 12 mandátum sorsa még bizonytalan - jelentette az Australian Broadcasting Corporation (ABC) műsorszolgáltató. A Channel 9 ausztrál televízió szerint a kormánykoalíció 73, a Munkáspárt pedig 61 mandátumot szerezhetett, míg 17 képviselői hely kimenetele még ismeretlen. Többségi kormány megalakításához 76 parlamenti mandátum szükséges, így nem kizárt, hogy a liberális-konzervatív pártszövetség újra kisebbségi kormányzásra kényszerül majd. Az ABC szerint öt független képviselőjelölt jutott mandátumhoz, és ha a konzervatívok 76 helynél kevesebbet szereznek, elképzelhető, hogy a függetlenekre támaszkodó kisebbségi kormányt alakíthatnak. Morrison tavaly október óta kisebbségi kormányt vezetett. 2007 óta egyetlen kormányfő sem tudta kitölteni hivatali idejét Ausztráliában, ahol a szavazásra jogosult 17 millió állampolgárnak törvény szerint kötelező részt vennie a háromévente megrendezett választásokon. Ha leváltották volna, Scott Morrison lett volna az egyik legrövidebb időt hivatalban töltő kormányfő az államszövetség 118 éves történetében. A liberális párt politikusa tavaly augusztusban vette át a miniszterelnöki tisztséget párttársától, Malcolm Turnbulltól.