Jégeső és felhőszakadás érkezhet – Öt megyére is figyelmeztetést adtak ki

Publikálás dátuma
2019.05.19. 11:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A zivatartevékenység az éjszaka során sem szűnik meg mindenhol.
BékésBorsod-Abaúj-Zemplén, CsongrádHajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatar vagy felhőszakadás veszélye miatt vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék is hullhat. Az előrejelzés szerint a déli óráktól eleinte helyenként, majd délutántól, késő délutántól főként a Dunától keletre több hullámban is zivatarokra kell számítani. A zivatarok déli, délkeleti irányból észak felé haladnak és nagy valószínűséggel rendszerekbe is szerveződhetnek. A zivatarokat többfelé kísérheti felhőszakadás, viharos erejű kifutószél, néhol nagyobb méretű jég is, ez utóbbira legnagyobb esély a délkeleti országrészben mutatkozik. A zivatartevékenység az éjszaka során sem szűnik meg mindenhol, ekkor már a Dunántúlon is kialakulhatnak, de ezek kevésbé lesznek hevesek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 28 fok között valószínű, késő estére 15, 20 fok közé hűl le a levegő.
Hétfőn a reggeli órákra elhagyják a zivatarok az országot, majd átmeneti szünet után napközben ismét többfelé számítani kell képződésükre, legkésőbb az északkeleti országrészben. Ezek a zivatarok már kevésbé lesznek hevesek az esti, éjjeli zivatarrendszerekhez képest, de viharos széllökések, kisebb felhőszakadás és kisméretű jég társulhat hozzájuk.
Szerző

Czeglédy válaszolt a Fidesznek

Publikálás dátuma
2019.05.19. 10:00

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Három kormányközeli médiumtól is helyreigazítást kér.
Czeglédy Csaba a Facebook-oldalán reagált a Fidesz frakciószóvivője, Halász János szombati sajtótájékoztatójára, ahol az hangzott el, hogy az ellenzék kezdettől fogva falaz Czeglédynek. Halász Debrecenben azt mondta, a DK azért tette fel Czeglédyt a párt európai parlamenti listájára, hogy mentelmi jogot adjon neki, és eltüntesse a nyomokat, amelyek titkos, külföldi trezorjaihoz vezetnek.
„Értem én, hogy Halász János szerelmes belém, ezért foglalkozik velem ilyen sokat. Nincs is ezzel semmi baj, csak meséljen erről Kövér Lászlónak is.

Ma éppen azt hazudja a fideszes propaganda sajtó és Halász, hogy nekem széfjeim vannak külföldön, és most aztán jól megszökök, és bizonyítékokat semmisítek meg. Csak a szokásos. Hazudnak, aztán pereket veszítenek, majd hisztiznek”  – írta bejegyzésében Czeglédy, aki hozzátette, hogy már három sajtó-helyreigazítási kérelmet postára is adott: a HírTV-nek, az Origonak, és a Magyar Nemzetnek is. Ezektől a sajtóorgánumoktól azt kéri, közöljék, valótlanul állították, hogy több külföldi széfje is van, továbbá, hogy hozzáférhet külföldi trezorjaihoz, féltett irataihoz, esetleges vagyonához, de megsemmisíthet perdöntő bizonyítékokat is.
Hangsúlyozta, hogy már 2019. március 7-e óta szabadlábon van, azóta akár külföldre is utazhat, az utazási szabadságához tehát semmi köze nincsen a mentelmi jogának,

és jogerős bírósági döntés van arról, hogy esetében sem a szökés, elrejtőzés, sem a bizonyítás megnehezítésének veszélye nem merül fel. Szerinte a jogsértés súlyát növeli, hogy őt nem kérdezték meg, nem reagáltatták.
Szerző
Témák
Czeglédy-ügy
Frissítve: 2019.05.19. 10:01

Söpörjük ki a homofóbiát! – a melegeket gyalázó Kövér ellen tüntettek

Publikálás dátuma
2019.05.18. 20:57

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Jelképesen díjat kapott a házelnök a Kossuth téren. A szivárványszínű bajuszt ő adta át saját magának.
Tarts velünk, söpörjük ki a homofóbiát a közéletből! Mutassuk meg, hogy sokan vagyunk, akik egy békés, elfogadó, 21. századi európai országban akarunk élni! – Kövér László házelnök homofób kijelentései miatt hirdetett demonstrációt a Kossuth térre a Budapest Pride. A szervezők azt kérték, hogy mindenki hozzon magával transzparenst, zászlót, kereplőt, bármit, amivel békés tüntetés keretei között kifejezheti tiltakozását. Nagyjából ezren gyűltek össze szombaton kora este a Parlamentnél. A Demokratikus Koalíció irodájának ablakából uniós és szivárványszínű zászlót lógattak ki. - Túl sokan vagyunk már, akiket vérig sértett a kormány, a szegényektől a civil szervezetekig – sorolta a Kossuth téri tüntetésen Antoni Rita, a Szabadnem Blog szerkesztőségi tagja. Csak normálisak ne legyetek soha, legalábbis úgy ne, ahogyan Kövér László szeretné – bátorította a jelenlévőket. A házelnöknek Antoni Rita szerint azonnal távoznia kell a közéletből. Hiszen az LMBTQ közösség tagjait nem csupán adófizetési kötelezettség, hanem méltóság és emberi jogok is megilletik.
- A lányom és a felesége az én családom – jelentette ki Gyémánt Ágnes, az LMBTQ gyermekek szülei és támogatói csoport vezetője. Nem tudja, hogy Kövér László milyen ideológiai megfontolásból mondta, amit mondott, de bizonyos abban, hogy nem a keresztényi hitvallás szerint beszélt. A homoszexuális szó bármikor behelyettesíthető a nő, a menekült, a roma vagy a hajléktalan kifejezéssel – figyelmeztetett Gyémánt Ágnes. „Ki a parlamentből Kövér köpönyegforgató Lászlóval” – követelte. Pásztor Tibor szülőként – „46 éves, fehér, heteroszexuális, házas férfiként” – szólalt fel, akinek négy, vér szerinti és örökbefogadott gyereke is van. Az örökbefogadás, sőt a gyerek iránti vágy független a szexuális orientációtól – hangsúlyozta. Higgyétek el – folytatta –, hogy sokkal egyszerűbb megtanulni csellózni, bajuszt növeszteni, mint gyereket örökbe fogadni vagy nevelni. Ha engem méltóságomban megbántanak, azon akár nevetni is tudok, de szülőként, amikor azt látom, hogy a gyermekemet, mindegy melyiket, bántják vagy támadják, azt sem elfelejteni, sem megbocsátani nem fogom – zárta beszédét Pásztor Tibor.
Csikós Ádám, a Budapest Pride szervezője azt üzente, hogy minden ember értékes, egyedi, megismételhetetlen – és egyenlő. Kövér László szigorúan megköveteli a tiszteletet az Országgyűlésben, rendszeresen pénzbüntetésekkel sújtja az általa renitensnek tartott ellenzéki képviselőket. Közjogi méltóságként azonban magára nézve nem tartja kötelezőnek, hogy a kellő tiszteletet ő is megadja másoknak. Ha valakinek elkerülte volna a figyelmét: a házelnök a minap történetesen a melegeket gyalázta egy zuglói fórumon. Kövér az Index tudósítása szerint erkölcsi értelemben a pedofilokhoz hasonlította azokat a – szóhasználatával élve – „homoszexuálisokat”, akik szeretnének házasodni és gyereket nevelni. Kifejtette azt is, hogy „egy normális homoszexuális” tudja, mi a világ rendje, és „nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak”. Ezzel gyorsan sikerült elhalványítania azt az előzőleg tett másik meghökkentő állítását, hogy a németek a független média „agymosása” miatt sorolják előrébb a klímaváltozás problémáját, mint a bevándorlásét. A homofób kijelentések döbbenetet és felháborodást váltottak ki. Kövér László minden örökbefogadó szülőt megsértett – hangsúlyozta a Magyar LMBTQ Szövetség. Nemcsak közvetlenül „érintett” szervezetek, hanem ellenzéki pártok is tiltakoztak. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje a Fuck You című homofóbia elleni dallal üzent a házelnöknek. Az IKEA a konkrét eset említése nélkül, de könnyen dekódolható Facebook-posztban vállalt szolidaritást a melegekkel. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy Kövér a Fidesz által elfogadott alaptörvény elveit is megszegte. Az alaptörvény rögzíti ugyanis, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő. Setét Jenő roma civil aktivista ezt írta ki a közösségi oldalára: „Minden meleg embert egyenrangúnak gondolok magammal, olyan természetesen, mint a lélegzetvétel. Aki homofób, az beteg. Agyilag.” Különösen disszonáns, hogy a házelnök pont a homofóbia elleni világnap előtt eresztette el a botrányt kiváltó szövegeit. Nem tudhatjuk, hogy véletlenszerű kirohanásról, vagy előre kidolgozott, tudatosan időzített akcióról van-e szó. Ami biztos: a fideszes összetartás jegyében Gulyás Gergely miniszter – ahelyett, hogy legalább finoman elhatárolódott volna a házelnöktől – védelmébe vette Kövért.
Gulyás, Kövér és a Fidesz számára is tanulságos lehet tehát Székely László ombudsman és helyettesei állásfoglalása: a szexuális irányultság nem jelent stigmát. Azért is fontos megemlékezni a homofóbia elleni világnapról, mert a kutatások szerint a szexuális kisebbségeket gyakran éri megkülönböztetés, verbális vagy fizikai atrocitás. Sokan ezért közvetlen környezetük előtt is eltitkolják identitásukat és félelemben élnek. És még egy idézet az ombudsmani nyilatkozatból: az Alkotmánybíróság gyakorlata értelmében a nemi identitás, a szexuális irányultság a sokszínű emberi személyiség alkotórésze, a személyiség magjához tartozó, megváltoztathatatlan tulajdonság, amelynek alapján senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés. Ezt mind Magyarországon, mind Európa-szerte számos jogszabály garantálja. A Kossuth téri demonstráció végén egy Kövér Lászlót ábrázoló álarcot viselő nőtől egy ugyanolyan álarcban lévő nő átvette „A legegyenlőbb magyar” díjat, ami nem volt más, mint egy szivárványszínű bajusz. A díjátadó aktus csókkal zárult.
Szerző
Frissítve: 2019.05.19. 06:32