Előfizetés

Újabb részletek láttak napvilágot a Strache-videóból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.19. 16:25
Strache Ibizán
Fotó: Der Spiegel
A lemondott alkancellár arról is beszélt, hogy pártja egy izraeli tanácsadót fogadott a 2017-es választásra, aki korábban dolgozott már Putyinnak is.
Újabb részleteket hozott nyilvánosságra a Süddeutsche Zeitung abból ibizai videófelvételéből, amelyen Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár látható 2017-ben, egy magát orosz milliárdosnak kiadó emberrel, akinek állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba, amennyiben az oroszok megveszik neki a legnagyobb osztrák lapot. A videón az azóta már posztjáról lemondott politikus azt is megemlíti, hogy éppen olyan médiát szeretne, mint amilyen Orbánnak is van.
A rejtett kamerás felvételen Strache azt is elmondja, hogy pártja egy izraeli tanácsadót fogadott a 2017-es választásra, aki korábban dolgozott a Brexit-kampányon, Donald Trumpnak és Vlagyimir Putyinnak is.

Beszél arról is, hogy a Kínai Kommunista Párt emberei is kapcsolatba léptek vele. A szélsőjobboldali politikus többször is önellentmondásba is keveredett: ugyanis 
egyszer arról beszélt, hogy Ausztria jövőjét keletre fordulva képzeli el, mert a nyugat hanyatlik, nem sokkal később pedig már a horvátországi és szerbiai befektetésekről beszélve azt mondja: „Horvátország egy sz.r”.

Trump szét akarja osztani a menekülteket

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.05.19. 16:03

Fotó: SAUL LOEB / AFP
Az amerikai elnök havonta ötszáz illegális bevándorlót tervez áttelepíteni a mexikói határról Florida demokrata párti politikusok által irányított városaiba, ahol addig maradnának, amíg menedékkérelmükről nem döntenek – értesült az amerikai média.
Több floridai demokrata párti polgármester közleményben adott hangot értetlenségének. Mark Bogen, Broward megye vezetője humanitárius válság eshetőségéről beszélt. Elmondta, hogy ő és a szomszédos Palm Beach megye vezetője értesítést kapott a szövetségi kormányzattól, miszerint pár napon belül megkezdik heti száz-száz migráns átszállítását repülőgéppel. Bogen szerint megyéjében nem tudják hol elhelyezni az érkezőket, nem áll rendelkezésre személyzet a velük való foglalkozásra, a washingtoni kormányzat pedig nem finanszírozza a migránsok elhelyezését.  Palm Beach megye seriffje arról számolt be, hogy a texasi El Paso határvidékéről mintegy ezer migránst szállítanak Browardba és Palm Beachbe. Szerinte a felmerülő közbiztonsági kérdések mellett azt sem tudni még, hogy milyen egészségi állapotban vannak ezek az emberek. Palm Beach polgármestere, Mack Bernard bejelentette: az állam republikánus kormányzójához, Ron DeSantishoz fog fordulni segítségért. "Ha túl sok embert hoznak ide, szükségállapotot is kihirdethetünk" - mondta. Marco Rubio floridai republikánus szenátor, Donald Trump egyik híve is aggodalmát fejezte ki az áttelepítés miatt egyik Twitter-bejegyzésében. Rick Scott, Florida korábbi republikánus kormányzója, aki jelenleg a szövetségi szenátus tagja, ezzel szemben a demokratákat okolta a fejleményekért, mondván, nem teszik lehetővé a szövetségi kormány migrációs politikájának a „megjavítását”. Az amerikai szövetségi hatóságok nem csupán Floridába, hanem az Egyesült Államok más térségeibe, így például Colorado államba is szállítanak át bevándorlókat a mexikói határvidékről. Donald Trump korábban többször beszélt arról: mivel a demokrata politikusok szerinte nem segítenek a bevándorlási politika átalakításában, a határon várakozó illegális migránsokat az úgynevezett menedékvárosokban telepíti le mindaddig, amíg kérelmüket el nem bírálják. A menedékvárosoknak kijelölt települések – amelyeket szinte kizárólag demokrata párti politikusok irányítanak – eddig az illegális bevándorlók befogadását támogatták. Egyes amerikai elemzők szerint az elnök az áttelepítésekkel nyomást kíván gyakorolni a Demokrata Pártra, hogy az adja fel ellenállását a mexikói határ mentén tervbe vett acélkerítés-építéssel szemben. A bevándorlási kérdések átfogó szabályozását Trump azért nem képes megoldani a demokraták egyetértésének hiányában, mert a washingtoni képviselőházban az ellenzéki párt került többségbe a tavaly novemberi választások nyomán. 

17 ember megsérült egy bombatámadásban, a gízai piramisok közelében

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.19. 15:33

Fotó: SAYED HASAN / AFP
A támadást egyelőre még senki nem vállalta magára.
Felrobbant egy pokolgép egy turistabusz mellett Kairó közelében – írja a Reuters. A támadás egy múzeum mellett történt, közel a gízai piramisokhoz. Egyiptomi biztonsági és egészségügyi források szerint a merényletben legalább tizenheten megsebesültek, egy részük külföldi. A Sky News Arabíja pánarab hírtelevízió úgy tudja, a sebesültek között tíz egyiptomi és hét dél-afrikai állampolgár van. A történtekről készült – közösségi hálózatokon megosztott – felvételeken egy megrongálódott autóbusz és több sebesült turista látható. A jármű ablakai kitörtek, illetve megrepedtek, az utcán törmelék és egy alacsony falban tátongó lyuk is látható volt a képeken.   A támadást egyelőre még senki nem vállalta magára. Fél éven belül ez már a második turisták elleni támadás Egyiptomban.

Nincs magyar sérült

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) vasárnap délután az MTI-vel közölte, hogy nincs magyar sérültje a gízai piramisok közelében történt robbantásnak. A közlemény szerint Magyarország kairói nagykövetsége folyamatosan nyomon követi az eseményeket, kapcsolatban áll az illetékes egyiptomi hatóságokkal. Felhívták a figyelmet arra, hogy a KKM konzuli szolgálata a hét minden napján, éjjel-nappal elérhető minden bajba került magyar állampolgár számára a +3680368036 telefonszámon.