Viharos széllel és jégesővel indul a hét

Publikálás dátuma
2019.05.19. 17:27
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 19 és 24 fok között alakul.
Több hullámban érkeznek hozzánk a zivatarok az előttünk álló órákban és az éjszaka során, hétfőre hét megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. A hét első napján a többórás napsütés mellett általában gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, de a keleti országrész fölött több lehet a fátyolfelhőzet. Bár a reggeli órákra elhagyják a zivatarok az országot, az átmeneti szünet után napközben ismét többfelé számítani kell képződésükre, legkésőbb az északkeleti országrészben. Ezek már kevésbé lesznek hevesek az esti, éjjeli zivatarrendszerekhez képest, de viharos széllökés, felhőszakadás és kisméretű jég is társulhat hozzájuk. BékésBorsod-Abaúj-ZemplénCsongrádHajdú-Bihar, HevesSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadás veszélye miatt, az érintett területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 16 fok között alakul, délnyugaton lesz hűvösebb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 19 és 24 fok között várható.  
Kedd délelőttig az északkeleti megyékben még erősen felhős lesz az ég, és ott eső, zápor is valószínű. Napközben azonban már országszerte erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és szórványos jelleggel kell záporra, zivatarra számítani. A délnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul, délnyugaton lehet a hűvösebb.
Szerdán felhős idő valószínű inkább rövidebb, mint hosszabb napos időszakokkal. Többfelé lehet zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik, majd estétől északnyugatira fordul az áramlás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között várható.
Csütörtökön a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés is lehet. A Dunántúl északi felén és Budapest körül csak kis eséllyel valószínű csapadék, máshol szórványosan zápor, zivatar jöhet. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között alakul.
Pénteken gomolyfelhős, napos idő várható, csak helyenként lehet futó zápor. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között valószínű. 
Szombaton délnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és nyugat, délnyugat felől záporok, zivatarok várhatóak. A délkeleti szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul. 
Szerző

Hatos lottó – Kihúzták a nyerőszámokat

Publikálás dátuma
2019.05.19. 16:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 20. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 21 (huszonegy) 22 (huszonkettő) 25 (huszonöt) 41 (negyvenegy) 43 (negyvenhárom) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 248 740; a 4 találatos szelvényekre 5935; a 3 találatos szelvényekre 1510 forintot fizetnek.
Szerző

A Jobbik vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Strache-botrány miatt

Publikálás dátuma
2019.05.19. 14:54
Heinz-Christian Strache Orbán Viktorral
Fotó: HANS PUNZ / AFP
Szilágyi György arra a kérdésre is szeretne választ kapni, hogy a magyar rendszer kiépítésében is voltak-e orosz közreműködők.
Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Jobbik annak feltárására: vannak-e magyar vonatkozásai a Strache-ügynek. A párt azt is szeretné, ha a nemzetbiztonsági bizottság is a lehető leghamarabb összeülne az ügy miatt - mondta a párt szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján. Szilágyi György emlékeztetett: Orbán Viktor  májusban találkozott az osztrák politikussal. Az ügyet a képviselő úgy jellemezte:
„Heinz-Christian Strache saját magát buktatta le, és így Orbán Viktort is, hiszen egy korrupciós, oligarchás megbeszélésen Strache magyar mintára állíttatta volna az Osztrák Szabadságpárt szolgálatába Ausztria legnagyobb bulvárlapját.”

Amibe az osztrák politikus belebukott, Magyarországon egy működő rendszer - fogalmazott -, ennek pedig nálunk is kell, hogy legyen következménye. Feltette a kérdést: „a magyar rendszer kiépítésében is voltak orosz közreműködők? Közrejátszhatott-e a kormányhoz közeli médiabirodalom kiépítésében a Paks II. szerződés vagy az orosz kémbank Magyarországra telepítése?” - sorolta kérdéseit. A politikus szerint a bizottságoknak arra is választ kell adni:
az oroszok strómanja-e Heinrich Pecina, akivel Orbán Viktor is tárgyalt, és aki több országos lapot is felvásárolt?

Orbán szövetségi rendszere összeomlani látszik - jelentette ki Szilágyi. Hozzátette: nem engedhető meg, hogy a Fidesz a vesztes oldalra vezesse az országot az európai politikában.
Szerző