Nem az ibizai este lehetett az egyetlen alkalom, amikor az „orosz oligarchák” és az FPÖ emberei találkoztak

Publikálás dátuma
2019.05.19. 21:18
Heinz-Christian Strache
Fotó: ALEX HALADA / AFP
Pedig Strache állította: egyedi esetről van szó.
Amikor Heinz-Christian Strache lemondott alkancellári tisztségéről és FPÖ-elnöki posztjáról, hangsúlyozta, hogy a róla napokban nyilvánosságra került felvételen elhangzottakat sem ő sem pártja „nem gondolta komolyan”, ő maga pedig ittas állapotban volt a videón rögzített időpontban. Strache állította, az ibizai beszélgetés a magát orosz oligarcharokonnak valló nővel egyszeri alkalom volt és semmiféle folytatása nem volt az ügynek – írja a Süddeutsche Zeitung.
A Süddeutsche Zeitung és a Spiegel birtokába került hangfelvételek alapján azonban a fenti állítások nem állják meg a helyüket. Olyannyira nem, hogy az alkoholgőzös éjszaka előtt és után is többször találkoztak az FPÖ emberei is a nő bizalmasai, sőt a szélsőjobboldali párt még egy Strabagot támadó sajtóközleményt is kiadott.

A két lap információi szerint egyáltalán nem csak Ibizán esett szó a Kronen Zeitung megvásárlásáról és közbeszerzések irányított elnyeréséről. Strache párttársa és bizalmasa Johannes Gudenus ugyanis hónapokon át kapcsolatban volt a nővel és annak és környezetével. Strache pedig mindenről részletes beszámolót kapott. A Spiegel és a Süddeutsche Zeitung állítja: 
az ibizai esetet követően létrejött néhány találkozó Gudenus és az állítólagos orosz oligarcha emberei között Bécsben.

Az egyik hangfelvétel 2017 augusztusában készült, vagyis éppen az ibizai iszogatás után. Ezen Gudenus egy, az „orosz” nő bizalmasával, egy férfival arról beszél, hogy a tárgyalás nem úgy ment, ahogy remélték. A férfi az újság megvásárlása mellett azt is ígérte Gudenusnak akár az első helyet is elérheti az FPÖ-t a 2017-es osztrák parlamenti választásokon, amennyiben megfelelően együtt tudnak működni. Ennek ékes bizonyítéka, hogy az FPÖ az „oligarchák” kérésére egy sajtóközleményt is kiadott szeptember 4-én, amely ezen a honlapon látható. ( Az osztrák lap birtokába jutott az is, hogy Gudenus a közleményt a hivatalos fpoe.at- végű e-mailcíméről továbbította is az „orosz” nő ismerősének)
Frissítve: 2019.05.19. 21:26

Kormányátalakításra készülhet Merkel

Publikálás dátuma
2019.05.19. 18:48

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
A Bild am Sonntag úgy tudja, a német kancellár hivatalában jelenleg vizsgált forgatókönyvek közé tartozik Peter Altmaier gazdasági miniszter menesztése is.
Angela Merkel német kancellár vizsgálja egy kormányátalakítás lehetőségét, hogy megerősítse politikai helyzetét, és ki tudja tölteni negyedik kancellári mandátumát – közölte a Bild am Sonntag című vasárnapi lap a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) berkeiből szerzett információira hivatkozva. Az utóbbi hónapokban egyre több a találgatás a német sajtóban arról, hogy Merkel idő előtt távozik a kormány éléről és helyét Annegret Kramp-Karrenbauernek, a CDU elnökének adhatja át. A lap szerint nagyobb a valószínűsége annak a forgatókönyvnek, hogy a májusi európai parlamenti választások, illetve az ősszel esedékes három német tartományi választás után, ha a konzervatívok szavazatokat vesztenek, a kancellár rákényszerül a kormányátalakításra a népszerűségi mutatók romlásának megállítására. A Bild am Sonntag úgy értesült, hogy a kancellár hivatalában jelenleg vizsgált forgatókönyvek közé tartozik Merkel régi szövetségesének, Peter Altmaier gazdasági miniszternek a menesztése is. Posztját Jens Spahn jelenlegi egészségügyi tárcavezető kaphatja meg, aki a merkeli politika ismert bírálója. Meneszthetik Anja Karliczek oktatási miniszter is, akinek – a lap szerint – nincs tekintélye tudományos körökben. Helyét pedig Helge Braun kancelláriaminiszter veheti át. Angela Merkel október végén jelentette be, hogy nem indul újra pártja, a Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségéért a decemberi tisztújító kongresszuson. A kormányfői tisztségről azonban nem mond le, de a jelenlegi lesz az utolsó kancellári ciklusa, utána visszavonul a politikából. Merkelt Annegret Kramp-Karrenbauer váltott a CDU élén, megfigyelők azonban kételkednek abban, hogy a CDU népszerűségének csökkenése esetén Annegret Kramp-Karrenbauer megfelelő jelölt lesz a kancellári tisztségre. Ráadásul a nagykoalícióban részt vevő német szociáldemokraták sem kívánnak vele együttműködni.
Szerző

Megtalálta prófétáját az európai szélsőjobb

Publikálás dátuma
2019.05.19. 17:51

Fotó: MIGUEL MEDINA / AFP
A „népek és nemzetek Európáját” meghirdető Liga elnök azt ígérte, ha ők győznek május 26-án, akkor „tetőtől talpig átalakítják Európát”.
„Ezen a téren nincsenek szélsőségesek, nincsenek rasszisták vagy fasiszták. Azok a szélsőségesek, akik az utóbbi húsz évben Európát vezették, és a bizonytalanság és a félelem nevében kormányoznak” – szögezte le a Dóm Téren összegyűlt mintegy 30 ezer ember előtt szombaton Matteo Salvini. Az európai szélsőjobb, szuverenista pártok milánói kampányrendezvényének ünnepi hangulatát a csurgó eső és az osztrák Szabadságpárt botránya sem tudta elrontani. A különböző európai országokból érkezett hívek körberajongták Salvinit, aki lelkesen szelfizett minden vele közös fotóra vágyó emberrel, a 11 európai partnerpárt jelen lévő képviselői pedig szónoklataikban nem hagytak kétséget afelől, hogy a most formálódó új európai szélsőjobb első emberének az olasz belügyminisztert tekintik. A francia szélsőjobb ikonja, Marine Le Pen, noha az ő pártja is győzelemre áll Franciaországban, vagy legrosszabb esetben második helyen végez majd Emmanuel Macron elnök formációja mögött, elhalványult az olasz politikus mögött. A holland PVV vezér, Gert Wilders kimondta, Salvinit példaképnek tekintik. Ez a példakép pedig, amint azt az olasz Avvenire.it honlap kiemeli, attól sem riadt vissza, hogy rózsafüzérrel a kezében ostorozza az Európai Unió vezetőit és Ferenc pápát is. A „népek és nemzetek Európáját” meghirdető Liga elnök azt ígérte, ha ők győznek május 26-án, ha övéké lesz a legnagyobb frakció az EP-ben, akkor „tetőtől talpig átalakítják Európát”. Le kell váltani az EU-t vezető elitet, amely gyökértelen, célja pedig a nemzetek térdre kényszerítése, a vad globalizáció, hirdette Le Pen, az illegális migráció és az iszlamizáció bátorítását már a holland Szabadságpárt (PVV) vezére vetette elsőszámú bűnként az Unió jelenlegi vezetésének szemére. Gert Wilder egyenesen az EU vezetés diktatúrájáról beszélt, olasz hallgatóinak nagy tetszésére olaszul szögezve le: Basta islam! Salvini pedig nevesítette is ezt a diktatúrát – Merkel, Macron, Junker és Soros, mint Európa ellenségei mellett ezúttal sem feledkezett meg Ferenc pápát is támadni. Az olasz belügyminiszter szerint a 2015-2018 közötti nyitott kikötők politikája 15 ezer halálos áldozatot követelt, az általa gyakorlatba ültetett „szolidaritás azok irányába, akik megérdemlik” nyomán azonban ezerre csökkent az áldozatok száma.   Több európai hírügynökség és lap megjegyezte, hogy a rendezvényen nem volt jelen Orbán Viktor és a lengyel kormánypárt, a PiS sem küldött képviselőket. 

A másik oldal

A  milánói rendezvénnyel egyidőben az Unió párti erők is több helyszínen tartottak felvonulást.  Zágrábban Angela Merkel és a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber figyelmeztetett a populista politika veszélyeire. A német kancellár úgy fogalmazott, a nacionalizmus el akarja pusztítani Európát, fel kell lépni ellene. varsóban Donald Tusk vezetésével vonult utcára a kormányzó PiS ellen közösen fellépő ellenzék. Romániában az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt tartott felvonulást szombaton, az esemény főszónoka pedig a párt korábbi elnöke, a jelenlegi államfő, Klaus Johannis volt. 

Szerző