Előfizetés

Tisztul a takarítópiac

M. I.
Publikálás dátuma
2019.05.20. 16:22

Fotó: Brigitte Sporrer / AFP
Miközben folyamatosan csökken a takarítócégek száma, összesített árbevételük tavalyelőtt közel 50 százalékkal nőtt.
Miközben csökken a takarítással foglalkozó vállalkozások száma, összesített árbevételük és dolgozói létszámuk nő – állapítja meg a céginformációval foglalkozó Opten. 2014 és 2018 között mennyiségük 5180-ról 4638-ra, több mint tizedével mérséklődött. 2016-ban az összesített bevétel is hasonló mértékben esett vissza. Ám 2017 már közel 50 százalékos ugrást hozott. Miközben az ágazat súlyos munkavállaló-hiányról számol be, 2016 óta úgyszintén több mint tizedével 45 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma. Kérdés, ezt a társaságok nyereségnövekedése, a munkaerőpiaci folyamatok változása vagy a feketefoglalkoztatás visszaszorulása eredményezi-e - veti fel Hantos Zoltán projektmenedzser. A megszűnő, avagy tevékenységi kört váltó cégek aránya 16 százalék, ami magasabb az országos átlagnál. A végrehajtások szintén szaporodnak. Ugyanakkor, ha az ágazat szereplői sikeresen fogadtatják el megrendelőikkel a megemelkedett szolgáltatásai díjakat, illetve mérséklődik az - elsősorban a közbeszerzési piacon kialakult - árverseny, emelhetők a bérek, ami csillapíthatja a munkaerőgondokat – összegzi elemzését a céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Újabb fájdalomcsillapítók kerülnek a vényköteles körbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.20. 15:38
Illusztráció
Fotó: pexels.com
Az ibuproféntartalmú készítmények most még vény nélkül érhetők el, az ilyen hatóanyagú gyógyszerekből évente 2,5-3 millió doboz fogy el Magyarországon.
Egyelőre még nem tudni, hogy mikortól, de néhány ibuproféntartalmú készítmény vényköteles lesz a jövőben a hazai patikákban – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Világgazdasággal. Azt írják:
csak azok a készítmények lesznek receptre felírhatók, melyeknél a biztonságos napi dózis nem haladja meg az 1200 milligramm ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént.

Pillanatnyilag 57 készítmény tartalmazza ezt a hatóanyagot, és csupán tíz lesz biztosan vényköteles az OGYÉI szerint. A változtatás csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók vény nélküliek maradnak, és a kombinációs készítmények is.
Magyarországon az ibuproféntartalmú készítmények kizárólag vény nélkül érhetők el, az ilyen hatóanyagú gyógyszerekből évente 2,5-3 millió dobozzal vesz a hazai lakosság.

111 millióra bírságolt árai miatt a versenyhivatal egy kisgépekkel foglalkozó céget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.20. 15:18
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Jogsértő módon határozták meg a továbbeladási árakat, lényegében minimum árakat határoztak meg.
111 millió forintos bírsággal súlytotta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a kertészeti, erdészeti és parkgondozási berendezésekkel foglalkozó Husqvarna Magyarország Kft.-t, olvasható a GVH közleményében. Mint írják, a cég és egyes forgalmazói jogsértő módon határozták meg a Husqvarna, a Gardena és a McCulloch márkák internetes továbbeladási árait.
2013-2016 között a Kft. – iparági szokás szerint – ajánlott fogyasztói árakat tett közzé a márkákra. A cég azonban közvetve minimum árakat is meghatározott:
a forgalmazók közreműködésével rögzítette az ajánlott árakhoz képest megengedhető legnagyobb kedvezmény mértékét az online értékesítésekre vonatkozóan.

Az ilyen kikötések különösen súlyos versenykorlátozásnak minősülnek, hiszen végső soron a fogyasztói árak növekedéséhez vezet, ha a viszonteladók nem versenyezhetnek egymással az árak csökkentésével.
A hatóság szükségesnek látta a bírság kiszabását. Jelentősen - 75 százalékkal - csökkentette ugyanakkor a bírság mértékét a kiszabható összeghez képest, mert a vállalkozás engedékenységi kérelem benyújtásával, illetve egyezség kötésével is segítette a GVH vizsgálatának gyors lezárását.
Az internetes forgalmazók nem kaptak bírságot. Az eljárásban érintett minden vállalkozás köteles azonban olyan intézkedéseket bevezetni, amelyekkel a hasonló jövőbeni jogsértések elkerülhetővé válnak.