Előfizetés

Maduro: Lássuk, ki kap több szavazatot

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.21. 07:25

Fotó: Juan Barreto / AFP
Azt még nem tudni, mikor is lenne a választás időpontja, amennyiben az ellenzék elfogadja az elnök ajánlatát.
A parlamenti választások előrehozását ajánlotta ellenzékének Nicolás Maduro egy hétfői rendezvényen.  „Van egy javaslatom az ellenzéknek: mérjük meg egymást szavazatokkal... rendezzünk előrehozott választást a nemzetgyűlésbe, hogy lássuk, ki kap több szavazatot, hogy lássuk, ki nyer” – mondta az elnök hívei előtt egy gyűlésen, amelyen Maduro újraválasztásának évfordulóját ünnepelték.
Az ellenzéki jelöltek a választókra gyakorolt nyomás miatt illegitimnek nevezték a voksolást és a megismétlését követelték.

A parlamentben az ellenzéknek kétharmados többsége van, a mandátuma 2020-ig szól, de a legfelsőbb bíróság megnyirbálta hatásköreit, és 2016 óta minden általa elfogadott törvényt megvétózott.
Maduro a nemzetgyűlés helyébe úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választatott meg, amely törvényalkotói hatáskörrel ruházta fel magát.

Ebben a testületben az ellenzéknek nincs képviselője, mert bojkottálta a megválasztását. Maduro azt nem árulta el, hogy mikor lenne az előrehozott parlamenti választás, ha az ellenzék elfogadja javaslatát. Beszédében „nagyon pozitívnak” minősítette a kormány és az ellenzék kapcsolatfelvételét, amelyben Norvégia volt a közvetítő. A felek oslói találkozójának a célja az érdemi párbeszéd megkezdése. Az ellenzék vezetője, a magát államfőnek nyilvánító Juan Guaidó elismerte, hogy van érintkezés a kormány és az ellenzék között, de szerinte a párbeszédnek egyetlen célja az lehet, hogy Maduro kormányzata távozzék a hatalomból. A caracasi rendezvénnyel párhuzamosan az alkotmányozó nemzetgyűlés egy rendelettel 2020. december 31-ig kiterjesztette saját mandátumát.

Kilencven napra felfüggesztették a Huawei elleni amerikai szankciókat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.21. 06:31

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
Így adnának időt a vállalatoknak a szükséges korlátozások meghozatalára.
Az amerikai kereskedelmi minisztérium 90 napra felfüggesztette a Huawei kínai távközlési óriásvállalat ellen hozott korlátozó intézkedések hatályba lépését a könnyebb átmenet érdekében – jelentették be Washingtonban helyi idő szerint hétfőn. Az MTI összefoglalója szerint Wilbur Ross miniszter közleményében azzal érvelt, hogy ezzel időt adnak a vállalatoknak a szükséges intézkedések meghozatalára, a minisztériumnak pedig arra, hogy kidolgozza hosszú távra szóló saját rendszabályait, amelyek megfelelnek a jelenleg a Huaweitől függő amerikai és külföldi távközlési szolgáltatók érdekeinek. A felfüggesztés ideje alatt különleges engedélyt kell kérni a minisztériumtól a korlátozások alá eső termékek exportjához – figyelmeztet a közlemény. Szakértők szerint az intézkedéssel az Egyesült Államok a nem kívánatos, a céllal ellentétes hatások enyhítését akarja elérni. Megpróbálják megelőzni a hálózatok esetleges összeomlását - mondta egyikük. A Reuters vasárnap számolt be arról, hogy a Google felfüggeszti több együttműködését a kínai Huawei óriásvállalattal, utóbbi ezentúl például nem férhet hozzá az Android operációs rendszer frissítéseihez és az új verziókhoz. A Huawei ennek értelmében a továbbiakban nem férhet hozzá az Android operációs rendszer frissítéseihez és annak új verzióihoz. A Google hétfőn Twitter üzenetben azt közölte, hogy a Google Play Android alkalmazásletöltési szolgáltatás, valamint a Google Play Protect biztonsági szolgáltatás továbbra is a Huawei készülékek rendelkezésére áll. A Huawei közleményben reagált, és hangsúlyozta: a vállalat továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban lévő Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten. Hétfőn két, a mobilgyártás szempontjából kulcsfontosságú cég, a csipgyártó az Intel és a Qualcomm is közölte, hogy nem szállít tovább a Huaweinek. 

1300 városban tüntetnek a klímavédelemért pénteken, Budapesten is

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.20. 20:49
A kép egy korábbi, berlini demonstráción készült
Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE / dpa Picture-Alliance / AFP
Eközben a Greenpeace aktivistái Londonban akcióznak: konténerekkel torlaszolták el a BP olajcég központjának bejáratát.
Pénteken 109 ország mintegy 1300 városában lesznek klímatüntetések - derült ki a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalom hétfőn közzétett listájából. Május 24-én várhatóan százezrek, többségükben diákok vonulnak majd az utcákra az éghajlatváltozás feltartóztatásáért, az ehhez szükséges politikai lépések sürgetéséért tartott demonstráción.
"Mutassuk meg, hogy mi, magyarok is megértettük a helyzet súlyosságát"

- olvasható a megmozdulás budapesti résztvevői által szervezett esemény leírásában. Magyarországot is aszályok sújtják, új betegségek jelennek meg és a szélsőséges időjárás is egyre nagyobb veszélyt jelent, részletezik az ország érintettségét. Hétfő estig 1300-an jelezték, hogy részt vennének a Deák térre, péntek délelőtt 11-re szervezett megmozduláson.
"Mindenkit szívesen fogadunk. Mindenkire szükség van"

 - nyilatkozta Greta Thunberg, a 16 éves svéd környezetvédelmi aktivista, aki a pénteken, tanítási időre szervezett megmozdulások elindítója. 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért. Ez Nyugat-Európában mozgalommá érett. Az eddigi legnagyobb akciót idén március 15-én szervezték, 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést, több mint 1,9 millió résztvevővel - Budapest ekkor vett részt ebben legutóbb. Thunberget tevékenységéért idén Nobel-békedíjra jelölték.

A Greenpeace aktivistái eltorlaszolták a BP londoni központjának a bejáratát

Konténerekkel torlaszolták el a BP brit olajcég londoni központjának a bejáratát hétfőn a Greenpeace aktivistái, nem sokkal a vállalat keddre tervezett, éves megbeszélése előtt. A konténerekbe később az aktivisták is bemásztak. Egyikük úgy nyilatkozott: nincs más választásuk, mint ilyen eszközökhöz folyamodni. Hozzátette, hogy a cég által kitermelt tüzelőanyag hozzájárul az emberek millióinak az életét fenyegető klímaváltozást érintő vészhelyzethez. A londoni rendőrség hétfőn késő délután négy embert vett őrizetbe birtokháborítás miatt. A Greenpeace megerősítette, hogy négy aktivistájukat elvitte a rendőrség, hat aktivistájuk pedig továbbra is a BP épületében van. A BP az épület bejáratainak eltorlaszolását "veszélyesnek" nevezte, és a rendőrséget arra kérte, hogy a lehető leghamarabb számolják fel a tüntetést.  Az olajipari vállalat állítólag arra kérte az épületben dolgozó alkalmazottakat, hogy maradjanak hétfőn otthon. Kedden a BP várhatóan értekezletet tart, amely során - a részvényesek kifejezett kérésére - megtárgyalják a cég működésének a párizsi klímaegyezményben foglaltakkal való összehangolását.