Előfizetés

Nemsokára indulhatnak a munkagépek a Hajógyári-szigeten

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.05.21. 12:41

Fotó: H. Szabó Sándor / MTI
A kormánysajtó szerint azért nem lesz világörökség a sziget, hogy a kormány megvédhesse azt.
„Munkaterület” feliratot viselő mobilkordonokkal határolták el az Óbudai (Hajógyári-sziget) azon részét, ahol a mélyben a felbecsülhetetlen értékű, II.-III. századi helytartói palota romjai rejtőznek – vette észre ma reggel a tudósítónk. Lapunk megkérdezte a terület tulajdonosát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy miféle munkálatok kezdődhetnek a területen, ám az MNV nem válaszolt lapunknak. A III. kerületi Önkormányzat csak annyit közölt, hogy ugyan a terület közigazgatásilag a III. kerülethez tartozik, ám az egykori helytartói palota romjai állami tulajdonú területen helyezkednek el. Ennél fogva önkormányzatunkhoz nem érkezett sem engedélyezési kérelem, sem pedig értesítés, hogy munkavégzés zajlik a területen.
Ingatlanmutyit sejtenek az ügyben. Jávor Benedek, a Párbeszéd és az MSZP EP-képviselő jelöltje szerint nem kétséges, hogy Fidesz-közeli oligarchák terveznek ingatlanberuházást a Hajógyári-szigeten. Ennek a beruházásnak pedig útjába állna, ha a terület UNESCO védettség alá kerülne. – Minden eszközt felhasználunk, hogy megakadályozzunk bármiféle természeti környezetet, műemléket veszélyeztető beruházást – fogalmazott a képviselő. Szabó Tímea, párbeszédes országgyűlési képviselő szerint Óbudán forr a hangulat a kormány döntése nyomán. Közölte: már hétfőn Orbán Viktor kormányfőhöz és az UNESCO-pályázat ügyében is illetékes Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult, s azt kérte, adjanak tájékoztatást arról, mire készülnek a Hajógyári-szigeten. A Magyar Nemzet kormánylapnak névtelen „kormányzati források” úgy magyarázták az UNESCO-pályázat visszavonását, hogy szerintük így „korhű módon tudják rekonstruálni” a helytartói palota romjait. Jávor Benedek szerint ez nonszensz, ha a kormánynak lett volna valami szakmailag védhető indoka, akkor azt beleírták volna a Hajógyári-sziget UNESCO-pályázatának visszavonásáról szóló kormányrendeletbe. A Római Birodalom egykori, határ menti védvonalának emlékhelyeit felsorakoztató UNESCO pályázat benyújtásáról még az Orbán-kormány döntött 2016-ban, majd 2018-ban el is küldték a terület védettségét kérelmező dokumentumot. Még miniszteri biztosa is lett a pályázatnak a téma szakértője, Visy Zsolt régészprofesszor személyében, aki már több mint egy évtizede foglalkozott ezzel – ő sem reagált lapunk megkeresésére.
Mint arról tegnap beszámoltunk, az Orbán-kabinet a múlt héten úgy döntött, hogy kiveszi a Hajógyári-szigetet a lassan két évtizede formálódó, dunai-limes világörökségi helyszínekre vonatkozó UNESCO-pályázatból. Azaz: bár több mint egy évtizede tervezik, hogy világörökség legyen a sziget és az Orbán-kormány 2016-ban külön miniszteri biztost is nevezett ki a pályázatra, a kabinet hirtelen úgy döntött, hogy nem lesz világörökség a hajógyári sziget, amely nem mellesleg az egykori limes egyik legfontosabb pontja volt. Ami még furább: a kabinet mindössze hetekkel az UNESCO döntése előtt vonta ki a szigetet a világörökségi pályázatból. Miután kérdéseinket elküldtük az érintettekhez megszületett az „Év Kormányzati Magyarázkodása” – díjra esélyes közlés a kormányközeli Magyar Nemzetnél. A lapnak nyilatkozó kormányzati források elmondták, hogy a kabinet azért nem akarja világörökséggé minősíttetni a Hajógyári szigetet, mert „a világörökségi minősítés Hadrianus palotájának korhű helyreállítását lehetetlenné tenné.” „Az Óbudai-sziget jövőbeni hasznosításáról a kormány még nem döntött, de a korhű restauráció lehetőségét mindenképpen nyitva kívánja tartani.”

Kovács Zoltán a Washington Post újságírójának: „Menj a francba!”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.21. 11:10

Fotó: Molnár Ádám
Nem ez az első eset, hogy a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságírókat szidalmaz.
„Elképesztő a keleti parti liberális elit tájékozatlansága és arroganciája. Richard Cohen azt írja Magyarországról, hogy a legjobb napjait már maga mögött hagyta. Több mint 10 millió magyar, aki minden nap bebizonyítja az ellenkezőjét üzeni neki: Menj a francba!”– írja Twitterén Kovács Zoltán a Washinton Post újságírójának.
A cikk szerzője, Cohen véleménycikkében azt írja: „Magyarországnak nincs tengere és még 10 millióan sem lakják. Nem tölt be hatalmi egyensúlyt, nem fontos kereskedelmi partner. A legjobb napjait már maga mögött hagyta, az oroszok elleni 1956-os dicsőséges kiállására a jelenlegi, történelmileg vak amerikai generáció már nem is emlékszik – és eddig Trump is kétségkívül közéjük tartozott.” Az írás végigveszi hogyan rombolta le Orbán Viktor a demokráciát Magyarországon, megmagyarázva, miért nem kellett volna őt fogadni a Fehér Házban. Nem ez az első eset, egyébként hogy a kormányszóvivő újságírókat szidalmaz. Korábban a Politico munkatársáról Bayer Liliről is tweetelt, mégpedig azt, hogy nem tekinti újságírónak a lap tudósítóját, ő ugyanis Kovács szerint inkább politikai aktivista. Sőt, azt is hozzátette, a Politico el kellene gondolkodnia azon, megéri-e Bayert alkalmazniuk.

Életveszélyes fenyegetést kapott Komjáthi Imre, az MSZP jogi lépéseket tesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.21. 10:18

Fotó: Komjáthi Imre Facebook oldala
Erről Ujhelyi István számolt be egy videóban, és hozzátette: az elmúlt időszakban a Fidesz gyűlöletkampánya elérte hatását.
Életveszélyes fenyegetést kapott Komjáthi Imre – közölte Facebookon közzétett videójában Ujhelyi István. Az MSZP alelnökének egy férfi hétfő este egy üzenetben azt írta: „Te kádárista vörös patkány! A bolsevista okádék ronggyal ami mindig rajtad van kötnélek fel!” Ujhelyi elmondta, hogy a Facebook-üzenetet egy szekszárdi férfi küldte, aki „meglehetősen sokat szán energiából és posztokra a legkülönbözőbb náci katonai hadműveletek dicsőítésére, a különböző katonai felvonulások posztolására”.     Az MSZP EP-képviselője hozzátette, hogy Komjáthi inkább el akarta hallgatni a történteket. Azonban – folytatta – kampányfőnökként kötelességének érezi, hogy jelezze, „el a kezekkel minden egyes aktivistánktól, el a kezekkel minden politikustársunktól”. Az MSZP megteszi a megfelelő jogi lépéseket – tette hozzá.
Ujhelyi szerint az elmúlt időszakban a Fidesz gyűlöletkampánya elérte hatását, az ország súlyosan kettéosztódott. „Vannak olyanok, akik elhiszik Orbánnak mindazt, amit mond, mert csak azt hallják, csak azt látják, amit ő akar közvetíteni feléjük a hazugsággyáron keresztül, 500 orgánumon keresztül. És vannak olyanok, nagyon-nagyon sokan, akiknek elegük van mindabból a politikából, amit Orbán és tettestársai tesznek” , jelentette ki.