Előfizetés

Honosítással csaltak - 198 hamis útlevél és személyi készült egy budapesti okmányirodában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.22. 11:39
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ukrán, orosz, azeri, iráni, és albán állampolgárnak készültek az EU kapuit kitáró dokumentumok, egy sajnálatosan ismeretlenül maradt szervezett bűnözői kör kérésére.
Vádat emelt a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség egy okmányirodai ügyintéző ellen, aki mintegy kétszáz hamis útlevelet és személyazonosító igazolványt állított ki nem uniós polgároknak 2015 júniusa és 2016 decembere között - közölte a fővárosi főügyész szerdán az MTI-vel. Ibolya Tibor a közleményben azt írta, a 31 éves nő a Fővárosi Kormányhivatal XX. Kerületi Hivatalának kormányablakánál dolgozott, ahol személyazonosító igazolványokat és az útleveleket adott ki, valamint a személyazonosság ellenőrzésére egy úgynevezett Képnézegető alkalmazást kellett használnia, ha a kérelmező honosítási okiratot mutatott be.
Az ügyintézővel kapcsolatba lépett egy - a nyomozás során egyelőre ismeretlenül maradt - szervezett elkövetői kör, és rávette, hogy 168 - többek között ukrán, orosz, azeri, iráni, albán - állampolgárnak valótlan tartalmú - a kérelmezők fényképével ellátott, azonban különböző, honosított magyar állampolgárok adatait tartalmazó - magyar magánútlevelet és személyit állítson ki. A vád szerint a nő összesen 198 ilyen okmányt adott ki, és ezzel az Európai Unió tagállamának okmányaihoz juttatta a nem uniós polgárokat. Az ügyintézés során szándékosan nem alkalmazta az előírt alkalmazást.
Az ügy másik - jelenleg letartóztatásban lévő - vádlottja egy 38 éves ukrán férfi, aki a nő révén jutott valótlan tartalmú útlevélhez. A férfit végül az Egyesült Királyságban fogták el, és átadták a magyar hatóságoknak - derül ki a közleményből.
A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség a nő ellen bűnszövetségben elkövetett embercsempészés, és 198 rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás, a férfi ellen egy rendbeli, felbujtóként hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróságra.

Magánnyomozókat kapcsoltak le, mert illegálisan jutottak adatokhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.22. 10:26
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Két év felfüggesztett börtön és több mint 3 milliós bírság járhat a két magánnyomozónak, és az őket segítő rendőrtisztnek.
Hivatali visszaélés bűntette miatt emeltek vádat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda volt tisztje és két társa ellen a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál, írja közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség. A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult titkos nyomozásban arra merült fel adat, hogy
a magánnyomozóként dolgozó két vádlott rendszeresen jogosulatlanul kért - és kapott - adatokat a rendőrtiszttől.

A magánnyomozók ügyfeleiknek meghatározott személyek vagy tárgyak felkutatásán és figyelésén dolgoztak, és a volt rendőr segítségével érvényes jogalap nélkül, soron kívül jutottak hozzá személyi-, lakcím- és gépkocsi adatokhoz, – amelyekről tájékoztatták megbízóikat. Az adatok nyilvántartásból történő lekéréséért szolgáltatási díjat nem fizettek. Az adatokkal közel 100 megbízás révén legalább 5,6 millió forintot kerestek.
A volt rendőr bűnösségére kiterjedő beismerő vallomást tett, egyik társa részben ismerte csak el a bűncselekmények elkövetését, míg a harmadik vádlott megtagadta a vallomástételt. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek. Az ügyészség vádiratában az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseinek megfelelően azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését beismerik, úgy a bíróság ítélje a volt rendőrt 1 év, társait 8 hónap végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre, továbbá a két magánnyomozót 3,3 millió forint pénzbüntetéssel büntesse.

Leégett az egykori István-malom épülete Békéscsabán (fotók)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.21. 18:21

Fotó: Lehoczky Péter / MTI
Hét város tűzoltói dolgoztak az épület oltásán.
Kigyulladt egy malomépület Békéscsabán, a Gőzmalom téren - közölte korábban a Katasztrófavédelem. Az épület tetőszerkezete megsemmisült, a belső szerkezetét oltják a tűzoltók. A helyszínre a békéscsabai, a gyulai, a mezőberényi, a mezőkovácsházi, a szarvasi, a szeghalmi és az orosházi hivatásos tűzoltók érkeztek ki, tizenöt gépjárművel. A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett a tűz környezetében, de nem mutatott ki az egészségre ártalmas gázkoncentrációt. A közeli kórházban biztonsági okokból elzárkóztatást rendeltek el. A szálló pernye hatására egy a malom közelében álló épület tetőszerkezete is meggyulladt. Késő estére a lángokat az épület két oldala felől megfékezték, körülhatárolták a tűzoltók, és az utómunkálatokat végzik. Visszahűtik az épületet és megakadályozzák, hogy újra lángra kapjon.     A rendőrség lezárta a környéket. Az egykori István-malom épülete ipari műemlék. 1853-ban építették, a termelést 2005-ben állították le. Az épület 1915-ben egyszer már leégett.