A Strache-botrány este 8-kor vehet váratlan fordulatot

Publikálás dátuma
2019.05.22. 12:25
Jan Böhmermann
Fotó: MATTHIAS BALK / AFP
Bejelentésre készül a német humorista, aki hetekkel a botrány előtt már láthatta az orosz oligarchákkal konspiráló alkancellárról készült felvételt.
Lehet, hogy holnap égni fog Ausztria - jelentette múlt csütörtökön Jan Böhmermann, és másnap kitört a kormányválság. Az osztrák belpolitikát felforgató, a szélsőjobbos FPÖ párt kormánykoalícióból való kihullásához, miniszterei lemondásához és Heinz-Christian Strache alkancellár bukásához vezető ügy egyik kulcsfigurájáról van szó. A egy német humorista már áprilisban az ibizai felvételekről beszélt: egy díjátadón üzente meg, oda azért nem tud menni, mert éppen egy orosz oligarcha ibizai villájában issza a Red Bullt és szívja fel a kokaint az FPÖ pártbeli haverjaival. Ez pedig pontosan az az élethelyzet, amiben a botrányos felvétel nézői Strache alkancellárt, illetve pártjának egy másik tagját csodálhatják meg.
Hogy Böhmermann honnan tudott a videóról, az viszont rejtély - mint ahogy az is, mi mást tudhat még.

A botrány kirobbanása óta a szatírában utazó humorista nem sokat hallatott magáról. Ám kedden Twitteren bejelentette: a ZDF-en futó Neo Magazin Royale című műsorának következő, e hét csütörtöki adásában valami különlegessel fogja meglepni közönségét. Ezután nem sokkal pedig
Böhmermann közzétett egy linket egy internetes oldalról, ahol egy visszaszámláló fut. A számláló szerda este 8 óra 15-kor fog lejárni.

Az oldal - a dotheyknowitseurope.eu - címe annyit tesz: tudják-e ők, hogy ez Európa. Az express.de a ZDF csatornától úgy tudja, amikor lejár az idő, kiderül, hogy miről is lesz szó csütörtök este. Nehéz nem az ausztriai botrányra és a hétvégi EP-választásra asszociálni, ám konkrétumot senki sem tud. Annyi biztos csak: a ZDF állítja, hogy a műsornak nem az ausztriai kormányválság lesz a fő témája.
Szerző
Frissítve: 2019.05.22. 13:11

Hat ember meghalt az ellenzéki vezető támogatóinak tüntetésén Indonéziában

Publikálás dátuma
2019.05.22. 11:43

Fotó: Donal Husni / AFP
Erőszakba torkollt Indonézia fővárosában az áprilisi elnökválasztáson alulmaradt Prabowo Subianto tábornok támogatóinak a demonstrációja. A BBC cikke szerint a rendőrség kórházi jelentések alapján megerősítette, hogy a tüntetések során hat ember életét vesztette, mintegy 200-an pedig megsérültek. Az MTI összefoglalója szerint a kedden kezdődött tüntetések az éjszaka váltak hevesebbé, a tiltakozók autókat gyújtottak fel, és kövekkel, Molotov-koktélokkal dobálták meg a kivezényelt rendőröket. Dedi Prasetyo rendőrségi szóvivő több mint hatvan ember letartóztatásáról számolt be. A rendőrök védelmének érdekében könnygázt, vízágyút és gumilövedéket is bevetettek a zavargásokban résztvevőkkel szemben. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem használtak éles lövedéket. A rend helyreállítására mintegy 50 ezer rendőrt és katonát vezényeltek ki. Helyszíni tudósítások szerint a belváros több részét lezárták, a választási bizottság épületét pedig szögesdróttal kerítették körbe.
Prabowo Subianto
Fotó: NAOMI / AFP

Subianto a választások elcsalásával vádolja a kormányt

Az indonéz választási bizottság kedden jelentette be, hogy az április 17-elnökválasztást Joko Widodo hivatalban lévő államfő nyerte, a szavazatok 55,5 százalékával. Ellenfele, Prabowo Subianto a választások elcsalásával vádolta a kormányt, és szerdára tiltakozó megmozdulásokat hirdetett meg, noha mindenkit arra kért, hogy a tiltakozások maradjanak meg békés keretek között. Subianto bejelentette azt is, hogy az alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért. A kormány az elmúlt hetekben többször visszautasította az ellenzék vádját, leszögezve, hogy bár előfordultak kisebb-nagyobb tévedések a szavazatok összeszámlálása során, a választások alapvetően szabadon és tisztességesen zajlottak le. Az indonéz hatóságok a múlt héten azt közölték, hogy meghiúsították egy szélsőséges – vélhetően az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatban álló – iszlamista csoport szerdára tervezett merényletét, amelyet az ellenzéki tömeggyűlésén akartak végrehajtani. Subianto már a 2014-es elnökválasztáson is alulmaradt Widodóval szemben, akit elsősorban azzal vádol, hogy kiszolgáltatja az országot külföldi befektetőknek. Remélt győzelme érdekében a tábornok keményvonalas iszlamista csoportokkal fogott össze, elemzők ennek tulajdonítják a Subiantóra leadott szavazatok nagy százalékát Aceh autonóm tartományban, ahol – Indonéziában egyedülálló módon – az iszlám törvénykezés, a saría van érvényben.
Szerző
Témák
Indonézia

Negyedik hete tüntetnek a cseh igazságügyi miniszter ellen, tízezrek vonultak az utcára

Publikálás dátuma
2019.05.22. 11:18

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
Az aggodalmak szerint Marie Benešová kinevezésével akarja hátráltatni az ellene korrupció miatt zajló nyomozásokat Andrej Babiš miniszterelnök.
A legfrissebb tüntetéssorozat részeként már negyedik hete tüntetnek a kormány ellen Csehországban, számol be az Euronews. A prágai Vencel téren kedden több tízezren gyűltek össze Marie Benešová nemrég kinevezett igazságügyi miniszter lemondását követelve.  Marie Benešová április végén vette át az igazságügyi tárcát, miután a cseh kormányból három miniszter is távozott. Az Andrej Babiš miniszterelnököt hatalomban tartó államfő, Miloš Zeman emberének számít. Sokak szerint a miniszterelnök Benešová kinevezésével akarja megszüntetni az ellene zajló eljárást az úgynevezett Gólyafészek-ügyben. Tavaly januárban a rendőrség vádemelést javasolt Babišsal szemben, miután az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) szabálytalanságokat állapított meg a nevéhez fűződő Gólyafészek szabadidőközpont uniós támogatása ügyében. A jelentés szerint a központ jogtalanul jutott a mintegy 50 millió koronás (580 millió forint) európai uniós támogatáshoz.

Benešová 2017 nyarán, még képviselőként a miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztése ellen szavazott a parlamentben. A kormányfő korrupciós ügye miatt - megjegyzendő, más ügye is van, például hivatalos dokumentumok szerint Babiš a rendszerváltás előtt ügynök volt - azonban pártja, az ANO nem veszített sokat támogatottságából. Az a hétvégi EP-választás előtt, a közvélemény-kutatók szerint nagyjából 30 százalékon áll.
Szerző
Témák
Csehország