"Miért nem lőnek" - kérdezték a fideszes polgármester határkerítéshez szervezett kirándulásán résztvevők

Publikálás dátuma
2019.05.22. 14:11

Fotó: Gémes László Facebook oldala
A buszos túra nem volt nyíltan meghirdetve, "mert akkor túl sok jelentkező lett volna", árulta el az azt szervező Gémes László, Szegvár polgármestere.
Buszos túrát szervezett a határkerítéshez egy fideszes politikus, írja az index.hu. Gémes László, Szegvár polgármestere, Csongrád megyei közgyűlési képviselő korábban, politikusként már járt a déli határkerítésnél, és
annyira érdekesnek találta, hogy elhatározta, civileknek is meg kellene mutatni az építményt.

A politikus az Indexnek azt mondta, nem volt nyíltan meghirdetve a túra, "mert akkor túl sok jelentkező lett volna", úgyhogy ismerősi körökből, például Szentesről, Szegvárról, Fábiánsebestyénről jött össze mintegy 50 ember. Gémes azt mondta, a saját pénzéből szervezte.
"Miért nincs aláaknázva az egész sáv, és miért nem lőnek a behatolókra"

- egy a portálnak nyilatkozó résztvevő szerint ezt kérdezgették a keményvonalas kirándulók az őket kísérő rendőrtől. Szinte csak középkorúak és idősek vettek részt a túrán, mondta még. Őt Fidesz-szimpatizánsként az egyik helyi Fidesz-irodából keresték meg, hogy lenne-e kedve a kiránduláshoz, ami Gémes szerint egyébként jó hangulatú volt.
Szerző
Frissítve: 2019.05.22. 14:20

Nem elszólás volt, Toroczkai jogvédőket küldene Szibériába

Publikálás dátuma
2019.05.22. 14:07

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Mi Hazánk elnöke mélyen elítéli a romák elleni sorozatgyilkosságot, ugyanakkor folytatja a „cigányterror” elleni erődemonstrációkat.
Fontos bejelentést tesz Toroczkai László – ezzel a konkrétumot nélkülöző tartalommal invitált szerdai tájékoztatójára a Mi Hazánk elnöke. A „fontos bejelentés” először is az volt, hogy elutasították feljelentését, amit a „cigánytartomány” ügyében tett. Toroczkai az alkotmányos rend megdöntésére irányuló kísérletként értékelte, hogy az Opre Roma Párt négy északi és keleti megyéből autonóm cigány területet akar létrehozni. A feljelentés elutasításából a pártvezető arra a következtetésre jutott, hogy a magyar állam nem védi meg Magyarország területi egységét. Az Opre Roma Párt közleményt adott ki: „Azt állítják, hogy új Trianont szeretnénk a roma tartományi felvetésünkkel! Ez nettó hazugság! Ez rémhírterjesztés! Mi ilyet sosem állítottunk!” (A Nemzeti Választási Bizottság korábban visszadobta a párt kezdeményezését, hogy írjanak ki népszavazást a Észak-Magyarországi Roma Tartomány létrehozásáról. A négy érintett megye Heves, Nógrád, Borsod és Szabolcs lett volna.) Toroczkai az előző napon, kedden este Törökszentmiklóson rendezett „erődemonstrációt”, amit a „cigányterror” ellen hirdettek meg. A Mi Hazánk – a Nemzeti Légióval, a Betyársereggel és más szervezetekkel karöltve – folytatja a hasonló akciókat. A következő állomás a négy említett megye egyikének székhelye, Eger lesz.
Toroczkai más településekről, Hajdúhadházról és Miskolcról is kapott olyan jelzéseket, hogy hasonló problémák vannak, mint Törökszentmiklóson. Mielőtt azonban tüntetést szervezne, tájékozódni akar a helyszínen. A törökszentmiklósi demonstráción Toroczkai közölte, hogy pártja kormányra kerülése esetén a jogvédőket is Szibériában bérelt börtönökbe küldenék. Kérdésünkre annyiban pontosított, hogy nem az összes jogvédőre gondolt, hanem azokra, akik veszélyeztetik az ország területi egységét, rémhíreket terjesztenek vagy „véres konfliktusokat, polgárháborút akarnak előidézni”. Szerinte ugyanis vannak ilyenek. Törökszentmiklóson felszólalt Nagy Tibor, a MIÉP elnöke, Tiszaeszlár polgármestere is. Megkérdeztük Toroczkait, hogy azonosulni tud-e az elhangzott beszéddel. A polgármester szerint mindig a „cigányok” támadnak a „magyarokra”, és nem fordítva – ami már csak a romák ellen elkövetett rasszista sorozatgyilkosság fényében is furcsa állítás. Toroczkai László még egyszer meghallgatja majd a beszédet, de nem emlékszik olyan kirívó, vállalhatatlan kijelentésre, amitől el kellene határolódnia. A cigányokkal szemben elkövetett gyilkosságokat – tette hozzá –, amelyek „gyerekek és tisztességes, dolgozó emberek ellen irányultak, természetesen nagyon mélyen elítélem”.
Szerző

Megalakult a teljes ellenzéki együttműködés a XVI. kerületben

Publikálás dátuma
2019.05.22. 14:01

Fotó: Shutterstock
Megállapodtak abban, hogy egy közös szervezetet hoznak létre.
A DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP és Párbeszéd XVI. kerületi szervezetei egyetértenek abban, hogy a Fidesz Kertvárosban is tapasztalható túlhatalmát csak abban az esetben van esély megtörni, ha az őszi önkormányzati választásokon az ellenzék összes pártja együttműködik” – derül ki a közleményből, melyet Vajda Zoltán korábbi együttes politikus tette közzé a Facebook-oldalán. A bejegyzés szerint ennek érdekében a kerületi pártszervezetek közötti párbeszéd és egyeztetés eredményeként megállapodtak abban, hogy egy közös szervezetet hoznak létre, mely teret kínál a későbbi szoros együttműködésre és alapját képezi az őszi választásokon való indulás feltételeinek megteremtéséhez, valamint egy közösségi fórumot teremt arra, hogy párbeszéd útján a lakosság véleményét becsatornázzák az együttműködésbe. „Továbbá az egyesület bejegyzése iránti kérelem erősíti azt a szándékot, hogy az őszi önkormányzati választásokon minden egyéni körzetben egy kihívója legyen a fideszes jelölteknek” – teszik hozzá.
Ezt a kerületi szervezetek nevében támogatja
  • Csizmazia Ferenc – Magyar Szocialista Párt,
  • Kóczán Károly – Momentum,
  • Mizsei László – Lehet Más a Politika,
  • Nemes Gábor – Demokratikus Koalíció,
  • Tokody Marcell – Jobbik,
  • Váczi Imre – Párbeszéd
Szerző