Heinz-Christian Strache;

1 millió eurót akartak kérni Strache ibizai videójáért

Ennyit azonban senki nem akart fizetni érte. A felvételek végül idén kerültek a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung birtokába.

Újabb részletek láttak napvilágot arról a bécsi ügyvédről és arról a német magánnyomozóról, akinek jelentős szerepe lehetett az osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache megbuktatásában. Az ügyvéd és a magánnyomozó úgy intézte, hogy Strache egy ibizai villában rejtett kamerák előtt beszélgessen egy orosz oligarcha állítólagos unokahúgával, akinek állami megbízatásokat ajánlott fel – írja az Index.

Az ügyvédről kiderült, hogy már 2015-ben olyan fotókkal házalt, amelyeken Strache állítólag éppen pénzt ad át valakinek egy garázsban. Emellett arról is kínált bizonyítékokat, hogy a szélsőjobboldali politikus drogot fogyaszt.

Az ügyvédet eddig nem nevezték meg, de az Österreich információi szerint az iráni születésű Dr. R. M.-ről lehet szó. R.M. korábban az osztrák szociáldemokrata párthoz közel álló Gabriel Lansky ügyvédi irodájában dolgozott.

Ez az ügyvéd ismertette össze egy erdőterület adás-vétele ürügyén Strache bizalmasát, Johann Gudenus FPÖ-s bécsi alpolgármestert egy orosz oligarcha, Igor Makarov állítólagos unokahúgával. 

A nőről azóta sem tudni, hogy kicsoda, ugyanis Makarovnak nincs unokahúga. Egy új hír szerint a gázüzletágban érdekelt Makarov jogi lépéseket akar tenni a nevével való visszaélés miatt.

A csalinak használt nőt egy müncheni biztonsági cég és magánnyomozó iroda szervezte be az akcióhoz. A dúsgazdagnak beállított nő a bécsi Le Ciel étteremben tavaly március 24-én tartott egyik találkozóra egy Mercedes Maybach luxusautóval érkezett, amelyet sofőr vezetett.  A müncheni biztonsági tanácsadó cég részéről egy Sascha W. és egy Julian H. nevű ember vett részt az ügyben. Utóbbinak priusza is van, Julian H. korábban ipari kémkedésért került a rendőrség látókörébe.

Sacha W. a Heuténak azt mondta: a megbízás feltehetően egy politikustól érkezett, és nagyon sokba került. De pénzben nem volt hiány: Strache csőbe húzására legalább 600 ezer eurót költöttek. A videót később egykori munkatársa, Julian H. 1 millió euróért akarta eladni, de ennyit senki nem fizetett érte.

A felvételek végül idén kerültek a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung birtokába. A két lap vezetése úgy nyilatkozott, hogy ők nem fizettek pénzt az információkért.