Kicsi, de határozott változásokat észlelt a Jupiter mágneses mezejében a Juno űrszonda

Publikálás dátuma
2019.05.23. 17:15

Fotó: Harvard/Moore et al. / NASA/JPL-Caltech
Idővel változik a Jupiter belső mágneses mezeje. Először figyeltek meg a Földön kívül ilyen jelenséget az amerikai űrügynökség, a NASA közlése szerint.
A Juno megállapította, hogy a Jupiter szekuláris változásait nagy valószínűséggel a bolygó mélyének légköri szelei okozzák. A szelek, amelyekről úgy vélik, hogy megnyirbálják a mágneses mezőt, a bolygó felszínétől egészen 3000 kilométer mélyre nyúlnak le, ahol a bolygó belseje gáz állapotból jól vezető folyékony fémmé kezd változni. A felfedezés abban segítheti a kutatókat, hogy jobban megértsék a Jupiter belső szerkezetét és a Föld mágneses mezejében bekövetkező változásokat.
"A szekuláris variációk már évtizedek óta szerepelnek a bolygókutatók kívánságlistáján. Ez a felfedezés a Juno különösen pontos tudományos műszereinek és pályája egyedülállóságának köszönhető" - mondta Scott Bolton, a San Antonió-i Délnyugati Kutatóközpont munkatársa, a Juno projekt fő kutatója. A Juno alacsonyan száll a bolygó felett, miközben sarkponttól sarkpontig halad.
A tudósok összehasonlították a NASA Jupitert vizsgáló korábbi misszióinak adatait a Juno által gyűjtött új adatokkal és 
„kis, de határozott változásokat észleltek a mágneses mezőben”

– olvasható a Nature Astronomy című tudományos lapban bemutatott jelentésben.

Kimee Moore, a Harvard Egyetem Juno-kutatója szerint az elmúlt négy évtizedben gyűjtött adatok elegendő információt szolgáltatnak annak kijelentésére, hogy a Jupiter mágneses mezeje változik az idők során. 
„A mágneses mezőkről szerzett új ismeretekkel elkezdünk dolgozni a Jupiter szekuláris változásait bemutató térképen”

– mondta Moore.

Szerző

5000 éves élesztővel kutatták, milyen ízű volt az ókori sör

Publikálás dátuma
2019.05.23. 14:05

Fotó: THOMAS COEX / AFP
Ötezer éves, cserepekbe száradt élesztőmaradványok felélesztésével sört állítottak elő izraeli tudósok – jelentette a The Jerusalem Post című izraeli újság honlapja.
A viszonylag alacsony alkoholtartalmú sör az ókorban is népszerű ital volt, amelyet az ünnepeken, sporteseményeken, családi találkozókon vagy a baráti társaságokban együtt fogyasztottak. Mindeddig azonban senki sem tudta, hogy milyen íze is volt az ókori sörnek, mennyiben tért el a manapság ismert nedűtől. 
Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) és négy egyetem tudósai közös kutatást indítottak. Először a Jeruzsálemi Héber Egyetem fogorvosi klinikájának mikrobiológusai az ókori sör előállításához használt kerámiamaradványokat vizsgálták meg és a cserepek nanopórusaiban élesztőtelepeket találtak. Ezeket a cserepeket egykor egyiptomiak, filiszteusok vagy zsidók lakta több tucat településen, különböző régészeti lelőhelyeken találták Izraelben, a i.e. 3000 -től a i.e. negyedik századig datálták őket. Ezekből sikerült életre kelteniük a nagyjából ötezer évvel ezelőttihez hasonlatos sört egy olyan izraeli pincészet segítségével, amely manapság is kerámiaedényeket használ a bor előállításához. 
Az ötezer éves élesztőből főzött sört teszteltek izraeli kutatók
Fotó: Robert Messer/dpa Picture-Alliance / AFP
A tudósok elkülönítették és feltérképezték a régi cserepekben talált élesztőfajták teljes génállományát és megállapították, hogy ezek az 5000 éves élesztőkultúrák hasonlítanak a hagyományos afrikai sörfőzdék állományához, például az etióp mézboréhoz és a modern sörélesztőkhöz is. Ezután egy kézműves sört gyártó helyi szakember segítette a kutatókat a sör elkészítésében. A kóstoló szakembereknek egyetértettek abban, hogy 
kiváló minőségű főzethez jutottak, amely finom és biztonságosan fogyasztható.

A sör elkészítője szerint fűszeres, kissé gyümölcsös és nagyon összetett ízvilágú nedű született.
A tudósok úgy vélik, munkájuk jelentős áttörést jelent, mert először sikerült ősi élesztőből friss sört teremteni. Ráadásul Aren M. Maeir, a Bar-Ilan Egyetem régészeti tanszékének professzora szerint a kutatás eredményei alátámasztják a részeges filiszteusok bibliai képét is.
Szerző

A 2-es típusú cukorbetegség növelheti a rák kockázatát

Publikálás dátuma
2019.05.23. 13:12
Illusztráció
Fotó: BURGER/Phanie / AFP
A 2-es típusú cukorbetegség növelheti a különböző ráktípusok kockázatát a férfiak és a nők körében egyaránt - állapították meg kínai kutatók.
A Journal of Diabetes című folyóiratban publikált eredmények szerint a 2-es típusú diabétesz a férfiaknál 11, a nőknél 13 ráktípus kockázatát növelheti.
A Sanghaji Csiao Tung Egyetem kórházában dolgozó Ning Kuang által vezetett kutatócsoport több mint 410 ezer cukorbeteg páciens állapotát követte nyomon 2013 júliusától 2017 decemberéig, és ez idő alatt csaknem 8500 új rákos megbetegedést regisztrált. Az általános népességhez viszonyítva a 2-es típusú cukorbetegséggel élő 
férfiak esetében 34 százalékkal, a nők körében 62 százalékkal magasabb a rák kockázata

a tanulmány szerint.

A férfiaknál a prosztatarák kockázatát növelheti leginkább (86 százalékkal) a 2-es típusú cukorbetegség, míg a nőknél háromszorosára növelheti a mások mellett az orrot, garatot érintő nazofaringeális karcinóma kialakulásának esélyét.
Szerző