Babaváró hitel – Több mint nyolcmilliót bukhat, aki elszámolja magát

Publikálás dátuma
2019.05.23. 15:37

Fotó: Népszava
A július 1-jétől igénybe vehető kölcsönre már a bankok is gőzerővel készülnek.
Akár 8,5 millió forintot is bukhatnak a babaváró hitelt felvevő ügyfelek, ha elszámolják magukat – derül ki a Bank360 számításából.  A szakportálon hétfő óta elérhető a babaváró hitelkalkulátor, amellyel pontosan kiszámítható, mikor mekkora összegeket kell visszafizetniük a házaspároknak – a kormány által támogatásnak nevezett – babaváró kölcsönből a különböző élethelyzetekben. A Bank360 példaszámításában a maximális 10 millió forintos összeggel, 20 éves futamidővel és a júliusi igényléstől 5 éven belül három gyerekkel kalkulált. Az első gyermek idén decemberben, a második 2023. februárban, a harmadik pedig 2025. januárban születne a példa szerint. Ha minden a tervek szerint alakul és megszületik a három gyermek, akkor a családnak nem kell visszafizetnie semmit. Ha csak két gyermek születik, 7 314 549 forintot kell visszatörleszteni, ha pedig csupán egy, akkor 10 524 502 forintot. Ha viszont valami okból nem születik gyermek egyáltalán, akkor 18 511 835 forintot kell visszafizetni. A július 1-jétől igénybe vehető babaváró hitelre már a bankok is gőzerővel készülnek. Az Erste Banknál már június 17-től beadható előzetes vizsgálatra a hiteligénylés. A kölcsönről szóló jogszabályok hatálybalépését követően így szinte azonnal hozzájuthatnak a hitelhez a bank ügyfelei. A fiatal házasok számára kínált kamatmentes kölcsönre az Erste várakozásai szerint jelentős lesz az igény, az érdeklődők száma akár már az első hónapban elérheti az ezres nagyságrendet. A fogyasztási célú hitelek volumene ennek is köszönhetően akár 15 százalékkal bővülhet idén. A bank honlapján is közzétett feltételeknek megfelelő házaspárok minimum 2 millió, legfeljebb 10 millió forint babaváró hitelt igényelhetnek az Erste Banknál, legalább 60, maximum 240 hónapos futamidő mellett. A pár mindkét tagjának be kell töltenie a 23. életévét, de a feleség nem lehet idősebb 41 évesnél, míg a férj a hitel lejáratakor még nem töltheti be a 70. életévét. Mivel a Babaváró hitel a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) szabályozásról szóló rendeletet hatálya alá tartozik, a pároknak a hitelképesség vizsgálata során igazolniuk kell, hogy megfelelő jövedelemmel rendelkeznek az adott hitelösszeg törlesztéséhez. A havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg az 50 ezer forintot – összegezte a feltételeket közleményében az Erste Bank. A babaváró hitelen kívül ugyancsak július 1-jétől lép hatályba a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kedvezményes hitel a használt ingatlanok vásárlásához, a jelzáloghitelek egy részének elengedése, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is. 
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava

Év végétől mehet a nagyszülő gyedre

Benyújtotta a kormány a a Parlamenthez a nagyszülői gyedről szóló törvényjavaslatot. A családvédelmi akcióterv részeként beharangozott lehetőséggel akkor élhetnek a nagyszülők, ha az unoka születését megelőző két évben összesen legalább 365 napon át biztosítottak voltak és nem nyugdíjasok. Az is feltétele a támogatás folyósításának, hogy a gyerek mindkét szülője, ha egyedülálló a szülő, akkor aki a gyermeket gondozza, keresőtevékenységet végezzen. A nagyszülői gyedet január 1-től lehet igényelni, és legfeljebb két évig, ikreknél három évig vehető  igénybe. Ha több unoka van, aki után gyedre lehet menni, akkor is csak egyetlen nagyszülő élhet a lehetőséggel. Ha több különböző várandósságból származó gyerekre felügyel a nagymama vagy a nagypapa, akkor gyerekenként állapítják meg a gyedet. A nagyszülői gyeded igénybe vevők az ellátás ideje alatt nem folytathatnak keresőtevékenységet, kivéve, ha otthon dolgoznak.  

Szerző
Frissítve: 2019.05.23. 16:00

Az Apple a világ legértékesebb márkája

Publikálás dátuma
2019.05.23. 15:06

Fotó: Wang gang / Apple
Kijött a Forbes legértékesebb márkákat rangsoroló (Most Valuable Brands) 100-as listája.
A Forbes listáján az első helyen szereplő Apple márkaértéke 205,5 milliárd dollár, 12 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A második helyen a Google (167,7 milliárd dollár, +27 százalék) áll, a harmadikon pedig a Microsoft (125,3 milliárd dollár, +20 százalék). A lista negyedik helyén az Amazon található 97 milliárd dollárral, ami 37 százalék növekedés tavalyhoz képest. A vezető tízes listára került még a Facebook (88,9 milliárd dollár, -6 százalék), a Coca-Cola (59,2 milliárd dollár, +3 százalék), a Samsung (53,1 milliárd dollár, +11 százalék), a Disney (52,2 milliárd dollár, +10 százalék), a Toyota (44,6 milliárd dollár, 0 százalék) és a McDonals's (43,8 milliárd dollár, + 6 százalék). A 100 vezető cég együttes márkaértéke 2330 milliárd dollár, ami 8 százalékkal múlja felül a múlt évit. Az információs-technológiai cégek értéke nőtt a legnagyobb mértékben, így például az Amazoné 37 százalékkal. Jelentős növekedés ért el a Netflix (+34 százalék), és egyaránt 27 százalékkal drágult a Google és az Adobe. A nagy vesztes a svéd kiskereskedelmi H&M, amelynek a brend értéke 12 százalékkal, 11,5 milliárd dollárra zuhant. A 100-as listán a legértékesebb világmárkák közül 56 amerikai, 11 német, 7 francia és 6 japán.
Szerző
Témák
Apple Forbes

Dízelbotrány – Kilencven millió eurós bírságot kapott a Bosch

Publikálás dátuma
2019.05.23. 14:37

Fotó: FRANZISKA KRAUFMANN / AFP
A vállalat nem kíván jogi eszközökkel élni az ügyészség döntésével szemben, így az ellene indított eljárás ezzel le is zárult.
A stuttgarti államügyészség 90 millió eurós bírság kiszabásával lezárta a Bosch autóipari beszállítóval szemben a Volkswagen konszern dízelbotrányában játszott szerepe miatt indított eljárást. A kiszabott bírság 2 millió euró szabálysértési bírságból és 88 millió eurónyi, jogtalanul szerzett nyereség elvonásából tevődik össze. A Bosch a dízelmotorok vezérlőberendezései szállítójaként keveredett bele a Volkswagen dízelbotrányába. A dízelmotorok emissziós értékeit a motorvezérlő szoftverrel manipulálta az autógyár. Szóvivője közleménye szerint a Bosch nem kíván jogi eszközökkel élni az ügyészség döntésével szemben, így az ellene indított eljárás ezzel le is zárult. Az ügyészség döntésében abból indult ki, hogy a dízelmotorok emissziós értékeinek a manipulálására irányuló kezdeményezés az autógyártól, és nem a vezérlő berendezés beszállítójától indult ki. Az ügyészségi döntés így mentesítheti a Boscht a dízelbotrány okán az autógyártók ellen indított kártérítési perekben támasztott követelések megfizetése alól. A Boschra kiszabott 90 millió eurós bírság messze elmarad a Volkswagenre és érdekeltségeire, az Audi és a Porsche vállalatokra együttesen kiszabott több mint kétmilliárd eurótól. Az ügyészség közleménye szerint a Bosch 2008-tól 17 millió motorvezérlő berendezést szállított le, ennek azonban csak egy részére került fel a meg nem engedett funkciókkal ellátott szoftver. A Bosch 1,2 milliárd eurót különített el 2018-as eredménye terhére a dízelbotrány jogi következményeiből származó esetleges fizetési kötelezettségek fedezeteként. A dízelbotránnyal kapcsolatban számos hatósági vizsgálat és polgári jogi eljárás van még folyamatban az autóipari vállalatok ellen.
Szerző