Pénteken is marad az eső, de már több lesz a napsütés

Publikálás dátuma
2019.05.23. 15:53
Képünk illusztráció
Fotó: OLIVIER MORIN / AFP
A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű, délnyugaton lesz a legmelegebb.
A Dunántúlon már nő a napos órák száma, de keleten szinte változatlan marad a helyzet: erősen felhős ég, záporok, esetleg zivatarok várhatók. A szél veszít erejéből, így pénteken már csak időnként élénkül meg – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).  
Az előrejelzés szerint a Dunántúl nyugati felén kissé felhős, napos idő ígérkezik, míg keletebbre közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütés viszont ott is lehet. A középső és keleti országrészben fordulhat elő záporeső, nagyobb számban ezen belül is keleten, ahol elszórtan zivatar is kialakulhat. Az északnyugati, északi szél időnként megélénkül, a Dunántúlon helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű, délnyugaton lesz a legmelegebb.
Szombaton gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, főként a Dunától keletre elszórtan várható zápor, esetleg egy-egy zivatar. Helyenként megélénkül az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között várható.
Vasárnap a gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre számíthatunk, majd estétől délnyugat, dél felől növekedni kezd a fátyolfelhőzet. Elszórtan várható zápor, néhol zivatar. Mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatar környezetében lehet szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között alakul.
Szerző

Hiánycikk a csecsemők legfontosabb oltóanyaga, a K-vitamin injekció

Publikálás dátuma
2019.05.23. 15:31

Fotó: Shutterstock
A forgalmazó gyártási gondra hivatkozik.
Külföldről ötezer-ötezer doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte gyerekek és felnőttek számára a gyógyszer-nagykereskedőnek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), így a jelenlegi hiány megoldódik – közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel. A közleményben azt írták: a forgalmazó a K-vitamin hiányának okaként gyártási gondot jelölt meg május 1. és október 31. közötti időszakra. Mivel jelenleg más K-vitamin injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon, az OGYÉI a nagykereskedővel egyeztetve engedélyezte a tízezer tétel behozatalát külföldről, amelyek beszerzése folyamatos. A gyógyszerhatóság jelezte, hogy a felnőttek számára alkalmazott Konakion 10 mg/1 ml oldatos injekcióból nagyjából négyezer doboz, a gyermekek számára alkalmazott Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekcióból pedig nagyjából nyolcezer doboz fogy havonta.

K-vitamin

A K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet. Az oltást minden csecsemő pár órával a születése után megkapja a kórházban, majd otthon folytatni kell az adagolását. A szájon át is beadható oltóanyagot otthon hat hónapos korig többször kapják a gyerekek. Ez elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos, az anyatejben ugyanis alig választódik ki a K-vitamin, így csak kevés jut belőle a csecsemőnek. 

Csütörtök reggel a 24.hu azt írta, hogy május eleje óta készlethiány áll fenn a Konakion nevű injekcióból. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a portálnak azt mondta: a gyógyszertárak jelezték, hogy nem tudnak Konakiont kiadni, az orvos szerint pedig ez azért is súlyos probléma, mert a rotavírus elleni oltóanyaggal ellentétben a Konakiont egyetlen gyártó forgalmazza Magyarországon, így egyelőre nem tudni, mivel helyettesíthető a készítmény. Mivel a gyerekorvosok nem kaptak hivatalos tájékoztatást ez ügyben, Póta Györgyék levelet írtak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) arról érdeklődve, hogy hivatalos helyettesítő készítmény hiányában mi a protokoll.
Szerző
Frissítve: 2019.05.24. 06:15

Összpárti beszélgetést szerveztek az antirasszista minimumról, nem reagált a meghívásra a Fidesz

Publikálás dátuma
2019.05.23. 15:25

Fotó: Népszava
Eddig Arató Gergely, Sermer Ádám, Donáth Anna, Hegyi Gyula, Jávor Benedek és Kovács-Cake Olivio jelezte részvételét.
Nem jelezte a szervezőknek a Fidesz, hogy el akar menni a romaellenes kampányesemények ellen fellépni szándékozó összpárti eseményre, amit roma jogvédők szerveznek – írja a hvg.hu. A portál kiemeli, hogy a Roma Sajtóközpont és az Idetartozunk Egyesület választási Emberi Jogi Minimumot fogalmazott, amelyben többek között azt várják a pártoktól, hogy különösen a választási kampányok során tartózkodjanak a szélsőséges megnyilvánulásoktól. A két szervezet közleménye szerint a dokumentumhoz több tucat szervezet és több mint ezerötszáz magánember csatlakozott. Péntek délutánra ezért meghívták a mérsékelt pártok képviselőit, hogy álljanak ki, csatlakozzanak a jogi minimumhoz, és fejtsék ki álláspontjukat. Eddig Arató Gergely (DK), Sermer Ádám (Liberálisok), Donáth Anna (Momentum), Hegyi Gyula (MSZP), Jávor Benedek és Kovács-Cake Olivio (Párbeszéd) jelezte részvételét. A hvg.hu a szervezőktől megtudta, hogy a Fideszt is hívták az eseményre, de a párt nem reagált a megkeresésre.
Szerző
Témák
Fidesz