Előfizetés

Pénteken bejelentheti lemondását Theresa May

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.23. 16:55

Fotó: MARK DUFFY / AFP
Lassan teljes kabinetje a brit miniszterelnök ellen fordul, miközben a kudarcos Brexit-szavazások miatt kialakult helyzet egyre megalázóbb a konzervatívoknak.
Theresa May brit miniszterelnök a lemondás küszöbén áll, írja az Independent. A távozásáról szóló tervet várhatóan pénteken jelenti be a miniszterelnök, miután kudarcot vall minisztereinek a felülvizsgált kilépési egyezmény elleni lázongásának megfékezésében, fogalmaz a lap. Az alsóházat vezető Andrea Leadsom már szerdán lemondott, és várhatóan más miniszterek is követni fogják őt.
Ugyanakkor Jeremy Hunt külügyminiszter a lap kérdésére határozottan leszögezte: június 3-án, mikor Donald Trump amerikai elnök az országba érkezik, May miniszterelnökként fogja őt fogadni. Ez persze nem feltétlenül cáfolat. Ha ugyanis Theresa May a közeli napokban bejelenti lemondását, ügyvezetőként a kormány és a Konzervatív Párt élén maradna a több szavazásból álló vezetőváltási folyamat végéig. Ez az utódjelöltek számától függően akár hat hétig is eltarthat.

Elmarad a júniusra tervezett vita és szavazás

A brit kormány az eredeti tervekkel ellentétben nem terjeszti az alsóház elé vitára és törvényalkotási célú szavazásra június első hetében a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást - közölte Mark Spencer, az alsóházi ügymenet szervezéséért felelős kabinettag, írja az MTI.
May miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy a kormány a június 3-án kezdődő héten az alsóház elé terjeszti a Brexit-megállapodásban foglaltak törvénybe iktatását célzó tervezetet.

Ez nem ugyanaz az elvi határozati javaslat lenne a Brexit-megállapodás jóváhagyásáról, amelyet az alsóház eddig háromszor elvetett: a tervezet jogszabályalkotó célú indítvány, a kilépés törvénybe foglalásának átfogó menetrendjével. Az 586 oldalas joganyag második olvasatban - vagyis részletes vita és szavazás céljával - június 7-én került volna a képviselők elé.
A brit parlamentáris gyakorlatban az első olvasat az adott törvénytervezet beterjesztését és napirendre vételét jelenti, még tartalmi vita és szavazás nélkül. Spencer azonban a következő időszak menetrendjét ismertető csütörtöki alsóházi tájékoztatójában kijelentette: a tervezet június eleji beterjesztéséhez, vitájához és szavazásához nem sikerült "a szokásos csatornákon" konszenzust teremteni. A kormány a jövő héten kezdődő tavaszi szünet után, vagyis június első hetében tájékoztatja a parlamentet a továbbiakról.

Az új népszavazás gondolata túl sok volt

A Brexit-feltételrendszer jogszabályba iktatását célzó törvénytervezet - amelynek főbb pontjait Theresa May e héten már ismertette - előírja egyebek mellett, hogy a képviselők újabb népszavazás kiírásáról is dönthessenek, abban az esetben, ha a parlament ratifikálja a kilépési megállapodást. Egyöntetű értékelések szerint May ezzel a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt EU-párti képviselőinek támogatását igyekszik megnyerni a Brexit-megállapodáshoz.
E záradékkal szemben azonban rendkívüli erejű ellenállás bontakozott ki, és nem is csupán a tory pártcsoport keményvonalas Brexit-táborában.

Még a kabinet és a konzervatív frakció mérsékelt, a kormányfővel szövetséges tagjai is felháborodtak a referendum gondolatán; szerintük a kilépésről döntő, 2016 júniusában tartott első népszavazás eredményének kell érvényt szerezni.

Zelenszkij rendelete hatályba lépett: feloszlott az ukrán parlament

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.23. 14:26
Az ukrán parlament
Fotó: Sergii Kharchenko / AFP
Képviselők egy csoportja az alkotmánybíróságon akarhatja megtámadni az elnöki döntést, de nincsen sok esélyük a sikerre.
Hatályba lépett csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendelete a parlament feloszlatásáról és az előrehozott választás dátumáról, miután a dokumentum megjelent a hivatalos közlönynek számító Urjadovij Kurjer című kormánylapban. A rendeletben az államfő a rendkívüli parlamenti választást július 21-re írta ki. Natalja Bernacka, a Központi Választási Bizottság (CVK) titkára még korábban kijelentette, hogy az elnöki rendelet kihirdetését követő napon
kezdetét veszi a választási folyamat, amelyet már semmilyen bírósági döntés nem állíthat le.

Ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján megerősítette Tetyjana Szlipacsuk, a CVK elnöke is, kijelentve, hogy a választási kampány pénteken elkezdődik. Hozzátette, hogy erről a testületnek a törvény szerint nem kell külön határozatot hoznia.
Szlipacsuk hangsúlyozta, hogy nem tartozik a választási bizottság hatáskörébe megítélni az előrehozott választások kiírásának alkotmányosságát. Előző nap Petro Porosenko volt államfő, Andrij Parubij házelnök és több parlamenti képviselő beszélt arról, hogy szerintük Zelenszkij megsértette az alkotmányt a törvényhozás feloszlatásával. A házelnök közölte, hogy tudomása szerint képviselők egy csoportja az alkotmánybíróságon készül megtámadni az erről szóló elnöki rendeletet.
Szerdán a parlament rendkívüli ülést tartott, amelynek összehívását Zelenszkij kezdeményezte, hogy a képviselők tárgyalják meg a választási jogszabályok módosítását célzó törvényjavaslatait. Ezek fő elemei a vegyes választási rendszerről a tisztán pártlistásra való áttérés és a parlamentbe jutási küszöb leszállítása ötről három százalékra. A parlament azonban még csak napirendre sem tűzte az elnök előterjesztéseit, a házelnök pedig megvitatandó kérdés híján berekesztette az ülést.

"A kormány azért ússza meg ezt a sok szart, mert te baszol elmenni szavazni"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.23. 12:33

Fotó: Népszava
Nem kérdés, mindenki lóduljon meg az urnák felé vasárnap. És hogy könnyebb legyen észbe venni, miért fontos a választás, íme egy videó. Nem új, de örökérvényű.