Előfizetés

108 ország mellett Magyarország is csatlakozott, tényleg globális lett a klímatüntetés

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2019.05.24. 16:25

Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP
Mintegy 2-3 ezer ember vonult pénteken Budapest belvárosában azért, hogy felhívja a figyelmet: hatalmas baj felé haladunk, és nekünk kell cselekedni.
Másodszor hirdetett globális klímatüntetést a Fridays For Future nevű mozgalom, melyhez 109 ország csatlakozott, köztük kilenc várossal - Budapest, Miskolc, Debrecen, Szeged, Győr, Szekszárd, Tata, Karcag és Pécs - hazánk is. A tanítási időre szervezett demonstráció szervezője a svéd környezetvédelmi aktivista, Greta Thunberg. A szervezők szerint újfajta szemléletmódra van szükség, hogy a gazdasági érdekek ne írják fölül a természet megőrzését. Azt szeretnék, ha a helyzetet valódi krízisként kezelnék, hiszen világszerte tapasztalhatók a negatív hatások, egyebek közt az aszály, az újfajta betegségek, a szélsőséges időjárás, a sarki jég olvadása és állatfajok pusztulása. David Attenborough és Leonardo DiCaprio ezekkel a szavakkal buzdít a globális tüntetésre: "A klímaválság itt van, és a jövőnk múlik azon, hogy mit teszünk ellene".  
Budapesten több ezer diák, általános iskolás, gimnazista, egyetemista gyülekezett pénteken 11 óra előtt a Deák téren a Fridays For Future mozgalom által meghirdetett klímavédelmi tüntetésen. A fiatalok ütemesen skandálták a jelszavakat: ,,Klímavédelem, most! Cselekedjünk, most!". ,,Kié a bolygó? A miénk! Kié a jövő? A miénk!" - zúgott a kérdés felelet, sokan vicces molinókat hoztak, részben magyar, részben angol nyelvű szövegekkel. A résztvevők nem véletlenül tartottak angol transzparenseket: két lány - egyikük Kanadában, másikuk az USA-ban született, de Magyarországon tanulnak. De nem azt, amit szerintük tanulniuk kéne. "Az iskolában nem tanítanak a klímaváltozásról" - mondják, pedig szerintük ennél nincs fontosabb és aktuálisabb probléma. Ezért gondolják úgy, hogy most fontosabb itt lenniük, mint az iskolában. 
A tömeg nem sokkal 11 óra után a József Attila út-Nádor utca útvonalon vonult a Kossuth térre, ahol egy raklapokból összerakott színpad várta őket, ahol a szónokok a politikusok felelősségét emelték ki és arra figyelmeztették őket, hogy nincs idő, azonnal tenni kell a klímaváltozás ellen. A tüntetők "azonnali cselekedetet" követeltek annak érdekében, hogy megállítsák a klímaváltozást, a környezetszennyezést, amely most már komolyan veszélyezteti mindannyiunk jövőjét. Budapesten már korábban is szerveztek tüntetést a klímaváltozás megállításáért, akkor a jelenlevők a Kossuth téren földre eséssel demonstrálták, hogy a kihalás felé haladunk.

Péntekenként a jövőért

A 16 éves Greta Thunberg alapította a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalmat, amelynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. A svéd diáklány 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért. Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött, az eddigi legnagyobb akciót március 15-én szervezték, 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést, több mint 1,9 millió résztvevővel. Thunberget tevékenységéért idén Nobel-békedíjra jelölték. 

Soros mantra

A Fidesz politikusai napok óta hangsúlyozták, hogy a Soros-hálózat sejthető a globális klímatüntetések mögött, mivel a megmozdulásokat az Avaaz nevű aktivista oldalon is népszerűsítették. Erről kérdezte a Hír TV Jávort, kitérve arra is, hogy azért a klímapolitikával próbálják-e megfogni a fiatalokat, hogy így szipkázzák el szavazataikat a bevándorlásellenes erőktől. Jávor elsőre el sem akarta hinni, majd nyomatékosan hangsúlyozta: a klímaváltozás az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás, és rengeteg ember gondolja azt, hogy ezzel foglalkozni kell. A fiatalok világszerte azért tüntetnek, mert tűrhetetlennek tartják, hogy Kövér László-szerű zombik elrontják a jövőjüket. ,,Komolyan mondom katasztrófa, siralmas, hogy itt tartunk, ezért megy tönkre körülöttünk a világ, mert 30 éve ilyen politikusok és ilyen újságírók hülyét csinálnak a társadalomból. De ennek vége, mert a fiatalok – nem a pártok, nem Soros György, nem a politikai mozgalmak, kimentek végre az utcára.” 

Meglepő veszélyeket rejthet az otthonunk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.24. 14:14

Fotó: Julian Ward/Image Source / AFP
Vannak olyan veszélyforrások, amelyekről eszünkbe sem jutna, hogy negatív hatással lehetnek az egészségre.
Bár valószínűleg eszünkbe sem jut, a lakásban is különböző veszélynek lehetünk kitéve. Egy korábbi kutatás szerint, ha például egyszerre túl nagy mennyiségben fújunk etilén alapú glikol-étereket és/vagy terpéneket tartalmazó illatosítót a levegőbe, azok mérgező kombinációjú elegyet képezhetnek, ezért jobb, ha természetes illatosítókat használunk, mesterséges légfrissítő esetén pedig szellőztessünk, hogy ne legyen túl magas az anyag koncentrációja a zárt térben.

Fogkrémet csak rendeltetésszerűen

Nem véletlenül írják a fogkrémekre, hogy lenyelés esetén keressük fel orvosunkat, ugyanis gyomor - és bélpanaszokat okozhatnak. A legtöbb fogkrém fluoridot is tartalmaz, amely lenyelve görcsöket, légzési nehézségeket és egyéb félelmetes panaszokat is okozhat, különösen a fiatal szervezetben. 
Régebbi épületekben nem árt ellenőrizni, hogy a korábbi ólomfesték maradványait eltávolították-e a lakás falairól. Ha nem és előkerül, akár úgy, hogy a háziállatunk előkaparja, veszélynek vagyunk kitéve, mert az 1978-ban betiltott anyag számos egészségügyi problémát okozhat az emésztészavartól a memóriazavaron át akár vese- és idegrendszeri károsodásig.

Tavasztól őszig támad az atka

A háziporatka mikroszkopikus méretű ürüléke bánthatja a szervezetünket, a pollenallergiához hasonló tüneteket, de akár asztmás rohamot és kiütéseket is okozhat. A megelőzéshez tartsuk tisztán azokat a területeket, ahol az atkák megbújhatnak, ilyen az ágynemű, a függöny, a szőnyeg vagy a bútorok kárpitja. 
A hosszabbító önmagában nem veszélyes, de ha több elemet csatlakoztatnak hozzá, mint amennyit a vezeték biztonságosan tudna kezelni, kigyulladhat. Ha ráadásul mindez szőnyeg vagy bútor mellett történik, akkor akár a lakás is lángra lobbanhat.

Fellőtték a SpaceX űrinternetének első 60 műholdját

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.24. 11:45

Fotó: HO / AFP
A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat sikeresen Föld körüli pályára állította a Starlink nevű globális műholdas internetszolgáltatásához szükséges első hatvan műholdat helyi idő szerint csütörtökön.
A műholdakat egy Falcon 9-es hordozórakéta szállította, amelyek körülbelül egy órával az indítás után álltak alacsony Föld körüli pályára. Ezt követően a hordozórakéta újrafelhasználható gyorsítófokozata visszatért a Földre, és sikeresen landolt az Atlanti-óceánon lebegő platformon.
Az indítást a múlt héten kétszer is elhalasztották, először az erős szél, másodszor pedig szoftverfrissítés és rendszerellenőrzés miatt. A SpaceX szerint egy napba telhet, míg kiderül, hogy minden telepített műhold hibátlanul működik-e.
A szatellitek egyenként 227 kilogrammot nyomnak, így eddig ez volt a legnagyobb teher, amelyet a vállalat a világűrbe szállított, de a céget vezető Elon Musk röviddel a start után már közölte a Twitteren, hogy a műholdak online üzemmódban működnek, és hamarosan kinyitják a napelemeiket. 
A SpaceX azt tervezi, hogy évente kétezer, összességében pedig néhány év alatt 12 ezer műholdat bocsát fel a világűrbe az egyelőre csak az Egyesült Államokban engedélyezett Starlink projekthez. Musk jelezte: még idén, de legkésőbb jövőre elkezdi a globális "űrinternet" népszerűsítését, amely hihetetlenül felgyorsítaná a jelenleg átlagosnak számító, másodpercenkénti 5,6 megabites adatforgalmat. Musk szerint szolgáltatásával 
másodpercenként 1 gigabitre nőhet a sebesség,

ami megfelel a majdani 5G mobilhálózat követelményeinek, ráadásul a Starlink által kínált internetszolgáltatás jóval olcsóbb lesz a mostaninál, és hozzáférhető lesz a jelenleg nem lefedett, távoli térségekben is. A vállalkozó arra számít, hogy a műholdalapú internet cégének egyik fontos bevételi forrásává, és újabb terveinek, például a Mars-programnak a pénzügyi motorjává válik.
"Úgy gondoljuk, hogy ez egy fontos állomás a marsi önfenntartó város és a holdbázis felé vezető úton"

- mutatott rá Musk.