Meglepő veszélyeket rejthet az otthonunk

Publikálás dátuma
2019.05.24. 14:14

Fotó: Julian Ward/Image Source / AFP
Vannak olyan veszélyforrások, amelyekről eszünkbe sem jutna, hogy negatív hatással lehetnek az egészségre.
Bár valószínűleg eszünkbe sem jut, a lakásban is különböző veszélynek lehetünk kitéve. Egy korábbi kutatás szerint, ha például egyszerre túl nagy mennyiségben fújunk etilén alapú glikol-étereket és/vagy terpéneket tartalmazó illatosítót a levegőbe, azok mérgező kombinációjú elegyet képezhetnek, ezért jobb, ha természetes illatosítókat használunk, mesterséges légfrissítő esetén pedig szellőztessünk, hogy ne legyen túl magas az anyag koncentrációja a zárt térben.

Fogkrémet csak rendeltetésszerűen

Nem véletlenül írják a fogkrémekre, hogy lenyelés esetén keressük fel orvosunkat, ugyanis gyomor - és bélpanaszokat okozhatnak. A legtöbb fogkrém fluoridot is tartalmaz, amely lenyelve görcsöket, légzési nehézségeket és egyéb félelmetes panaszokat is okozhat, különösen a fiatal szervezetben. 
Régebbi épületekben nem árt ellenőrizni, hogy a korábbi ólomfesték maradványait eltávolították-e a lakás falairól. Ha nem és előkerül, akár úgy, hogy a háziállatunk előkaparja, veszélynek vagyunk kitéve, mert az 1978-ban betiltott anyag számos egészségügyi problémát okozhat az emésztészavartól a memóriazavaron át akár vese- és idegrendszeri károsodásig.

Tavasztól őszig támad az atka

A háziporatka mikroszkopikus méretű ürüléke bánthatja a szervezetünket, a pollenallergiához hasonló tüneteket, de akár asztmás rohamot és kiütéseket is okozhat. A megelőzéshez tartsuk tisztán azokat a területeket, ahol az atkák megbújhatnak, ilyen az ágynemű, a függöny, a szőnyeg vagy a bútorok kárpitja. 
A hosszabbító önmagában nem veszélyes, de ha több elemet csatlakoztatnak hozzá, mint amennyit a vezeték biztonságosan tudna kezelni, kigyulladhat. Ha ráadásul mindez szőnyeg vagy bútor mellett történik, akkor akár a lakás is lángra lobbanhat.
Szerző
Témák
otthon veszélyek

Piemont Királya lett az Év fagylaltja

Publikálás dátuma
2019.05.24. 10:24

Fotó: Vas Gergely / Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
Először szerveztek kulturális és szórakoztató fesztivált az Év fagylatja nevű, országos cukrászverseny köré Szombathelyen. A szakmai megmérettetésre 40 készítő 56 fagylalttal nevezett.
A zsűri idén a nagykanizsai Wilhelm Dávid által készített, Piemont Királya névre keresztelt fagylaltjának ítélte oda az év fagylaltja címet, amelynek alapja piemonti mogyoró, amit tonkababos feketeszeder-öntettel párosított alkotója. Az év cukormentes fagylaltja illatos birs fekete ribizlivel, amelynek megálmodója egy újfehértói cukrász, Pokoraczki Ágnes. 
Nemcsak a zsűrizés folyt a nagyközönség előtt, de a kézműves fagylaltok készítését is bemutatták az érdeklődőknek, akik 150 féle fagylaltból választhattak a helyszínen. Selmeczi László, a Magyar Cukrászok Országos Ipartestületének társelnöke elmondta: az utóbbi években megjelentek a piacon olyan "fagylaltnak nevezett" termékek, amelyeket lelkesen vásárolnak a magyar fogyasztók, hiszen "nagy és olcsó", de jobbára csak mesterséges anyagokból, aromákból és színezékekből állnak. Mi azt szeretnénk megmutatni, megkóstoltatni, hogy milyenek a kiváló és természetes alapanyagokból, igazi gyümölcsökből, hagyományos módon készített fagylaltok - mondta. Hozzátette: természetesen készülhet jó fagylalt nagyüzemi körülmények között is, de ezeknél is feltétel a kiváló alapanyag, éppen ezért nevezhettek külön kategóriában az alapanyagokat gyártók is.
Grünwald Stefánia, a fesztivált szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a fesztivál ötletgazdája egy neves helyi cukrászda, a Mészáros cukrászda. Az év fagylaltja szakmai versenyt 1998 óta rendezik meg, általában budapesti, több alkalommal vidéki cukrászdákban, első alkalommal szerveztek köré fesztivált kulturális és szórakoztató programokkal.
Idén 40-en pályáztak az Év fagylaltja címre 56 féle fagylalttal, eredményt négy kategóriában hirdettek. Az alapanyaggyártók és forgalmazók versenyében a legjobbnak a budapesti Chef Market Zrt. Liberte névre keresztelt fagylaltját találták, amelyet Vladucz Péter készített. Ugyanebben a kategóriában a legjobb mentes fagylalt a szintén budapesti m-Gel Hungary Kft. Pisztácia parajd fűszerével nevű fagylaltja lett, amelynek kitalálója Gangel András. A közönség díját a rozmaringos fehér csokis vilmoskörte érdemelte ki, amelynek alkotója Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrásza. 
Szerző

Füstölőfülkékbe terelnék a dohányosokat Szingapúrban

Publikálás dátuma
2019.05.23. 16:02

Fotó: ROSLAN RAHMAN / AFP
A nemdohányzók védelmében utcai dohányzókabinokba terelnék a cigarettázókat Szingapúrban. A fülkében füstölés iránt azonban nem mutatkozott túl nagy érdeklődés a próbaidőszakban.
A nagy teljesítményű légszűrővel felszerelt kabinokban egyszerre 10 ember fér el, az első "füstölőfülkét" kedden helyezték üzembe Fusionopolisban, a technológiai újításokban élen járó üzleti és technológiai negyedben.
A kocka alakú házikót a Southern Global Corporation (SGC) nevű cég helyezte ki, amely az év végéig 60, jövőre pedig további ugyanennyi dohányzókabin felállítását tervezi a szigorú együttélési szabályairól híres városállamban. 
A cigarettázókabinoknak az a célja, hogy a közterületen tartózkodó emberek megvédje a másodlagos füsttől, így a dohányosok által elhasznált füstös levegőt is megtisztítva juttatják vissza a szabadba. 
A május eleji tíznapos próbaidőszakban napi átlagban százan vették igénybe a kabint, amely iránt azonban az AFP helyszíni tudósítója szerint szerdán nem mutatkozott túl nagy érdeklődés. A dohányosok elmondták, hogy túl szűknek, zártnak érzik a helyiséget, amelyben leülni sem lehet. Egy dohányos kijelentette, másodosztályú állampolgárnak érezte magát a kabinba száműzve. Az AFP úgy látta: sokan inkább a kijelölt szabadtéri dohányzósarkokat használták arra, hogy rágyújtsanak. 
Szingapúrban annyira rossz szemmel nézik a dohányzást, hogy sokan csak lopva mernek rágyújtani az utcán – írja az AFP. A távol-keleti városállamban már az 1970-es években felvették a küzdelmet a dohányzás ellen, amely a legtöbb közintézményben tilos. A tiltott helyen dohányzókat akár 1000 szingapúri dollárra (212 ezer forint) is büntethetik és az országban be van tiltva az elektromos cigaretta is. Az SGC abban bízik, hogy a 20 ezer dollárba kerülő kabinok felállításához sikerül megnyerni az üzlet- és a háztulajdonosokat, akik ezzel is kedvezhetnek vásárlóiknak, bérlőiknek.
Szerző
Frissítve: 2019.05.23. 16:10