Előfizetés

Elmarasztalta a bíróság a Figyelőt a Soros-lista miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.24. 18:12

Egész oldalas helyreigazításra és nagy összegű sérelemdíj megfizetésére kötelezték a lapot.
Pert nyert két "Soros-zsoldos" a Figyelő ellen a nevezetes Soros-lista miatt. Az ítélet szerint a lapnak egy teljes oldalban kell közölnie az ítélet rendelkező részét és annak jogi indokolását is, hogy az olvasók pontosan megismerhessék, mit és miért ítélt jogsértőnek a Fővárosi Törvényszék - írja az Index. Emellett a Figyelőnek fejenként 500-500 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie a felpereseknek, és az újságnak kell állnia a perköltséget is.
A Figyelő tavaly áprilisban tett közzé egy listát, amely a nem sokkal korábban Schmidt Mária tulajdonába került lap szerint "Soros magyarországi zsoldosainak" nevét tartalmazza. Az lista teljes nonszensz, több olyan ember is szerepelt rajta, aki már évekkel korábban meghalt, . A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a lista megjelenbése után nem sokkal jogi képviseletet ajánlott a Figyelőben megtámadott civileknek, de az érintettek közül csak Jávor Kata és Szőke Sándor jelentkezett. Ők úgy gondolták, hogy sérti a személyiségi jogaikat az, ha zsoldosként, idegen, gonosz hatalmak végrehajtójaként állítják be azt az értékes társadalmi munkát, amit végeznek. Az elsőfokú bíróság megállapította, hogy széles társadalmi rétegek számára első ránézésre is egyértelműen jogsértő volt a cikk tartalma. Kimondta, hogy a felperesek jó hírnevét sérti az a tényállítás, amely őket Soros György bármilyen akaratának végrehajtójaként, különösen a negatív jelentéstartalmú „zsoldosként” állítja be. Nem fogadta el a bíróság a Figyelő védekezését, miszerint a cikk a véleménynyilvánítás szabadságának körébe tartozik. A bíróság kötelezte a Figyelőt, hogy az ítélet jogerőre emelkedésétől számított következő lapszámban tegye közzé a bírósági döntést és eltiltotta a hasonló jogsértő tartalmak közzétételétől.

Letiltotta a Helsinki Bizottság képzéseiről a bírókat az OBH

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.24. 17:55
Gerber Tamás
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Ősz óta a jogvédőkkel való együttműködési hajlandóság az OBH részéről meredeken zuhant, noha a témák szigorúan szakmaiak, a politikával távolról sem állnak kapcsoltban.
Levélben tiltották le a Pest megyei bírósági vezetőit a Magyar Helsinki Bizottság képzéseiről, írja az index.hu. A portál birtokába került levelet a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, Gerber Tamás küldte körbe, akit most január 15-tel nevezett ki Handó Tünde, az OBH elnöke. A levél, ami egyenesen a képzések jelentésére buzdítja a címzetteket, többek közt ezt írja:
"amennyiben a Magyar Helsinki Bizottságtól képzésre szóló felhívást, meghívást kap, kérem, hogy arról haladéktalanul tájékoztatni szíveskedjen. Tájékoztatom, hogy az OBH a bírák vagy igazságügyi alkalmazottak képzésén való részvételét nem támogatja. A képzés szakmai tartalmáról nem rendelkezünk információval, annak kialakításába a bírósági szervezet nem került bevonásra".

A Helsinki Bizottság az elmúlt tíz évben számtalan szakmai képzést, workshopot tartott már bíróknak, ügyvédeknek, ügyészeknek, ezeken többször is képviseltette magát az Országos Bírósági Hivatal is. Maga Handó Tünde OBH-elnök nyilatkozott úgy korábban a Helsinki egyik, 2016-os képzéséről, hogy az "nem jelentett semmilyen veszélyt a bírói karra".
Tavaly ősz óta egyre világosabb, hogy az együttműködési hajlandóság az OBH részéről meredeken zuhant, noha a témák szigorúan szakmaiak, a politikával távolról sem állnak kapcsoltban, tudta meg a portál a Helsinkitől. Kádár András Kristóf, a szervezet társelnöke úgy nyilatkozott: ahhoz, hogy a jogvédő munkát normálisan lehessen csinálni, kell a konstruktív párbeszéd a hatóságokkal, fontos a problémákat több oldalról körül járni, erre pedig konferenciákon, képzéseken, interjúk kapcsán van lehetőség.
A levelet körbeküldő törvényszéki elnökről, Gerber Tamásról egyébként legutóbb például akkor lehetett hallani, amikor egy értekezleten járásbírósági és bírósági igazgatási vezetőket a Magyar Bírói Egyesületből (MABIE) való kilépésre buzdított, illetve kiosztott nekik egy olyan listát, amin több tucat bíró neve és adószáma szerepelt, akik a bírói egyesület tagjai. Az Indexnek nyilatkozó bírók szerint az volt a cél, hogy a vezetők tudják meg név szerint, hogy kik tagok, és győzzék meg őket, hogy nem érdemes a MABIE-ben maradniuk.
A Magyar Helsinkiről mostanában leggyakrabban a Röszkén a magyar hatóságok által éheztetett menekültek kapcsán hallani: a jogvédők rendszeresen kénytelenek a strasbourgi bíróságig menni, hogy elérjék, kapjanak enni a fogva tartott emberek. De ők nyújtanak jogi segítséget a felszámolásra ítélt fóti Gyermekközpont titkosított adatainak megszerzésében is az érintetteknek.

Két nap, három fideszes, öt óvoda - az ombudsman beismerte, hogy büntetlenül lehet kampánydíszletté alázni a gyerekeket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.24. 17:16

Fotó: Tállai András Facebook oldala
Az alapvető jogok biztosának Tóth Bertalan EP-listavezető hívta fel a figyelmét, hogy a fideszes politikusok semmibe veszik ajánlásit, mire Székely László széttárta a kezét.
A gyermekek politikai célú felhasználásával kapcsolatban további intézkedések megtételére a konkrét pártpolitikai tevékenységgel összefüggésben nincs lehetőségem, az Európai Parlament kapcsolatos kampányidőszakban átfogó vizsgálat megindítását nem tervezem – lényegében ennyivel intézte el az alapvető jogok biztosa azt a levelet, amelyet Tóth Bertalan küldött neki. Az MSZP elnöke azt sérelmezte konkrét példákat sorolva, hogy kormánypárti politikusok rendre megsértik Székely László ajánlását, és úton-útfélen gyerekekkel pózolnak a kampányban. Ezt egyébként az alapvető jogok biztosa sem vitatta, így az, hogy nem tesz semmit, egyértelműen bizonyítja, hogy a jog eszközeivel nem torolható ha biodíszletté alázzák a politikusok a gyerekeket – tételesen megsértve ezzel a gyerekjogokat.
És tényleg, óvodák sorát járták végig kampányoló fideszesek az elmúlt két napban. Mint a közösségi oldalaikra feltöltött, óvodásokkal pózoló képeiket összeszámoló 444.hu írja, most Herczeg Tamás és Vécsey László képviselők, valamint Tállai András államtitkár vetette ki a részét a kormánypártnál dívó politikai pedofíliából.
Vécsey mindössze csak az isaszegi Bóbita Óvodában vágott át egy nemzeti színű szalagot, amihez feltétlenül népi ruhába öltöztetett gyerekek kellettek a háttérbe.
Herczeg már tevékenyebb volt. Egyszer a békéscsabai Becsey Oszkár utcai Óvoda nagyrészt uniós pénzből kapott kazánját és más energetikai újításait adta át. Mindezt láthatósági mellénybe öltözött kisgyerekek tánccal voltak kénytelenek kísérni. De Kétegyházán is járt csütörtökön, ahol a Napsugár Óvoda gyerekeit vonultatták fel a kedvéért - és a kampányfényképekért. Itt a képek alapján már kevésbé egyértelmű, hogy vajon verset mondtak, táncoltak, esetleg mindkettőt csinálták az ovisok.
Hasonlóan lelkes volt Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Csütörtökön fűtést és szigetelést avatott a tiszatarjáni Micimackó Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde népies egyenruhába öltöztetett gyerekeinek társaságában, akiknek a politikus beszédét is végig kellett hallgatnia. De itt nem állt meg, és pénteken már a Sajóhídvégi Rákóczi Julianna Óvoda táncoló ovisai közé vegyült el öltönyében Tállai. Itt még csak avatás sem volt, mindössze az intézmény születésnapját kellett néptánccal és államtitkárral megünnepelni.