Előfizetés

7,4 milliárdért próbálhatja megvenni a Rác fürdőt Budapest

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.24. 18:25
Rácz Fürdő
Fotó: Wikipedia
A közgyűlés elé terjesztett javaslat szerint a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő REK kft. részére ezért 7,5 milliárd forint összegű kamatmentes tagi kölcsönt nyújtanának.
Több mint hétmilliárd forintot biztosíthatnak arra, hogy a fővárosi önkormányzat megszerezze a Rác fürdő és a hotel épületének tulajdonjogát a felszámolási eljárás során - derült ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésből. A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett - a budapest.hu oldalon közzétett - előterjesztés elfogadásával
a Fővárosi Közgyűlés arra utasítaná a REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. ügyvezetőjét, hogy a Rác fürdő és hotel felszámoló általi értékesítése során mindkét felépítmény, azaz a teljes ingatlanegyüttes tulajdonjogának megszerzése érdekében 7 milliárd 401 millió 409 ezer forint összeghatárig ajánlatot tegyen.

A javaslat szerint a fővárosi önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő kft. részére ezért 7,5 milliárd forint összegű kamatmentes tagi kölcsönt nyújtanának.
A Rác fürdő átfogó felújítása és a hozzá kapcsolódó hotel kialakítása érdekében 2002-ben megindult projekt ellehetetlenülése nyomán a Fővárosi Közgyűlés 2015 nyarán döntött a Rác Nosztalgia Kft. és a Rác Beruházó Kft. felszámolásának kezdeményezéséről. Az előterjesztésben az olvasható, hogy a Fővárosi Törvényszék a felszámolási zárómérleg benyújtására augusztus 29-ig póthatáridőt biztosított a felszámoló részére.
A Fővárosi Közgyűlés 2018. február 21-én döntött arról, hogy a Rác fürdő mielőbbi megnyitása érdekében meg kívánja szerezni az ingatlanokat.
Mint írták, a fővárosi önkormányzat a REK Kft. bevonásával történő tulajdonszerzést követően haladéktalanul megkezdi a fürdő megnyitásához szükséges intézkedéseket, felújításokat, valamint "a hotel felépítményéhez kapcsolódó lehetséges üzemeltetési alternatívák között is mérlegelhet, ide értve a REK Kft. további működésével, a nyújtott tagi kölcsönnel kapcsolatos elszámolási kérdéseket is".

Elmarasztalta a bíróság a Figyelőt a Soros-lista miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.24. 18:12

Egész oldalas helyreigazításra és nagy összegű sérelemdíj megfizetésére kötelezték a lapot.
Pert nyert két "Soros-zsoldos" a Figyelő ellen a nevezetes Soros-lista miatt. Az ítélet szerint a lapnak egy teljes oldalban kell közölnie az ítélet rendelkező részét és annak jogi indokolását is, hogy az olvasók pontosan megismerhessék, mit és miért ítélt jogsértőnek a Fővárosi Törvényszék - írja az Index. Emellett a Figyelőnek fejenként 500-500 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie a felpereseknek, és az újságnak kell állnia a perköltséget is.
A Figyelő tavaly áprilisban tett közzé egy listát, amely a nem sokkal korábban Schmidt Mária tulajdonába került lap szerint "Soros magyarországi zsoldosainak" nevét tartalmazza. Az lista teljes nonszensz, több olyan ember is szerepelt rajta, aki már évekkel korábban meghalt, . A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a lista megjelenbése után nem sokkal jogi képviseletet ajánlott a Figyelőben megtámadott civileknek, de az érintettek közül csak Jávor Kata és Szőke Sándor jelentkezett. Ők úgy gondolták, hogy sérti a személyiségi jogaikat az, ha zsoldosként, idegen, gonosz hatalmak végrehajtójaként állítják be azt az értékes társadalmi munkát, amit végeznek. Az elsőfokú bíróság megállapította, hogy széles társadalmi rétegek számára első ránézésre is egyértelműen jogsértő volt a cikk tartalma. Kimondta, hogy a felperesek jó hírnevét sérti az a tényállítás, amely őket Soros György bármilyen akaratának végrehajtójaként, különösen a negatív jelentéstartalmú „zsoldosként” állítja be. Nem fogadta el a bíróság a Figyelő védekezését, miszerint a cikk a véleménynyilvánítás szabadságának körébe tartozik. A bíróság kötelezte a Figyelőt, hogy az ítélet jogerőre emelkedésétől számított következő lapszámban tegye közzé a bírósági döntést és eltiltotta a hasonló jogsértő tartalmak közzétételétől.

Letiltotta a Helsinki Bizottság képzéseiről a bírókat az OBH

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.24. 17:55
Gerber Tamás
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Ősz óta a jogvédőkkel való együttműködési hajlandóság az OBH részéről meredeken zuhant, noha a témák szigorúan szakmaiak, a politikával távolról sem állnak kapcsoltban.
Levélben tiltották le a Pest megyei bírósági vezetőit a Magyar Helsinki Bizottság képzéseiről, írja az index.hu. A portál birtokába került levelet a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, Gerber Tamás küldte körbe, akit most január 15-tel nevezett ki Handó Tünde, az OBH elnöke. A levél, ami egyenesen a képzések jelentésére buzdítja a címzetteket, többek közt ezt írja:
"amennyiben a Magyar Helsinki Bizottságtól képzésre szóló felhívást, meghívást kap, kérem, hogy arról haladéktalanul tájékoztatni szíveskedjen. Tájékoztatom, hogy az OBH a bírák vagy igazságügyi alkalmazottak képzésén való részvételét nem támogatja. A képzés szakmai tartalmáról nem rendelkezünk információval, annak kialakításába a bírósági szervezet nem került bevonásra".

A Helsinki Bizottság az elmúlt tíz évben számtalan szakmai képzést, workshopot tartott már bíróknak, ügyvédeknek, ügyészeknek, ezeken többször is képviseltette magát az Országos Bírósági Hivatal is. Maga Handó Tünde OBH-elnök nyilatkozott úgy korábban a Helsinki egyik, 2016-os képzéséről, hogy az "nem jelentett semmilyen veszélyt a bírói karra".
Tavaly ősz óta egyre világosabb, hogy az együttműködési hajlandóság az OBH részéről meredeken zuhant, noha a témák szigorúan szakmaiak, a politikával távolról sem állnak kapcsoltban, tudta meg a portál a Helsinkitől. Kádár András Kristóf, a szervezet társelnöke úgy nyilatkozott: ahhoz, hogy a jogvédő munkát normálisan lehessen csinálni, kell a konstruktív párbeszéd a hatóságokkal, fontos a problémákat több oldalról körül járni, erre pedig konferenciákon, képzéseken, interjúk kapcsán van lehetőség.
A levelet körbeküldő törvényszéki elnökről, Gerber Tamásról egyébként legutóbb például akkor lehetett hallani, amikor egy értekezleten járásbírósági és bírósági igazgatási vezetőket a Magyar Bírói Egyesületből (MABIE) való kilépésre buzdított, illetve kiosztott nekik egy olyan listát, amin több tucat bíró neve és adószáma szerepelt, akik a bírói egyesület tagjai. Az Indexnek nyilatkozó bírók szerint az volt a cél, hogy a vezetők tudják meg név szerint, hogy kik tagok, és győzzék meg őket, hogy nem érdemes a MABIE-ben maradniuk.
A Magyar Helsinkiről mostanában leggyakrabban a Röszkén a magyar hatóságok által éheztetett menekültek kapcsán hallani: a jogvédők rendszeresen kénytelenek a strasbourgi bíróságig menni, hogy elérjék, kapjanak enni a fogva tartott emberek. De ők nyújtanak jogi segítséget a felszámolásra ítélt fóti Gyermekközpont titkosított adatainak megszerzésében is az érintetteknek.