Fidesz-matricás különítmény pusztítja az MSZP plakátjait Győrben

Publikálás dátuma
2019.05.25. 13:23
A fehér furgonból több mint 40 letépett ellenzéki plakát és molinó került elő
Az ötfős csapat egy fehér furgonnal járja az utcákat, és tucatjával szaggatják le a táblákat. A rongálókat akció közben buktatta le egy másik aktivista csoport.
Hetek óta módszeresen leszaggatják az ellenzék EP-választási hirdetéseit Győrben; a szemtanúk, járókelők egy fehér furgonos bandáról beszéltek, ami főként éjszaka dolgozott, és begyűjtötte a hivatalos hirdetési felületekre kiragasztott plakátokat, de főként az MSZP -s anyagokra utaztak. Péntek éjszaka aztán a plakátragasztók tetten érték a tépkedőket: az MSZP aktivistái épp csak befejezték munkájukat, amikor látták, hogy egy Fidesz-matricás furgonból öt ember ugrik ki, és nekiáll leszaggatni a ragasztótól még nedves hirdetéseket – tudta meg a Népszava.
„Megállítottuk őket, aztán némi szóváltás után rendőrt hívtunk” – mondta lapunknak Pollreisz Balázs, az MSZP győri elnöke, aki maga is részt vett a plakátozásban. A kiérkező rendőrök aztán Pollreisz kérésére felnyitották a furgon rakterét, melyben több tucatnyi plakát mellett 41 darab, letépett műanyag MSZP-Párbeszéd hirdetőtáblát is találtak. A rongálás miatt az Pollreisz ott helyben feljelentést tett, az igazán érdekes fordulat azonban csak a rendőrök távozása után következett.
„A furgonos csapat tagjai beismerték nekünk, hogy Fidesz-aktivisták, és felsőbb utasításra tépkedik az ellenzéki hirdetéseket”

– mesélte Pollreisz.

A plakátszaggatók ugyan nem nevezték meg közvetlen, személyes megbízójukat, a győri MSZP-s azonban nehezen tudna elképzelni más megrendelőt, mint a győri Fidesz-szervezetet. Utóbbit egyébként Borkai Zsolt, a város polgármestere vezeti.
Bár a letépett, megrongált táblákat már nem tudták visszahelyezni, a helyi szocialisták ezeket újrahasznosították: a 41 táblát győri irodájuk környékén állították fel, hogy ezzel is emlékeztessenek a történekre. Pollreisz hozzátette, az esetről már értesítették a Nemzeti Választási Bizottságot – ami pedig a rendőrségi vizsgálatot illeti, szerinte bűncselekmény miatt indulhat nyomozás, mivel az okozott kár meghaladta a szabálysértési felső határértéket, vagyis az 50 ezer forintot.
Az üggyel kapcsolatban megkerestük Borkai Zsoltot is és a helyi Fidesz-irodát, hogy kiderüljön, valóban helyi vagy központi Fidesz-utasítást követtek a plakátszaggatók, és ha egyik esetről sincs szó, tervezi-e belső vizsgálat indítását a történtek miatt. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a rendőrség megkereste-e már Borkait vagy a Fidesz-irodát a történtek miatt. Levelünkre Borkai Zsolt megbízásából egy önkormányzati tanácsadó válaszolt, aki szerint a győri EP-kampány koordinálása a Fidesz választókerületi elnökeihez, Kara Ákos államtitkárhoz és Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselőhöz tartozik Kérdéseinkkel őket is megkerestünk, ha kapunk választ, frissítjük cikkünket.
Szerző
Frissítve: 2019.05.25. 17:47

Juncker: Orbánék alaptalan összeesküvés-elméletekkel kampányolnak

Publikálás dátuma
2019.05.25. 12:43

Fotó: ERIC VIDAL / AFP
Az Európai Bizottság elnöke azt javasolta Ujhelyi Istvánnak, hogy forduljon a magyar választási szervekhez.
Ismét levélben reagált Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a magyar kormány „brüsszelezős” plakátkampányára – írja az Index.  A portál összefoglalója szerint Ujhelyi István szocialista EP-képviselő levelére adott válaszban Juncker részletesen is felidézte az Európai Bizottság februárban kiadott nyilatkozatát, mely már egyértelművé tette álláspontjukat. Juncker most megismételte:
az Orbán-kormány alaptalan összeesküvés-elméletekkel kampányol Brüsszellel szemben.

Ujhelyi arról érdeklődött néhány hete Junckernél, nem ütközik-e uniós szabályba az, hogy egy tagállam képviselőként az Orbán-kormány közpénzből Brüsszel-ellenes jelszavakkal szórta tele – óriásplakáton és szórólapokon – Magyarországot. Mindezt pedig egy európai parlamenti választási kampányban tette, amelynek tisztaságáért és lebonyolításáért az uniós intézmények, így a bizottság is felelősséggel tartozik. Juncker sajnálattal vette tudomásul, hogy a korábbi bizottsági tényközlések ellenére sem ért véget az EU-ellenes kormányzati kampány Magyarországon. Továbbra is úgy látja,
elengedhetetlen a küzdelem a hazugságok és a félretájékoztatás ellen.

„Meggyőződésünk, hogy a bizottságnak azonnal és hatékonyan kell reagálni akkor, amikor az Európai Unió tevékenységéről és kezdeményezéseiről hamis hírek és állítások jelennek meg, amelyek célja egyértelműen az, hogy aláássák a közös európai értékek és érdekek védelmét”

– fejtette ki.

Juncker hisz abban: az általa még hónapokon át vezetett uniós döntéshozó-végrehajtó szerv feladata, hogy tájékoztassa az uniós állampolgárokat és tisztázza álláspontját valamennyi kérdésben. Válaszában kiemelte, hogy a tisztességes információhoz jutás a demokrácia egyik alapja, és a demokrácia és a jogállamiság előmozdítás, illetve védelme az Európai Bizottság legkiemeltebb feladata. Az uniós alapszerződés a közösség alapértékeként rögzíti előbbit, ahogyan a szabad és tisztességes választások egyik alapjaként a demokratikus pártversenyt is. Ennek márpedig része a kampány, amelynek szabályairól Ujhelyi eredetileg érdeklődött kérdésében.
„A Bizottság nem rendelkezik általános hatáskörrel beavatkozni választási kérdésekben, és a választások tisztaságáért is a nemzeti hatóságok tartoznak felelősséggel, amelyeknek az uniós joggal összhangban kell eljárniuk. (...) ez különösen igaz az európai parlamenti választások esetében”

– közölte Juncker arról, hogy a kampány tisztaságát és az állampolgárok szabad és demokratikus választáshoz fűződő, alapvető jogait miként kellene megvédjék a magyar, elsősorban választási szervek.

A bizottsági elnök – felsorolva az idevágó tagállami kötelezettségeket – azt javasolta Ujhelyinek, forduljon a magyar választási szervekhez, mert végső soron biztosítani kell a bírósági jogorvoslatot Magyarországon is akkor, ha a magyar kormány kampánya sérti az uniós, vagy akár a nemzeti jogot.
Szerző
Frissítve: 2019.05.25. 12:49

Verhofstadt szerint Orbán az unió végét jelentheti

Publikálás dátuma
2019.05.25. 11:58
Guy Verhofstadt
Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP
Orbán Viktor különutas politikája tovább szabdalhatja az EU amúgy is ingatag egységét - figyelmeztetett a liberális ALDE vezetője.
Budapestre jött Guy Verhofstadt: a liberális ALDE frakcióvezetője, volt belga miniszterelnök a Momentum mellett kampányolt és eközben az EU jövőjéről, Orbán Viktorról, az uniós forrásokról szóló interjút is adott a 24.hu-nak. Verhofstadt a harmadik legnagyobb EP-frakció vezetőjeként azt fejtegette, hogy negyven év után megszűnhet a szociáldemokrata és a néppárti szövetség többsége, ők – a liberálisok – pedig azon dolgoznak, hogy létrehozzanak egy új Európa-párti közepet, amely nélkül nem lehet többséget alkotni. Ebbe a középben pedig szerinte helye lenne Macronnak és a Momentumnak, de a román antikorrupciós pártnak is. A populisták erősödéséről Guy Verhofstadt azt mondta, a Salvini-féle szövetség (a Népek és Nemzetek Európai Szövetsége) csak nevet váltott, lényegében azonban ugyanaz maradt, ami korábban is volt – ezért nem beszélhetünk új pártcsaládról. A populisták erősödését ugyanakkor aggasztónak látja, és arra is figyelmeztet, hogy mindegyikük mögött Oroszország állhat, aminek érdeke az EU meggyengítése.
A populisták erősödését ugyanakkor aggasztónak látja, és arra is figyelmeztet, hogy mindegyikük mögött Oroszország állhat, aminek érdeke az EU meggyengítése.

„Le Pen hiteleket kap az oroszoktól, és még mindig nem tudni, mi volt az energiaüzlet Salvini és Oroszország között. Strache ügyét láttuk, és ott van Nigel Farage és a bankok kapcsolata is” – mondta a liberális politikus, hozzátéve: Orbán és a Fidesz az összes energiaüzletét Oroszországgal köti.
A lap kérdésére, hogy Európa tehetetlensége miatt erősödhetett meg ennyire Orbán Viktor, Verhofstadt a tagállamok felelősségét vagy inkább felelőtlenségét emlegette: ezek ugyanis nem akartak valódi uniót létrehozni. „Az Európai Unió jelenleg nem létezik, csak európai államok konföderációja. Egyetlen tagállam meg tud akadályozni bármilyen döntést” – jegyezte meg Verhofstadt, aki erősebb, központosított rendszerben, az Európai Egyesült Államok létrejöttében reménykedik.  Az Orbán által gyakran követelt szuverenitás kapcsán az ALDE vezetője leginkább azt emelte ki, hogy egyénileg szinte semmit nem lehet elérni a globális kihívásokkal kapcsolatban – egy állam nem oldhatja meg a klímaváltozást, de nem képes felvenni a kesztyűt sem Kínával szemben sem, ha gazdasági érdekekről van szó. 
Guy Verhofstadt egyébként főként a Néppárt bűnének tartja, hogy Orbán Viktor ilyen jelentőségre és hatalomra tehetett szert – hiszen Orbán bármit tett korábban, a néppárti barátok megvédték. A politikus az egyik legnagyobb veszélynek Orbán néppárti kilépését és frakcióalakítását tartja. Mint mondta, ha ezt hagyják, akkor mindenki ezt fogja csinálni, Románia, Lengyelország is különutas politikát folytathat majd.
„Ha az unió nem lép fel Orbánnal szemben, akkor az uniónak vége. Mondhatják a populisták, hogy többféle demokrácia létezik, de ez nem igaz. Ebből csak egyféle van”

–mondta az interjúban.

Szerző
Frissítve: 2019.05.25. 12:50