Cseh Katalin, a Momentum listavezetője és Fekete-György András, a párt elnöke a Momentum eredményváró rendezvényén
Fotó: Illyés Tibor / MTI

EP-képviselőket választ az ország - a szavazás képekben

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán vasárnap reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 7,78 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2019.05.26. 23:38
Nők bujáki népviseletben
Fotó: Komka Péter / MTI
EP-választáson 10 277 szavazókörben valamivel kevesebb mint 7,9 millió választópolgárt várnak este 7 óráig
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
41-es szavazókör a ferencvárosi József Attila lakótelepen
Fotó: Népszava
Lakatos József független polgármester (k) leadja szavazatát, ahol kilenc választópolgár él
Fotó: Varga György / MTI
Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője kilép a szavazófülkéből
Fotó: Illyés Tibor / MTI
Dobrev klára és Gyurcsány Ferenc szavaz
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Tóth Bertalan sajtótájékoztatója
Fotó: Csortos Szabolcs
Orbán Viktor os szavazott
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Majd sajtótájékoztatót tartott
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Gyöngyösi Márton
Fotó: Kovács Tamás / MTI
A Colonia Rostallo Kulturális és Hadtörténeti Alapítvány római kori hagyományőrző tagjai szavaznak Nemesvámoson
Fotó: Varga György / MTI
Áder János és felesége, Herczegh Anita
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Magyar szavazó a berlini magyar követségen
Fotó: Máté Róbert
Vendégvárás Berlinben
Fotó: Máté Róbert

Ujhelyi: a DK két helye biztos, az igazi tét az, hogy a kormányt rendre sarokba szorító Jávor Benedek újra Brüsszelbe jusson

Publikálás dátuma
2019.05.26. 11:13

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Szorul vissza a szélsőjobb, a baloldali pártok és a zöldek erősödnek Európában az utóbbi három nap tapasztalatai szerint.
Narancsszínű fotelból rugózott fel a szocialista Ujhelyi István és a párbeszédes Jávor Benedek, majd a két politikus elindult szavazni, nem titkoltan pártjaik közös listájára. Mert Európának változnia kell, olyan közösségé kell formálódnia, ahol minden magyar boldogul. Ehhez, az úgynevezett „szociális Európa” létrejöttéhez Ujhelyi szerint egy balfordulatra, az európai szocialisták győzelmére van szükség, beleérve az MSZP-Párbeszéd szövetségére kell szavazni. Már csak azért is, mert a szocialista politikus úgy látja: égető szükség van Brüsszelben Jávor Benedekre (aki többek között rákényszerítette a kormányt a paksi bővítés szerződéseinek nyilvánosságra hozatalára, illetve a klímavédelem elszánt harcosa). A párbeszédes politikust viszont, figyelmeztetett Ujhelyi, csak a szocialista szavazók emelhetik be az EP-be, úgyhogy nyomás voksolni. Az MSZP-kampányfőnöke szánt két szót DK-s barátaira is, akik most versenytárai a választáson (Ujhelyi szerint ez a helyzet a Fidesz érdeke). A szocialista politikus szerint a Demokratikus Koalíciónak biztosan van két helye Brüsszelben (a mandátumokat Dobrev Klára és Molnár Csaba személyesíti meg). Úgyhogy a mai nap szavazatai valójában azt döntik el, hogy az MSZP-Párbeszéd listáján érdemben a harmadik helyen szereplő Jávor Benedek újrázhat-e az Európai Parlamentben. (Értsd: Ujhelyi gyakorlatilag az MSZP azon radikálisainak üzent, akik a DK-val kacérkodnak.) És egyébként az MSZP kampányfőnökeként büszke a kampányoló aktivisták tízezreire, és arra az 5200 szavazóköri delegáltra, akik éjszakáig ügyelnek a voksolásra, és ráütnek a rendszer kezére, ha csalni próbál.
Európa harmadik napja választ, figyelmeztetett Jávor Benedek, aki szerint a voksoláson olyasmi történik, amire pár hete még senki nem számított: megállt a szélsőjobb előretörése, sőt a nacionalista, populista erők visszaszorulóban vannak. A baloldali és a zöld erők izmosodnak, ez pedig azt jelenti, hogy Európa a következő öt évben megpróbál igazságosabb lenni, jobban figyelni az emberre. Hogy Magyarország is részese lehet-e a folyamatnak, ez a párbeszédes képviselő szerint azon múlik, hogy miképp szavaznak ma polgárai. Jávor mindenesetre reménykedik, hiszen a részvételi adatok erőteljesebbek, mint az utóbbi két választás esetében.
Szerző

Többen rosszul lettek a szavazóhelyiségekben

Publikálás dátuma
2019.05.26. 10:35

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Volt, akihez mentőt is kellett hívni.
9 óráig már 95 095 választópolgár adta le szavazatát Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán. Salgótarjánban 8:25-kor a szavazóhelyiségben egy választópolgár rosszul lett, emiatt mentőt kellett hozzá hívni. A szavazatát még le tudta adni.  A Pest megyei Tápiószőlősön az SZSZB elnök lett rosszul. Mivel a tünetei nem szűntek, a jegyzőkönyvvezető hívta az ügyeletet és a HVI vezetőt. A póttagot azonnal értesítették, a 2. szavazókörben megjelent. Az orvos javaslatára az elnök hazament, a helyettes pedig megkezdte munkáját.
Szerző
Témák
EP-választás
Frissítve: 2019.05.26. 10:43