A kampánykudarc tanulságait a szocialista választmány vonhatja le

Publikálás dátuma
2019.05.27. 00:09

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Az MSZP elnöksége egyhangúlag úgy döntött, hogy nem mond le az EP választási kudarc miatt, hanem az őszi önkormányzati választásig folytatja a munkát – jelentette be a párt elnöke nem sokkal negyed 12 után a Villányi úti konferenciaközpontban tartott sajtótájékoztatón.
Tóth Bertalan gratulált a Demokratikus Koalíció és a Momentum politikusainak, akik a vártnál sokkal jobb eredményt értek el, de emlékeztetett minden ellenzéki pártot, hogy ezt a választást a Fidesz nyerte meg. Nem beszélt az MSZP-Párbeszéd szövetségnek mindössze egyetlen mandátumot hozó kampány hibáiról, ehelyett a tavaly ősszel, tél elején megkezdett helyi összefogásokra tért át, amelyek bizakodóvá teszik a szocialistákat, hogy az önkormányzati választáson jelentős fordulatot tud majd felmutatni az ellenzék. Úgy fogalmazott, ahol már létrejött az együttműködés, ott le lehet győzni a fideszes helyi kiskirályokat. Ahogy az várható volt, Tóth Bertalan bejelentette, hogy amint jogerőssé válik az eredmény, lemond mandátumáról, ami listavezetőként megilletné, de hogy végül kit küld a párt az EP-be, azt a jövő hétre összehívott országos választmány tagjai döntik el. A szövetség kisebbik tagja, a Párbeszéd nevében Jávor Benedek lépett a mikrofonokhoz, és azt mondta, sajnálja, hogy szövetségük csalódást okozott szavazóiknak. Jó hírnek nevezte ugyanakkor, hogy az általa és szocialista képviselőtársai által elkezdett munka folytatódhat, hiszen sok zöldpárti és szociálisan érzékeny képviselőt juttattak be a nyugati országok az Európai Parlamentbe.

Nem lesz zöld magyar az EP-ben

A sajtótájékoztató előtt adott nyilatkozataiban láthatóan megtörten, de mosolyogva állta a kérdéseket Jávor Benedek, aki nem jut ki ismét az Európai Parlamentbe. A Párbeszéd politikusa a jövőjét firtató kérdésekre azt felelte: húsz éve foglalkozik közélettel, hol civil szervezetben dolgozva, hol parlamenti képviselőként, hol EP képviselőként, abban tehát biztos, hogy azután is ezt folytatja, de hogy hol és milyen szerepben, arra még nem tud válaszolni. Sajnálja, hogy a magyar választókat nem érte el nagyobb arányban pártja fő üzenete, a klímaváltozás megállításának jelentősége, de azt mondta, örül, hogy sok nyugat-európai országban megértették a szavazók ennek a kérdésnek a fontosságát a jövő szempontjából és a zöld pártok ott meg tudtak erősödni. A mostani kudarc ellenére ő folytatja a környezetvédelem és demokrácia érdekében végzett munkáját, a félresikerült kampány miatt pedig majd a két szövetséges párt vezetői vitatják meg a felelősség és a folytatás kérdéseit, ő ezzel nem akar foglalkozni – tette hozzá Jávor Benedek.

Témák
EP-kampány MSZP

Hullámzó ellenzéki erősorrend

Publikálás dátuma
2019.05.26. 23:43

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Nincs kétharmados Fidesz-győzelem, viszont az ellenzék ismét súlyos vereséget szenvedett. Az LMP gyakorlatilag megszűnt, a Momentum és a Demokratikus Koalíció előretört.
A Demokratikus Koalíció és a Momentum örülhet a vártnál jobb eredménynek, de azt látni kell: van egy komoly fideszes többség, amellyel szemben az ellenzéki pártok gyakorlatilag semmit sem léptek előre – így vont mérleget Juhász Attila, a Political Capital főmunkatársa a vasárnapi EP-választásról.
Csaknem teljes feldolgozottságnál a Fidesz-KDNP 52,1 százalékos eredménnyel 13 uniós képviselőt küldhet Brüsszelbe. Az ellenzék vezető ereje a Demokratikus Koalíció lett (16,26 százalék) a Dobrev Klára vezette lista négy mandátumot szerzett, a Momentum (9,92 százalék) 2, az MSZP-Párbeszéd (6,68 százalék) és a Jobbik (6,64 százalék) pedig 1-1 képviselőt delegálhat. Az LMP 2,19 százalékot ért el, így nem szereztek egyetlen mandátumot sem. Ennek meg is lett a következménye, az ökopárt teljes elnöksége lemondott. – Megsemmisítő vereség. „Monty Python-bohózatot” hoztak össze az országgyűlési választás után, és olyan helyzetet alakítottak ki, amelyben a két vezetőjük távozott. Teljesen jogos és megérdemelt a büntetés. Nem azért vesztettek szavazókat, mert zöldpárti politikát folytattak, sőt, ennek köszönhetően tudtak akár egynél is több szavazatot kapni – fogalmaztak LMP-s forrásaink. A Mi Hazánk Mozgalom 3,33 százalékot szerzett, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2,63, míg a Munkáspárt 0,42 százalékot kapott.
Juhász Attila szerint egy ideig az lesz az érzet és a DK törekvése is, hogy ők a legerősebb ellenzéki párt. Hosszabb távon ez viszont komoly kihívás, hiszen a közelgő, őszi önkormányzati voksolás újra felboríthatja az ellenzéki erősorrendet. – Az komoly kockázat az ellenzéki pártok számára, hogy az egész önkormányzati kampány káoszba fullad – fogalmazott Juhász Attila.
A Political Capital szakértője szerint az MSZP-Párbeszéd őrizni akarja a mintegy egy hónappal ezelőtti fővárosi megállapodást, amelyet a DK-val, és a Momentummal közösen kötött. – Ez ugyanis az egyetlen esély, hogy életben maradjanak – szögezte le Juhász, hozzátéve, a vasárnapi eredmény után ennek fenntartására kevés esély van. Sőt – folytatta a politólogus – akár főpolgármester-jelölti szinten is borulhat a korábbi megállapodás. – Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd aspiránsa (Karácsonyt elvileg a DK is támogatja), vele szemben pedig Puzsér Róbert, az LMP és Jobbik támogatásával bíró független jelölt áll. Előbbi gyakorlatilag megsemmisült – fogalmazott Juhász. A szakértő szerint lehetetlen elkerülni, hogy kinyíljanak a tárgyalások, ez pedig egy szereplőnek lesz jó: a Fidesznek.
Szerző

Ha egymással kezdenek huzakodni az ellenzék pártjai, az közös öngyilkosság

Publikálás dátuma
2019.05.26. 23:28

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A Policy Agenda vezetője úgy látja, az ellenzéket tekintve egyszerűen újraosztották a tortát.
Két meglepő része van a vasárnapi választásnak Kiss Ambrus szerint. A Policy Agenda vezetője úgy látja, a Fidesz nem tudott áttörést elérni az előző EP-voksoláshoz képest, hiszen a mostani ismereteink szerint 13 mandátumot szerezhet a vezető kormánypárt az eddigi 12-vel szemben, ami nagyjából egy százaléknyi szavazatnak felel meg. 
Szó sincs tehát arról, hogy minden eddiginél nagyobb tömegek választották a Fideszt.

Ami pedig az ellenzéket illeti, Kiss úgy látja, egyszerűen újraosztották a tortát. Az EP-kampány két pártnak jött be, a DK-nak és a Momentumnak. Utóbbi rá tudott hajtani az LMP hagyományos szavazóbázisára, amelynek nagy része csalódott, kereste magának az új politikai tömörülést. Ennek a bázisnak egy kis része bement az MSZP-be, de az elemző szerint legtöbben a Momentumhoz pártoltak át, mert büntetni akarták az LMP-t. Ugyanarról a nagyvárosi szavazóbázisról van szó, amelyik korábban az Együtt PM-re voksolt vagy az LMP-re. 
Most annyi történt, hogy ez a nagyvárosi szavazóbázis újraosztódott.

A DK azért tudott most meglátása szerint önálló jelleget adni a kampánynak, mert jó hívószavakat talált. Az egyik Dobrev Klára neve volt, a másik az Európai Egyesült Államok szlogen, ami bejött, mert egyszerű volt. Az MSZP-Párbeszéd kampánya ezzel szemben a Policy Agenda elemzője szerint nagyon gyenge volt. 2014-ben is hasonló látványos vereséget értek el, amiből akkor is a DK került ki győztesen, de utána mégsem tudott továbbépítkezni. A mostani eredményből nem kell tehát azt a következtetést levonni, hogy ez a választási arány a későbbiekben is megmarad, ez egy pillant eredmény. Abban viszont biztos Kiss, hogy
teljes bukáshoz vezet, ha most az összefogással kezdenek az ellenzék kampányolni az őszi önkormányzati választásra, sokkal ésszerűbb lenne lezárni a belső vitákat, és beállni a civil szervezetek mögé. Ez sikert hozhat az ellenzéknek.

Témák
EP-választás
Frissítve: 2019.05.26. 23:41