Előfizetés

Hullámzó ellenzéki erősorrend

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.05.26. 23:43

Nincs kétharmados Fidesz-győzelem, viszont az ellenzék ismét súlyos vereséget szenvedett. Az LMP gyakorlatilag megszűnt, a Momentum és a Demokratikus Koalíció előretört.
A Demokratikus Koalíció és a Momentum örülhet a vártnál jobb eredménynek, de azt látni kell: van egy komoly fideszes többség, amellyel szemben az ellenzéki pártok gyakorlatilag semmit sem léptek előre – így vont mérleget Juhász Attila, a Political Capital főmunkatársa a vasárnapi EP-választásról.
Csaknem teljes feldolgozottságnál a Fidesz-KDNP 52,1 százalékos eredménnyel 13 uniós képviselőt küldhet Brüsszelbe. Az ellenzék vezető ereje a Demokratikus Koalíció lett (16,26 százalék) a Dobrev Klára vezette lista négy mandátumot szerzett, a Momentum (9,92 százalék) 2, az MSZP-Párbeszéd (6,68 százalék) és a Jobbik (6,64 százalék) pedig 1-1 képviselőt delegálhat. Az LMP 2,19 százalékot ért el, így nem szereztek egyetlen mandátumot sem. Ennek meg is lett a következménye, az ökopárt teljes elnöksége lemondott. – Megsemmisítő vereség. „Monty Python-bohózatot” hoztak össze az országgyűlési választás után, és olyan helyzetet alakítottak ki, amelyben a két vezetőjük távozott. Teljesen jogos és megérdemelt a büntetés. Nem azért vesztettek szavazókat, mert zöldpárti politikát folytattak, sőt, ennek köszönhetően tudtak akár egynél is több szavazatot kapni – fogalmaztak LMP-s forrásaink. A Mi Hazánk Mozgalom 3,33 százalékot szerzett, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2,63, míg a Munkáspárt 0,42 százalékot kapott.
Juhász Attila szerint egy ideig az lesz az érzet és a DK törekvése is, hogy ők a legerősebb ellenzéki párt. Hosszabb távon ez viszont komoly kihívás, hiszen a közelgő, őszi önkormányzati voksolás újra felboríthatja az ellenzéki erősorrendet. – Az komoly kockázat az ellenzéki pártok számára, hogy az egész önkormányzati kampány káoszba fullad – fogalmazott Juhász Attila.
A Political Capital szakértője szerint az MSZP-Párbeszéd őrizni akarja a mintegy egy hónappal ezelőtti fővárosi megállapodást, amelyet a DK-val, és a Momentummal közösen kötött. – Ez ugyanis az egyetlen esély, hogy életben maradjanak – szögezte le Juhász, hozzátéve, a vasárnapi eredmény után ennek fenntartására kevés esély van. Sőt – folytatta a politólogus – akár főpolgármester-jelölti szinten is borulhat a korábbi megállapodás. – Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd aspiránsa (Karácsonyt elvileg a DK is támogatja), vele szemben pedig Puzsér Róbert, az LMP és Jobbik támogatásával bíró független jelölt áll. Előbbi gyakorlatilag megsemmisült – fogalmazott Juhász. A szakértő szerint lehetetlen elkerülni, hogy kinyíljanak a tárgyalások, ez pedig egy szereplőnek lesz jó: a Fidesznek.

Ha egymással kezdenek huzakodni az ellenzék pártjai, az közös öngyilkosság

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.05.26. 23:28

A Policy Agenda vezetője úgy látja, az ellenzéket tekintve egyszerűen újraosztották a tortát.
Két meglepő része van a vasárnapi választásnak Kiss Ambrus szerint. A Policy Agenda vezetője úgy látja, a Fidesz nem tudott áttörést elérni az előző EP-voksoláshoz képest, hiszen a mostani ismereteink szerint 13 mandátumot szerezhet a vezető kormánypárt az eddigi 12-vel szemben, ami nagyjából egy százaléknyi szavazatnak felel meg. 
Szó sincs tehát arról, hogy minden eddiginél nagyobb tömegek választották a Fideszt.

Ami pedig az ellenzéket illeti, Kiss úgy látja, egyszerűen újraosztották a tortát. Az EP-kampány két pártnak jött be, a DK-nak és a Momentumnak. Utóbbi rá tudott hajtani az LMP hagyományos szavazóbázisára, amelynek nagy része csalódott, kereste magának az új politikai tömörülést. Ennek a bázisnak egy kis része bement az MSZP-be, de az elemző szerint legtöbben a Momentumhoz pártoltak át, mert büntetni akarták az LMP-t. Ugyanarról a nagyvárosi szavazóbázisról van szó, amelyik korábban az Együtt PM-re voksolt vagy az LMP-re. 
Most annyi történt, hogy ez a nagyvárosi szavazóbázis újraosztódott.

A DK azért tudott most meglátása szerint önálló jelleget adni a kampánynak, mert jó hívószavakat talált. Az egyik Dobrev Klára neve volt, a másik az Európai Egyesült Államok szlogen, ami bejött, mert egyszerű volt. Az MSZP-Párbeszéd kampánya ezzel szemben a Policy Agenda elemzője szerint nagyon gyenge volt. 2014-ben is hasonló látványos vereséget értek el, amiből akkor is a DK került ki győztesen, de utána mégsem tudott továbbépítkezni. A mostani eredményből nem kell tehát azt a következtetést levonni, hogy ez a választási arány a későbbiekben is megmarad, ez egy pillant eredmény. Abban viszont biztos Kiss, hogy
teljes bukáshoz vezet, ha most az összefogással kezdenek az ellenzék kampányolni az őszi önkormányzati választásra, sokkal ésszerűbb lenne lezárni a belső vitákat, és beállni a civil szervezetek mögé. Ez sikert hozhat az ellenzéknek.

Mandátumok: Fidesz 13; DK 4; Momentum 2; MSZP 1; Jobbik 1

Az ellenzék összességében egy képviselővel szerzett kevesebbet, mint 2014-ben.
Immár publikusak a választási adatok, íme: