Előfizetés

Antibiotikumokkal van tele a Duna

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.27. 11:59

Fotó: ARMIN WEIGEL / AFP
Európában a legszennyezettebb folyó a Duna, az antibiotikum-koncentráció a biztonságos szint négyszerese – derült ki egy kutatásból.
Egy 72 ország 711 helyén végzett vizsgálat alapján a világ legjelentősebb folyói közül sokban veszélyesen magas az antibiotikumok koncentrációja. A Helsinkiben bemutatott kutatás szerint Európában a Duna a legfertőzöttebb folyó. Az Ausztriában vett minta hétféle antibiotikumot tartalmazott, például a tüdőgyulladás és hörghurut ellen is használt klaritromicint. A koncentráció a biztonságos szint négyszerese volt – írta  G7.
Európában a tesztelt folyóknak csak a 8 százalékánál haladta meg a határértéket az antibiotikumok szintje, ezért meglepő a Duna ilyen mértékű szennyezettsége. Óceániában az arány 6, Észak-Amerikában 15, Dél-Amerikában 18, Ázsiában 23, Afrikában 35 százalék volt. Világszerte 111 helyen haladta meg a határértéket a koncentráció, a legrosszabb esetben, Bangladesben, több mint 300-szorosan. 
Az antibiotikumok a baktériumfertőzések gyógyításához szükségesek, ám túlzásba vitt használatuk ellenálló baktériumtörzset eredményez, amely egészségügyi vészhelyzettel fenyegeti a világot. Mivel ezeket a szereket állattartó telepeken is alkalmazzák, könnyen a természetbe, a szennyvízzel, trágyával a folyókba kerülnek . Az ENSZ múlt hónapban kiadott figyelmeztetése szerint 
a rezisztens baktériumok terjedése olyan egészségügyi vészhelyzettel fenyeget, amely 2050-re 10 millió áldozatot szedhet.

Pár nap alatt öt bálnatetemet vetett partra a víz Szicília térségében

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.27. 09:40
Illusztráció
Fotó: EDUARDO JARAMILLO/NOTIMEX / AFP
Még vizsgálják, de valószínűleg műanyag okozta annak az öt bálnának a halálát, amelyeket Szicília térségben találtak a múlt héten.
Egy hat méter hosszú nagy ámbráscet tetemére Stromboli szigetének közelében bukkantak - jelentette az ANSA hírügynökség. A Greenpeace környezetvédő szervezete közleménye szerint négy másik nagy ámbráscet tetemét is észlelték, egyiket Favignana-sziget közelében, másik hármat Cefalu, Palermo és Milazzo strandjaira sodorta a víz.
Az állatorvosok megvizsgáltak már három tetemet, kettőnek emésztőrendszerében műanyagot találtak. „Csak a részletes boncolás fogja felfedni, mi ölte meg az állatokat” – idézte a közlemény Sandro Mazzariolt, a Páduai Egyetem professzorát.
„Aggodalomra ad azonban okot, hogy az első elemzések műanyagot mutattak ki három elpusztult állat közül kettő gyomrában. Ez megerősíti azt, hogy ez a szennyezés jelentős mértékű a tengerek mélyén is és leginkább a fiatal állatokat veszélyezteti”

– tette hozzá.

 Márciusban Szardínia szigetén huszonkét kiló műanyaghulladékot találtak egy partra vetődött és elpusztult nagy ámbráscet gyomrában. A vemhes tengeri emlősben egy 2,4 méteres magzatot is találtak. A műanyagszemét az állat gyomrának kétharmadát foglalta el. Az ámbráscet gyomrából kiszedett szemétben akadt kábelburkolat, összegabalyodott halászháló, műanyag tányér és bevásárlószatyor, továbbá egy mosóporos zacskó. 
A nagy, más néven óriás ámbráscet kihalófélben van a Földközi-tengerben.

Kettétört a patagóniai jégmező a klímaváltozás miatt

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.26. 20:48

Fotó: Adam Burton / AFP
Az emelkedő hőmérséklet miatt várhatóan tovább töredezik majd.
Két részre szakadt és várhatóan tovább töredezik a Chile és Argentína között 12 ezer négyzetkilométeren elterülő dél-patagóniai jégmező a klímaváltozás miatt - figyelmeztetnek chilei kutatók, akik márciusban látogattak el a térségbe. Gino Casassa, a dél-amerikai ország egyik legjelentősebb vízszolgáltatója, a DGA hó- és gleccserrészlegének vezetője szerint az Andok dél-chilei és argentínai részén az emelkedő hőmérséklet miatt kevesebb a régió gleccsereinek feltöltésére szolgáló hó és jég. „A törés a jégvisszahúzódás során következett be” – magyarázta Casassa. A fő gleccserről letört darab viszonylag kicsi, mindössze 208 négyzetkilométeres, ám a szakember szerint ez csupán a kezdet lehet. Hozzátette, a jégmező most még csak két részre szakadt, de dél felé haladva nagy valószínűséggel további feltöredezéseket fognak találni.  
Idén már két méretes jéghegy is levált a patagóniai Torres del Paine Nemzeti Parkban található Grey-gleccserről, és a kutatók szerint könnyen lehet, hogy a jelenség rendszeressé válik a térségben.

Kapcsolódó
Az állatok genetikai sokszínűségére is hat a klímaváltozásKlímakatasztrófa fenyegetKlímabékeharc