Előfizetés

Visszavonta a sztrájkfelhívást a PDSZ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.27. 10:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Közleményükben azt írják, hogy a szakszervezetnek nem felróható okok miatt eddig nem jöttek létre a jogszerű munkabeszüntetés lehetőségeinek feltételei.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete értesíti a sztrájkra készülőket és a közvéleményt, hogy a jogszerű sztrájk lehetőségeinek feltételei a PDSZ-nek nem felróható okok miatt ez idáig nem jöttek létre, ezért a 2019. május 29-re meghirdetett sztrájkfelhívást visszavonja, és arra kéri a helyi sztrájkbizottságokat, hogy függesszék fel a munkabeszüntetés megszervezését” – közölte a PDSZ. A szakszervezet kiemelte: a PDSZ eltökélt abban, hogy minden jogi eszközzel küzdjön azért, hogy Magyarországon a közszférában is szabadon lehessen sztrájkolni, s a továbbiakban ennek a küzdelemnek a függvényében fogja meghatározni a sztrájkkal kapcsolatos lépéseit.
A szakszervezet korábban négy pontban összegezte követeléseit: a közalkalmazotti illetménytábla rendezése (emelése); a pedagógusok kötelező óraszámának egységesen heti 22 tanórára történő visszaállítása; a pedagógusbérek számítási alapjának a mindenkori minimálbérhez kötése; sztrájktörvény módosítása annak érdekében, hogy kiszámítható, törvényes keretek között kerülhessen sor munkabeszüntetésre.   Mint megírtuk, a PDSZ valamennyi tankerületnek megállapodás-tervezetet küldött, ám szinte mindenhonnan azt a választ kapták, hogy a tankerületek szerint a tanársztrájk „nem időszerű”, ezért a megállapodásokat nem írták alá.

Újra járnak vonatok a Keleti pályaudvaron

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.27. 09:46

Fotó: Népszava
Állítólag most már könnyebben tartja majd a menetrendet a MÁV. Még akadálymentesítést és új pénztárat is kaphat a pályaudvar.
A terveknek megfelelően megindult hétfőn az utasforgalom a Keleti pályaudvaron azt követően, hogy befejeződött a kéthetes felújítás az állomáson - közölte A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hétfőn. Homolya Róbert elmondta, hogy a 80-as évek óta nem került sor ilyen volumenű, forgalomkorlátozással járó felújításra a pályaudvaron. Olyan típusú munkálatokat végeztek, ami segíti a menetrend betartását, vagyis csökkenti az üzemzavarok valószínűségét - tette hozzá.
A felújítás során több mint 4 ezer vasbeton aljzatot, 600 talpfát, 716 méternyi sínt és 1200 méternyi ágyazatot cseréltek ki, újraaszfaltoztak 10 ezer négyzetméternyi területet és eltüntették a történelmi architektúrát elcsúfító bódékat.
Terveik között szerepel, hogy 1-1,5 milliárd forintnyi uniós forrás felhasználásával egy új, nemzetközi és belföldi pénztárat, illetve modern utasvárót magában foglaló utascentrumot alakítanak ki az aluljáró szintjén. Az évente 12 millió utast fogadó pályaudvart teljesen akadálymentesítenék is - mondta Homolya Róbert.

A vonatok mégis késnek, és még az utastájékoztatók sem működnek

A modern, ledes utastájékoztató kijelzőfal helyett az utasok egyelőre kénytelenek a hangosbemondóra hagyatkozni, hiába az alapos felújítás, írja a 444.hu. A kijelzők ugyanis nem működnek.
A vonatinfó alkalmazása szerint a vonatok 15-30 perces késésben vannak, a vasúti szerelvények nagyon lassan közlekednek a pályaudvaron, ami alighanem a forgalomirányítás akadozásával függ össze - ez lehet az oka annak is, hogy a kijelző nincs üzemben.

Orbán: a választás eredménye „megvastagítja az én hangomat is a brüsszeli politikában”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.27. 09:07

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A szavazóktól kapott újabb komoly felhatalmazásról beszélt Orbán Viktor a nagy arányú EP-beli mandátumszerzés kapcsán, amit a brüsszeli vezetők kiválasztásában "ügyeskedve" fog meghálálni.
Bayer Zsoltot érte a megtiszteltetés, hogy a HírTV mikrofonját tartva elbeszélgethetett az EP-választás eredményeiről Orbán Viktorral vasárnap éjjel. Bayer az interjút egyből egy Deutsch Tamás idézettel kezdte, mi szerint a nyertesek viccet mesélnek, és viccet kért a kormányfőtől. Orbán erre kijelentette, hogy szeretne hazamenni, majd mindketten gyöngyöző kacajban törtek ki - ám az interjú ezzel mégsem ért véget.
„A magas részvételt nem a szél fújta be az ajtónkon, azért megdolgoztunk. Magyarországon soha ennyien nem vettek még részt európai parlamenti választáson” - jelentette ki Orbán. Ez szerinte annak köszönhető, hogy a polgári, nemzeti és keresztény Magyarország „szerelmesei” meggyőzték egymást arról, hogy el kell menni szavazni. „Rekord részvétel, rekord győzelem – az összes szerénység mellett ennyit azért mondhatok” – foglalta össze a miniszterelnök. Belföldre nézve azt a következtetést vonta le mindebből, hogy a Fidesznek folytatnia kell, amit csinál, Brüsszelt illetően pedig azt, hogy a magyarok szerint változnia kell az uniós politikának.
„Mit szólunk mi ehhez?” – kérdezte aztán Bayer a kormányfőt arról, hogy szerinte a Dobrev Klára vezette DK-s lista eredményével Gyurcsány Ferenc lett az ellenzék vezető embere. Ám hiába, Orbán szerint az ellenzék ügyei másodlagosak. Ám a jelentős mandátumszerzés kapcsán még elégedetten tette hozzá: az megvastagítja az ő hangját, amikor majd a brüsszeli vezetők kiválasztásában „ügyeskedik”.