Kézigránátra és egy titokzatos konténerre is százmilliókat költött a honvédség

Publikálás dátuma
2019.05.27. 16:42
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több mint hatmilliárd forint értékben rendelt szolgáltatásokat és eszközöket a honvédelmi tárca hivatala, a beszerzések között akad néhány érdekesség is.
Kézigránátból a jelek szerint sosem elég – legalábbis erre utal, hogy a honvédség  újabb vaskos közbeszerzést bonyolított le gránátok beszerzésére. Az uniós közbeszerzési értesítő, a TED szerint a HM Védelemgazdasági Hivatala 194,2 millió forintért rendelt a fegyvertípusból, bár a 24.hu cikkéből tudhatjuk, hogy épp csak két éve vásároltak belőlük egy közel 341 milliós tételt. 
A közbeszerzést mindkét alkalommal hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban bonyolították le, a gránátokat pedig ezúttal is Haltech Magyar Lőszergyártó és Rendészeti Technológiai Kft. szállíthatja le. A Haltech a régi, nagy múltú balatonfűzfői lőszergyárat tulajdonló cég, cégbírósági adatok szerint 2013 óta a Svájcban, Dullkonban bejegyzett Saltech AG tulajdonában van és mivel kizárólagos gyártónak számít, más részt sem vehetett a honvédelmi tendereken.  A vállalkozás két év alatt így már több mint félmilliárd forintért adhatott el gránátokat a magyar haderőnek. Hogy hány darab gránátról és milyen típusról van szó, arra nem tér ki a közbeszerzési dokumentum, viszonyításnak azonban jó alap lehet, hogy 2015-ben közel tízezer forintos darabáron vett 96M NF típusú támadógránátokat a honvédelmi tárca a Haltechtől, 70,4 millió forintért.
A gránátok mellett egy titokzatos tartályt is vásárolt a honvédség, aminek rendeltetésértől a közbeszerzési dokumentum is csak támpontokat adhat: a „ Különleges célú mozgatható konténerért” 263,7 milliót fizettek a tenderen egyedül induló ENERGOTEST Diagnosztikai és Automatizálási Kft.-nek. Sokba került a  személyautókra applikálható tűzszerész járőrfelszerelés is, ezért közel 154 milliót fizetett ki a Védelemgazdasági Hivatal - a tendert itt a honvédségi beszerzéseken jól szereplő Fercom Systems nyerte. Végezetül, a HM két tételben, fejlesztési és karbantartási munkák fejében 5,5 milliárdot fizetett az állami tulajdonú HM Arzenál Zrt.-nek.
vagyis öt tender keretében összesen 6,1 milliárd forintot pörgettek ki honvédelmi célokra.

A beszerzések többségéről a honvédségi hivatal tavaly döntött, ám azok csak most kerültek nyilvánosságra.
Mint arról beszámoltunk a kormányzat összesen 2026-ig összesen 1200 milliárd forintot költene el haditechnikai eszközök beszerzésére. Korábban Benkő Tibor honvédelmi miniszter annyit elárult lapunknak, hogy a már berendelt eszközökért eddig 250 milliárdot fizetett ki a honvédség. 
Frissítve: 2019.05.27. 17:09

A betelepülők mentették meg a kormánypártokat a DK-sallertől

Publikálás dátuma
2019.05.27. 14:49

Fotó: Röhrig Dániel
Taszár nem bocsájtja meg a Fidesznek, hogy tönkrement a település, ez pedig az EP-választás eredményén is látszik.
- A vér nem válik vízzé! – mosolyodik el László, majd a hajdani laktanya bejárata felé mutat: - Akiknek köze volt a honvédséghez vagy a reptérhez, sohasem fogják megbocsátani, hogy így tönkretettek bennünket. Megpróbáltak leradírozni a térképről egy falut, ami viszont nem hagyja magát. És amikor lehet, visszaüt. Hát most lehetett… A hatvanasforma férfi arra utal, hogy a vasárnapi EP-választáson Taszáron majdnem meglepetést okozott a Demokratikus Koalíció: a Gyurcsány-párt – országosan is kimagaslóan - 31,7 százalékot kapott a faluban, alig öttel kevesebbet, mint a Fidesz-KDNP. A DK előretörése azért is meglepő, mert amikor legutóbb megmérette magát, a 2014-es önkormányzati választáson csak 14 százalékot kapott, még felét sem, mint a kormánypártok. Az MSZP anno 12-t, most csak 6,8-at, ám még az átvándorlás sem ad magyarázatot a DK előretörésére.
- Elegük lett az embereknek a Fidesz hazudozásából, itt senki sem érzi azt a nagy jólétet, amiről papolnak a tévében meg a rádióban – folytatta László. – Persze, Gyurcsány alatt is szar volt a helyzet, de legalább nem ment ekkora gyűlölködés. Így aztán azok, akik 2010-ben elfordultak a baloldaltól, most visszatértek. László elköszön, s eltűnik a hajdani taszári helyőrségi központ körülötti, omladozó vakolatú házainak egyikében. Az egykori tiszti lakótelep, bár az elmúlt két évtized láthatóan igencsak megviselte, még mindig városias hangulatot ad a Kaposvár melletti településnek, mely a kilencvenes évek közepén rendszeresen szerepelt a híradásokban a délszláv háborúban idetelepülő amerikaiak miatt. Akik aztán ráuntak, hogy a megyeszékhely vezetése és a fideszes országgyűlési képviselők terrorveszéllyel kezdtek riogatni, amikor felmerült, iraki rendőröket képeznének ki a bázison, összepakoltak és elmentek. Később a laktanya is bezárt, az addig pezsgő falu pedig apátiába süllyedt.
A szocialista kormányok ugyan megpróbáltak befektetőt hozni a reptérre, de kísérletük kudarcba fulladt, az addig őket ezért hevesen támadó Fidesz pedig 2010 óta mélyen hallgat a kérdésben. Taszár ad acta került, illetve arra azért figyelt a hatalom, nehogy politikai tényező maradhasson a mindig is baloldali többségű település, ugyanis az országgyűlési választókerületek átrajzolásánál a falu Siófokhoz került. Ami alsó hangon 90 kilométer, míg Kaposvár az első település nyugat felé. Viszont így a taszári balos voksok szépen elvesznek a mindig is erősen jobboldali balatoni voksok tengerében. - Ez is mutatja, milyen gerinctelen egy társaság – háborog Mária. – Nem mernek semmit szemtől szemben, csak alattomosan, hátulról. Mi közünk van nekünk a Balatonhoz? Néhányan oda járnak nyaralni. A képviselőnket csak kampányban látjuk, akkor jön, ígérget, vagyis inkább hazudozik. A régi taszáriak nem is hisznek neki, csak a beköltözött fiatalok. Ha ők nem lennének, most rommá lenne verve itt a Fidesz, akkora sallert kapott volna!
- Sok begyöpösödött komcsi – osztja meg a kormánypárti szavazók véleményét a DK felfutásáról egy fiatal, kétgyerekes nő a lakótelepi játszótéren, többet azonban nem hajlandó mondani, különben is esni kezd, így sietősen elindulnak a bolt felé. Ahonnét egy idős és egy középkorú asszony lép ki éppen, hamarost kiderül, meny és anyós a páros, s az is, hogy DK-szavazók.
- Szerintem azért ért el ilyen jó eredményt a párt, mert Gyurcsány hátralépett – gondolkodik el a fiatalabb asszony. - A Klára asszony pedig rettentő szimpatikus volt, nem arénázott, mosolygott, látszott, hogy nem olyan véresszájú, mint a fideszesek. Kimondta, amit sokan nem mertek, hogy az Európai Unió nélkül halálra van ítélve az ország. - Orbán meg folyamatosan fenyegeti Brüsszelt meg a németeket, mintha ő fingta volna a passzátszelet – szól közbe az idősebb. – Sokan meg beveszik a sok hazugságot a migránsokról, hogy végveszélyben az ország, meg hogy az EU milliószám akar ide négereket költöztetni. De szerencsére nem mindenki hülye ebben az országban! Vannak, akik még tudják, mi számít értéknek. Látja, mi a Gagarin-szobrot sem engedtük elbontani, hiszen a múltunk része – bólogat, majd, mintha László idézné, hozzáteszi: - És tudja, a vér nem válik vízzé…
Szerző

Civilek kérlelik az MSZP-t, hogy Jávor Benedeket küldje Strasbourgba

Publikálás dátuma
2019.05.27. 14:49
Jávor Benedek javára is dönthet az MSZP, civilek kérik a pártot, hogy tegyen is így
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Jávor harcolt a legelszántabban Paks 2 átláthatóságáért és klímaügyekben is, sokan szeretnék, hogy az EP-ben maradhasson.
Civilek aláírásgyűjtést indítottak annak érdekében, hogy az MSZP Jávor Benedeknek adja azt az egyetlen helyet, amelyet megszerzett az MSZP-Párbeszéd koalíció a hétvégi európai parlamenti választáson – írja a 24.hu.
Jávor a negyedik volt a pártszövetség listáján, de már lehetett tudni, hogy az első helyen levő Tóth Bertalan MSZP-elnök nem fogja felvenni a mandátumot, szóval valójában Jávor a harmadik volt a sorban, és lehetett arra számítani, hogy ez elég lesz ahhoz, hogy az eddigi ciklusban a legaktívabb, a paksi atomerőmű projektjének titkosítása és az Elios-féle szabálytalanságok ellen is küzdő Jávor újra tagja lehessen az EP-nek. A vasárnapi szavazás azonban csalódást okozott a szocialista pártnak és a Párbeszéd Magyarországnak – emlékeztet a hírportál – mert csak egy képviselőt küldhetnek ki Stasbourgba, illetve Brüsszelbe 
Ezért most civilek próbálják arra rávenni a pártszövetséget, hogy vegyék előre Jávort. Az aláírásgyűjtéshez ide kattintva lehet csatlakozni. Ezt írják:
Sokan vagyunk, akik az MSZP-Párbeszéd listára Jávor Benedek bejuttatása miatt szavaztunk. Arra kérjük ezért a rekord alacsony választási eredményt elérő MSZP-t, hogy a globális klímakatasztrófa kellős közepén adja a megszerzett mandátumát a lista negyedik helyén álló Jávor Benedeknek, aki a zöld ügyek egyik leghitelesebb képviselője, és egyben az elmúlt 5 év legelismertebb, legkeményebben dolgozó magyar Európai Parlamenti képviselője.

Szerző