honvédelem;gránát;beszerzés;

2019-05-27 16:42:36

Kézigránátra és egy titokzatos konténerre is százmilliókat költött a honvédség

Több mint hatmilliárd forint értékben rendelt szolgáltatásokat és eszközöket a honvédelmi tárca hivatala, a beszerzések között akad néhány érdekesség is.

Kézigránátból a jelek szerint sosem elég – legalábbis erre utal, hogy a honvédség  újabb vaskos közbeszerzést bonyolított le gránátok beszerzésére. Az uniós közbeszerzési értesítő, a TED szerint a HM Védelemgazdasági Hivatala 194,2 millió forintért rendelt a fegyvertípusból, bár a 24.hu cikkéből tudhatjuk, hogy épp csak két éve vásároltak belőlük egy közel 341 milliós tételt. 

A közbeszerzést mindkét alkalommal hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban bonyolították le, a gránátokat pedig ezúttal is Haltech Magyar Lőszergyártó és Rendészeti Technológiai Kft. szállíthatja le. A Haltech a régi, nagy múltú balatonfűzfői lőszergyárat tulajdonló cég, cégbírósági adatok szerint 2013 óta a Svájcban, Dullkonban bejegyzett Saltech AG tulajdonában van és mivel kizárólagos gyártónak számít, más részt sem vehetett a honvédelmi tendereken.  A vállalkozás két év alatt így már több mint félmilliárd forintért adhatott el gránátokat a magyar haderőnek.

Hogy hány darab gránátról és milyen típusról van szó, arra nem tér ki a közbeszerzési dokumentum, viszonyításnak azonban jó alap lehet, hogy 2015-ben közel tízezer forintos darabáron vett 96M NF típusú támadógránátokat a honvédelmi tárca a Haltechtől, 70,4 millió forintért.

A gránátok mellett egy titokzatos tartályt is vásárolt a honvédség, aminek rendeltetésértől a közbeszerzési dokumentum is csak támpontokat adhat: a „ Különleges célú mozgatható konténerért” 263,7 milliót fizettek a tenderen egyedül induló ENERGOTEST Diagnosztikai és Automatizálási Kft.-nek. Sokba került a  személyautókra applikálható tűzszerész járőrfelszerelés is, ezért közel 154 milliót fizetett ki a Védelemgazdasági Hivatal - a tendert itt a honvédségi beszerzéseken jól szereplő Fercom Systems nyerte. Végezetül, a HM két tételben, fejlesztési és karbantartási munkák fejében 5,5 milliárdot fizetett az állami tulajdonú HM Arzenál Zrt.-nek.

A beszerzések többségéről a honvédségi hivatal tavaly döntött, ám azok csak most kerültek nyilvánosságra.

Mint arról beszámoltunk a kormányzat összesen 2026-ig összesen 1200 milliárd forintot költene el haditechnikai eszközök beszerzésére. Korábban Benkő Tibor honvédelmi miniszter annyit elárult lapunknak, hogy a már berendelt eszközökért eddig 250 milliárdot fizetett ki a honvédség.