Macron pártja ragaszkodik ahhoz, hogy kirakják a Fideszt az EPP-ből

Publikálás dátuma
2019.05.28. 09:19

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
Csak ez esetben hajlandóan tárgyalni bármiféle szövetségről.
A francia elnök pártja ragaszkodik ahhoz, hogy az EPP rakja ki a Fideszt, az En Marche és az általa dominált liberális képviselői csoport csak ez esetben hajlandó tárgyalni bármiféle szövetségről – derül ki a Reuters cikkéből. Ezt a Macron vezette párt választási listájának 2. legfontosabb szereplője közölte. A Saxo Bank párizsi közgazdásza pedig azt várja, hogy Macronnak meg kell küzdenie Orbánnal az európai reformokért. Ugyanakkor a CDU-CSU gyengébben szerepelt, mint korábban, így a francia elnök minimum meg tudja akadályozni Weber megválasztását a Bizottság élére. Pártja megerősítette, hogy teljesen alkalmatlannak tartják a politikust a tisztségre. Renzi volt olasz kormányfő hozzátette: akár tetszik, akár nem, a következő időszakban Macron lesz a királycsináló. A szocialista portugál miniszterelnök rokonszenvét nyilvánította a francia vezető EU-elképzelései iránt. Macron már vasárnap este felhívta a kancellárt, hogy tárgyalni akar vele és más uniós vezetőkkel a mai csúcs előtt. Verhofstadt, a liberális frakció vezetője kijelentette, hogy az államfő igazából győzelmet aratott odahaza, hiába beszél bárki vereségről. Macron egójára ugyan nem hat jól, hogy csak a kiábrándító 2. helyet szerezte meg a választáson, ám most megkezdi harcát, mert növelni kívánja befolyását Brüsszelben és számára igencsak kedvező, hogy ehhez immár egy egész pártcsaládra támaszkodhat. Az Európai Külkapcsolati Tanács egyik kutatója szerint akár még a mérleg nyelve is lehet belőle, hiszen a legerősebb pártot képviseli a liberális frakcióban. Merkel lassan távozik a színről és az államfő szívesen átveszi tőle az európai terv nem hivatalos vezetőjének tisztét. És az ALDE nélkül nem lehet döntésképes koalíciót létesíteni Strasbourgban. Pont ezért bizakodóak Macron tanácsadói, miután Le Pen csupán 1 %-kal verte meg az En Marche-t, holott a törvényhozási időszak félidejében általában sokkal nagyobb szokott lenni a különbség.
Szerző

Természeti katasztrófák után egy hétig szabad a nyilvános fegyverviselés Texas államban

Publikálás dátuma
2019.05.28. 08:55
Illusztráció/Shutterstock
Az NRA által is támogatott javaslat mentesítené a felelősségre vonás alól azokat, akiknek arra amúgy nem volna engedélyük, hogy maguknál tartsák a fegyverüket.
 16:15 arányban elfogadta a texasi szenátus azt az új törvényt, amely feljogosítja a fegyvertartókat, hogy a természeti katasztrófákat követő egy hétben nyilvánosan viselhessék a fegyverüket. A javaslat támogatói azzal érveltek, hogy így az otthonuk hátrahagyására kényszerülőknek „legalább a fegyvereiket nem kell hátrahagyniuk”. A törvény indoklásában azt írják, ez különösen jól jöhetne a tolvajok ellen – írja a 444.hu a CNN cikke alapján.
Az NRA által is támogatott javaslat mentesítené a felelősségre vonás alól azokat, akiknek arra amúgy nem volna engedélyük, hogy maguknál tartsák a fegyverüket.

A javaslat egyik beterjesztője Charles Brandon Creighton republikánus szenátor. Ő Houstonra két évvel ezelőtt lecsapó Harvey hurrikán idején tapasztaltakra hivatkozott. Akkor a hatóságok augusztus 23-án rendelték el az evakuációt, de a térség kiürítése még öt nappal később, augusztus 28-án is tartott. Épp ezért tartotta Creighton indokoltnak, hogy egy egész hétre felmentést adjon a fegyvertartóknak. Creighton  kiemelte, hogy 
a törvény semmilyen kötelezettséget nem ír elő a menhelyeknek, azok megtagadhatják a felfegyverkezve érkezők befogadását, vagy akár arra is kötelezhetik őket, hogy leadják a fegyverüket.

Texasban az utcán, a jelenlegi törvények szernint rejtve csak engedéllyel lehet fegyvert hordani.
Szerző
Témák
fegyverviselés

Rendőröket öltek meg egy bandatámadásban Mexikóban

Publikálás dátuma
2019.05.28. 07:52
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A támadók előbb egy rendőrségi járőrautóra nyitottak tüzet, majd a társaik segítségére érkező két rendőrcsapatra.
Négy rendőrt meggyilkoltak, hét másikat megsebesítettek egy bandatámadásban Mexikó nyugati részén - közölték helyi tisztviselők, akik szerint megsebesült két vétlen járókelő is. Michoacan állam ügyészi hivatala azt közölte, hogy a támadók vasárnap Zamora városában előbb egy rendőrségi járőrautóra nyitottak tüzet, majd a társaik segítségére érkező két rendőrcsapatra. Három rendőr a helyszínen életét vesztette, egy negyedik később halt bele sérüléseibe. A hatóságoknak sikerült rábukkanniuk a támadók egyik teherautójára. A helyi sajtóban közölt fotókon a járművön a CJNG felirat látható, ami a Cártel de Jalisco Nueva Generación nevű drogkartellt fedi. A támadással egy időben egy videó jelent meg egy közösségi oldalon. A felvételen kisteherautókat és terepjárókat lehetett látni, oldalukon a CJNG felirattal. Mexikóban a városi rendőrségnek csupán könnyű fegyverei vannak, kevesebb a bérük, és nem kapnak olyan kiképzést, mint a szövetségi rendőrség tagjai.
Szerző
Témák
Mexikó