Előfizetés

Gyanúsítottként hallgathatták ki az ötödik leggazdagabb magyart

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.28. 14:59
Bige László
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Lapértesülés szerint a nyíregyházi kapitányságon kérdezték Bige Lászlót. A nagyvállalkozó már régóta a kormányközeli körök bögyében van.
A 24.hu több forrásból származó információi szerint hétfőn a nyíregyházi rendőrkapitányságon gyanúsítottként hallgatták ki Bige Lászlót, az ország egyik leggazdagabb vállalkozóját. A Bige Holding nyíregyházi központjának ügyvezetői titkárságán kérdésünkre azt mondták, sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják az értesülést. Az ORFK egyelőre nem válaszolt a kihallgatást és okait firtató kérdésre – írja a lap. A magyar műtrágyakirály vállalkozása körül tavaly kezdtek el csapkodni a villámok. A rendőrség és a katasztrófavédelem 2018 novemberében szokatlanul nagy erők bevonásával hajtott végre rajtaütést a Bige Holding szolnoki gyárában. Egy 300 fős egység majdnem egy teljes napon át kutatott a cég irodáiban.
A hatóságok akkor azt állították, hogy hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és egyéb bűncselekmények okán indult az akció. Az ügyet jól ismerő másik forrás arról számolt be az újság kérdésére, hogy a rajtaütéssel nem értek véget a hatósági akciók, november óta rendszeresen megjelennek a NAV emberei a szolnoki üzemben. Tavaly novemberben a Napi.hu azt írta, hogy a Nyíregyháza sóstói részén található Bige-villát több tucat rendőr vette körbe. A műtrágyakirály akkor úgy nyilatkozott, nincs rendőri jelenlét a házánál, de szívesen várja őket. Bige László neve hosszú ideje szerepel az leggazdagabb magyarok listájának elején. A legfrissebb névsor 170 milliárdosra becsülte Bige vagyonát, amivel jelenleg az 5. helyet tölti be. A hírportál korábban már írt arról, hogy az elmúlt időszakban több „érdeklődő” is szemet vethetett a Bige-birodalomra.
Beszédes, hogy csak a Bige-érdekeltségeket érintette hátrányosan az a márciusi „általános törvénymódosítás”, ami után a vegyipari cégek - így a Bige László érdekkörébe tartozó Nitrogénművek, az ország legnagyobb ipari gázfelhasználója  - már nem igényelhették vissza a felhasznált gázmennyiség utáni tárolási díjat; mint a Népszava megtudta, ez a módosítás több milliárd forinttal csökkenthette a vállalat nyereségét. 

Több magyar nem tudott szavazni a belga és a német külképviseleteken

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.28. 12:09

Fotó: Máté Róbert
Pedig kérésük jóváhagyásáról még értesítést is kaptak a választási irodáktól.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Választási Jogi Programjának forródrótja az európai parlamenti választás napján több hívást is kapott arról, hogy Belgiumban és Németországban élő vagy ezekben az országokban lakóingatlannal rendelkező választópolgárok nem tudták leadni a szavazataikat – közölte a TASZ. Mint írják, mindez annak ellenére történt: az érintettek határidőben kérték, hogy a külképviseleten szavazhassanak és a kérésük jóváhagyásáról értesítést is kaptak a magyar választási irodáktól. Azaz számukra úgy tűnt, hogy minden rendben lesz a külképviseleti szavazóhelyiségben. Azonban 
a választás napján kiderült, hogy az érintett választópolgárok mégsem szerepelnek a magyar névjegyzékben, így nem élhettek választójogukkal.

Magyarok szavaznak a berlini követségen
Fotó: Máté Róbert
A TASZ azt sejti, ez azért történhetett meg, mert a vonatkozó belga és német szabályozás alapján az ezekben az országokban bejelentett lakcímmel rendelkező európai uniós állampolgárokat úgy veszik névjegyzékbe az ottani európai parlamenti választáson, hogy ezt nekik külön nem kell kérniük. A kifejezett kérés hiányában pedig nem garantálható, hogy a választópolgárok tudjanak arról, hogy ők nem a magyar listákra fognak szavazni a magyar külképviseleten, hanem a belga vagy német lakcímük szerint a belga vagy német európai parlamenti listákra. A magyar szabályozás szerint az Európai Unió más tagállamában névjegyzékbe vett magyar állampolgárokat a Nemzeti Választási Iroda törli a magyar szavazóköri névjegyzékből. A TASZ azt gondolja, hogy
„a külképviseleti névjegyzékbe vétel után érkezett be a belga és német választási szervektől ez az információ a magyar választási irodákba és ez alapján – a választópolgárok tájékoztatása nélkül – az érintett választópolgárokat törölték a magyar névjegyzékből.”

Feltételezik, hogy az utolsó pillanatban kapta meg a magyar választási iroda az információt a társszervektől, és emiatt már nem volt lehetősége az érintett választópolgárokat értesíteni, illetve velük tisztázni a helyzetet.
„Ha ez történt, akkor szükséges lenne megfelelő európai szintű szabályozásra a nemzeti választási szervek kommunikációjára vonatkozóan. Természetesen az is lehetséges, hogy az információ időben a magyar választási irodák rendelkezésére állt, csak ők nem vették fel a kapcsolatot az érintett választópolgárokkal”

– olvasható a TASZ közleményében.

A jogvédő szervezet közzétette azt a panasz-mintát, amelynek segítségével az érintett választópolgárok tisztázhatják, hogy mi történt pontosan. A TASZ munkatársai bíznak abban, hogy ha rendszerszintű hiba van, akkor azt a választási szervek e panaszok eredményeként orvosolják, hiszen ez a technikai hiba párthovatartozástól függetlenül fosztotta meg a választópolgárokat a választójoguktól. Ez az egyetlen módja, hogy a jövőben ilyesmi ne ismétlődhessen meg – teszi hozzá a TASZ.

Újszülöttet találtak a miskolci babamentő inkubátorban

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.28. 12:05
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A kislánynak a kórház dolgozói a Kis Napsugár nevet javasolták.
Egészséges újszülött kislányt találtak Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház bejáratánál elhelyezett babamentő inkubátorban – közölte az egészségügyi intézmény kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az inkubátor hétfőn 22 óra 13 perckor jelzett és a személyzet azonnal intézkedett: a Gyermekegészségügyi Központ munkatársai gondozásba vették a gyermeket, majd a koraszülött- és újszülött-pathológiai osztályra vitték. A 45 centiméterrel és 2990 grammos súllyal született kislánynak a kórház dolgozói a Kis Napsugár nevet javasolták. A gyermek nem sokkal a megtalálása előtt születhetett és bizonyára nem intézményi körülmények között. Ennek ellenére jól van, az első vizsgálatok szerint egészséges - írták. A kórház arra is kitért, hogy a nők – ha nem szeretnék felnevelni a gyereküket – az anonim szülés és a nyílt vagy titkos örökbeadás mellett is dönthetnek, valamint továbbra is működik a babamentő inkubátor. A kórház főbejárata előtt 1998-ban helyezték el a készüléket, azóta ez a kislány volt a tizenharmadik újszülött, akit itt találtak.