Helyteleníti Washington, hogy Magyarország a NATO-t használja Kijev ellen

Publikálás dátuma
2019.05.29. 07:45
Kurt Volker a korrupció letörését is reméli az új ukrán államfőtől
Fotó: AUDE VANLATHEM / AFP
Hibát követ el Budapest, ha eszközként használja az észak-atlanti szövetséget Kijevvel fennálló vitájának megoldására - mondta kedden a Népszava kérdésére Kurt Volker, az amerikai külügyminisztérium ukrán ügyekben illetékes vezető diplomatája.
Magyarország a kisebbségeket hátrányosan érintő ukrán oktatási törvény, és most már a nemrég elfogadott nyelvtörvény miatt is blokkol a katonai szövetségben minden, a nagyköveti szintnél magasabb szintű tárgyalást Ukrajnával, így tavaly a NATO-Ukrajna csúcs sem valósulhatott meg. "Egyelőre sajnos semmiféle előrelépés nem történt az ügyben" - válaszolta online sajtótájékoztatóján a nagykövet a Népszava ezzel kapcsolatos kérdésére. "Remélem, hogy Zelenszkij elnök megválasztásával a két országnak sikerül megegyeznie a kisebbség nyelvhasználati jogait illetően. Ezt a problémát meg kell oldani. Magyarország hibát követ el azzal, hogy eszközként használja a NATO-t, hogy nyomást gyakoroljon Ukrajnára. Ukrajna egyelőre fontos, kívülről érkező kihívásokkal küzd - az orosz megszállással -, és ezt minden országnak figyelembe kellene vennie" - fejtette ki az amerikai álláspontot. Az ukrán nyelvtörvény, amelyet április 25-én fogadott el a kijevi parlament, gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát. Az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért jogi felelősségre vonást, bírságot helyez kilátásba. A törvényt a korábbi elnök, Petro Porosenko írta alá.   A sajtótájékoztatón alapvetően az ukrajnai konfliktusról és a Volodimir Zelenszkij elnöki beiktatását követő helyzetről volt szó. Volker hangsúlyozta, hogy nagy reményeket fűz az oroszul is folyékonyan beszélő, korrupcióellenes megnyilvánulásairól ismert Zelenszkijhez, aki szabad és tisztességes választások eredményeként került Ukrajna élére. Az amerikai diplomata szerint Ukrajnában most meg kell erősíteni a demokratikus intézményeket és a biztonságot, fel kell számolni a korrupciót. A Kelet-Ukrajnában zajló konfliktust Volker "humanitárius tragédiaként" jellemezte, és kiemelte: az orosz megszállás miatt kialakult helyzet áldozatait az ukrán kormánynak és a nemzetközi szervezeteknek is segíteniük kell. 
Frissítve: 2019.05.29. 10:58

Baltával vágta fejbe iskolatársnőjét egy orosz diák

Publikálás dátuma
2019.05.28. 21:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A fiú az „ölés révén próbált jót cselekedni” saját bevallása szerint, igaz, a támadás után rögtön belátta, hogy szörnyű dolgot tett.
Molotov-koktélt dobott egy osztályterembe, majd baltával fejbe vágta egy 12 éves iskolatársnőjét kedden egy 14 éves tanuló a Szaratov megyei Volszkban. A támadás után a fiú videófelvételen sajnálkozott a közösségi médiában az ötödikes kislány megsebesítése miatt. Az áldozatot helikopterrel szállították egy szaratovi kórházba.
Az elkövetőt elfogták. A fiú két üveg gyújtófolyadékot vitt be az iskolába, az egyiket egy osztályterembe dobta be, a másikat a folyosón hajította el, de szerencsére egyik sem lobbant lángra. Az incidens egyetlen sebesültje a megtámadott lány.  A kiemelt ügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) eljárást indított kiskorúak meggyilkolására közveszélyes módon elkövetett kísérlet címén. Vizsgálják a fiú lehetséges indítékait is. Az orosz sajtóban megjelent értesülések szerint a tanuló a támadás előtt egy zavaros kiáltványt készített, amelyben egyfelől hangot adott öngyilkos hajlamának, valamint annak, hogy "ölés révén jó dolgot cselekedjen". Utalt benne kercsi ámokfutóra is, aki tavaly 20 ember gyilkolt meg az iskolájában.
Szerző

Visszaadta Szaakasvili állampolgárságát az új ukrán elnök

Publikálás dátuma
2019.05.28. 20:59
Miheil Szaakasvili
Fotó: AFP
A georgiai politikustól még Petro Porosenko vette el az ukrán státuszt, a frissen megválasztott Zelenszkij viszont megváltoztatta elődje döntését.
Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök visszaadta az ukrán állampolgárságot Miheil Szaakasvili georgiai politikusnak. Az erről szóló rendelet az elnöki honlapon jelent meg. A dokumentumban egyúttal négy külföldinek is engedélyezte az ukrán állampolgárság megadását államérdekből, illetve egy Odesszában élő szíriainak az Ukrajnáért tett szolgálataiért – írja az MTI.    Szaakasvili a Facebookon közölte, hogy szerda délután érkezik egy Varsóból induló repülőjárattal Kijevbe. 
Szaakasvili egykori georgiai elnök és volt odesszai kormányzó ügyvédje a múlt héten jelezte, hogy védence kérte Zelenszkijtől ukrán állampolgársága visszaállítását. Porosenko még 2017. július 26-án fosztotta meg Szaakasvilit ukrán állampolgárságától, amelyet korábban maga adományozott neki, amikor 2015-ben Odessza megye kormányzójává nevezte ki. Arra hivatkozva vette el tőle az állampolgárságot, hogy nem a valóságnak megfelelő információkat adott meg az ellene Georgiában indított büntetőeljárásokkal kapcsolatban. A háttérben azonban az állt, hogy összekülönböztek, Szaakasvili korrupcióval vádolta meg Porosenkót, 2016-ban lemondott a kormányzói posztról, és ellenzéki pártot alapított Ukrajnában Új Erők Mozgalma néven. 
Mivel kormányzói kinevezésekor Szaakasvili lemondott georgiai állampolgárságáról, az ukrán állampolgárságától való megfosztása után hontalanná vált. 2017-ben több ellenzéki tüntetést szervezett Kijevben, majd őrizetbe vették, de szabadlábra helyezte a bíróság, ő pedig külföldre távozott. Később visszatért, de gyalogosan, hívei gyűrűjében, illegálisan lépve át a lengyel-ukrán határt. 2018 februárjában ismét őrizetbe vették, és kitoloncolták az országból. Azóta Hollandiában élt.  Miheil Szaakasvili nagyjából kilenc éven át, 2013-ig volt Georgia elnöke. Ott hivatali visszaélés vádjával távollétében három év szabadságvesztésre ítélték. Kijev azonban az elmúlt években Tbiliszi többszöri kérésére sem adta ki Georgiának. 
Szerző