Előfizetés

Visszaadta Szaakasvili állampolgárságát az új ukrán elnök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.28. 20:59
Miheil Szaakasvili
Fotó: AFP
A georgiai politikustól még Petro Porosenko vette el az ukrán státuszt, a frissen megválasztott Zelenszkij viszont megváltoztatta elődje döntését.
Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök visszaadta az ukrán állampolgárságot Miheil Szaakasvili georgiai politikusnak. Az erről szóló rendelet az elnöki honlapon jelent meg. A dokumentumban egyúttal négy külföldinek is engedélyezte az ukrán állampolgárság megadását államérdekből, illetve egy Odesszában élő szíriainak az Ukrajnáért tett szolgálataiért – írja az MTI.    Szaakasvili a Facebookon közölte, hogy szerda délután érkezik egy Varsóból induló repülőjárattal Kijevbe. 
Szaakasvili egykori georgiai elnök és volt odesszai kormányzó ügyvédje a múlt héten jelezte, hogy védence kérte Zelenszkijtől ukrán állampolgársága visszaállítását. Porosenko még 2017. július 26-án fosztotta meg Szaakasvilit ukrán állampolgárságától, amelyet korábban maga adományozott neki, amikor 2015-ben Odessza megye kormányzójává nevezte ki. Arra hivatkozva vette el tőle az állampolgárságot, hogy nem a valóságnak megfelelő információkat adott meg az ellene Georgiában indított büntetőeljárásokkal kapcsolatban. A háttérben azonban az állt, hogy összekülönböztek, Szaakasvili korrupcióval vádolta meg Porosenkót, 2016-ban lemondott a kormányzói posztról, és ellenzéki pártot alapított Ukrajnában Új Erők Mozgalma néven. 
Mivel kormányzói kinevezésekor Szaakasvili lemondott georgiai állampolgárságáról, az ukrán állampolgárságától való megfosztása után hontalanná vált. 2017-ben több ellenzéki tüntetést szervezett Kijevben, majd őrizetbe vették, de szabadlábra helyezte a bíróság, ő pedig külföldre távozott. Később visszatért, de gyalogosan, hívei gyűrűjében, illegálisan lépve át a lengyel-ukrán határt. 2018 februárjában ismét őrizetbe vették, és kitoloncolták az országból. Azóta Hollandiában élt.  Miheil Szaakasvili nagyjából kilenc éven át, 2013-ig volt Georgia elnöke. Ott hivatali visszaélés vádjával távollétében három év szabadságvesztésre ítélték. Kijev azonban az elmúlt években Tbiliszi többszöri kérésére sem adta ki Georgiának. 

May: „a Brexit az utódomra marad”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.28. 20:32
Theresa May és Jean-Claude Juncker Brüsszelben, 2019. május 28-án
Fotó: Dursun Aydemir / 2019 Anadolu Agency
A brit miniszterelnök Brüsszelben sajnálkozott, amiért nem tudta lezárni az Egyesült Királyság kiválásáról szóló tárgyalásokat.
Theresa May brit miniszterelnök kedden Brüsszelben, az informális európai uniós csúcstalálkozóra érkezve sajnálatosnak nevezte, hogy minden erőfeszítése ellenére sem sikerült eredménnyel zárnia az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnésére szolgáló tárgyalásokat. "A Brexit végül az utódomra marad" - összegzett keserűen.    A múlt heti európai parlamenti választások értékelésére tartott találkozó előtt May hangsúlyozta, meg kell találniuk a módját annak, hogy minden fél határozott véleményét meghallgatva többséget kapjanak a brit parlamentben – ehhez azonban  kompromisszumra lesz szükség.
Újra kifejezte  meggyőződését, hogy az EU-val hosszan tárgyalt és elfogadott brit kilépési megállapodás a „legjobb eszköz” a 2016-os népszavazás eredményét tükröző megoldáshoz. „Mindig a lehető legjobb kilépési forgatókönyv eléréséért dolgoztam. Továbbra is úgy vélem, hogy az Egyesült Királyság számára az a legjobb, ha megegyezéssel hagyja el az Európai Uniót” - mondta.
Az Európai Bizottság és az Európai Tanács új elnökeinek kiválasztásával kapcsolatban Theresa May hangsúlyozta, Nagy-Britannia "továbbra is konstruktív szerepet fog játszani a folyamatban". Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke nyilatkozatában viszont leszögezte: „kristálytiszta, hogy a brit kiválási megállapodást nem tárgyalják újra”, írja az MTI

Elbeszélgettek a spanyol nagykövettel az orosz külügyminisztériumban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.28. 19:46
Fernando Valderrama Pareja (a baloldalon) Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik a Kremlben, 2018. október 11-én
Fotó: SERGEI KARPUKHIN /
Miután a spanyol külügyminiszter a napokban régi ellenségként jellemezte Oroszországot, moszkvai képviselője visszautasíthatatlan meghívást kapott.
Bekérették az orosz külügyminisztériumba kedden a moszkvai spanyol nagykövetet a királyság ügyvezető diplomáciai tárcavezetőjének az „orosz fenyegetéssel” kapcsolatban tett kijelentései miatt. A moszkvai külügyi tárca közleménye szerint a minisztérium értetlenségének és sajnálatának adott hangot Fernando Valderrama Pareja misszióvezetőnek Josep Borrell külügyminiszter nyilatkozata miatt, amely május 23-án jelent meg az El Periódico című lapban. Borrell "régi ellenségként" jellemezte Oroszországot, amely fenyegetést jelent Európa számára - idézi nyilatkozatát az MTI.
Az orosz külügyi közlemény szerint a nagykövet figyelmét felhívták a miniszter szavaiban rejlő „ellentmondásra, „amely „kárt okoz az Oroszország és Spanyolország közötti kapcsolatoknak és annak, hogy a kétoldalú viszonyt kölcsönösen barátiként, partneriként és előnyösként értelmezzék, ahogy azt az összes, a két ország között az elmúlt időben aláírt hivatalos dokumentum rögzíti”.