Orbán Viktor is a DK feltételei között szerepel

Publikálás dátuma
2019.05.29. 06:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Több feltétele is lehet a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőinek azzal kapcsolatban, hogy végül melyik pártcsoportba ülnek majd be az Európai Parlamentben - értesült a Népszava.
Gyurcsány Ferenc az ATV-ben beszélt arról: kedden Brüsszelbe utazik, ahol az európai liberálisok és szociáldemokraták vezetőivel is tárgyal arról, hogy az EP-be kijutó képviselőik melyik politikai csoportosuláshoz csatlakozzanak. A párt saját értékelése szerint - miután négy mandátumot is szereztek - már kéréseket is megfogalmazhatnak. Ezek között értelemszerűen szerepelhetnek majd a DK legfontosabb európai programpontjai (az egységesülő Európa, a szociális különbségek csökkentése uniós szinten, klímavédelem), de akár azt is feltételül szabhatják, hogy megkapjanak valamilyen EP-tisztséget, például egy bizottság vezetését. Forrásaink azt is elképzelhetőnek tartják, a DK csak olyan frakcióhoz csatlakozik, amelyik nyomást gyakorol Európai Néppártra annak érdekében, hogy ne vegyék be maguk közé a Fideszt. (A francia Emmanuel Macron pártja már közölte, hogy csak akkor támogatják Manfred Weber megválasztását az Európai Bizottság elnökévé, ha a Néppárt kiteszi a Fideszt.) Udo Bullmann, az európai szocialisták elnöke lapunknak úgy reagált, örömmel látják a DK képviselőit, ha továbbra is velük szeretnének dolgozni. A DK-ban egyébként úgy látják, az „MSZP a nagypárti, majd a középpárti lét után eljutott a kispárti fázisba”, és álláspontjuk szerint nem biztos, hogy lesz innen még út felfelé. - A Demokratikus Koalíció megalakulása után sokan átjöttek az MSZP-től, ám ez a folyamat egy idő után megállt, de most lehet hogy újraindul ez a folyamat - mondták forrásaink. Volt, aki azt sem zárta ki, hogy a közeljövőben „néhány ismert szocialista is csatlakozik hozzájuk”. A „Gyurcsány-párt” részéről azonban ennek érdekében nem tesznek majd lépéseket.
A DK-sok egyébként igen optimisták az őszi önkormányzati választásokat illetően: egy teljes ellenzéki összefogás esetén azt sem zárják ki, hogy 15-18 megyei jogú várost is megszerezzenek a Fidesztől, míg a mintegy 140 tízezres kisváros felét is elhódíthatónak tartják. És természetesen a főpolgármesteri tisztséget is.
Budapesten egyébként két-három kerületben tárgyalnák újra a már megkötött megállapodásokat a kerületi polgármester-jelöltekről, ha a Momentum Mozgalom úgy dönt, hogy újranyitja ezt a kérdést. Azt viszont semmiképpen nem támogatnák, hogy Karácsony Gergely helyett más legyen a közös ellenzéki főpolgármester-jelölt.
Egy magas rangú forrásunk szerint Gyurcsány Ferenc várhatóan mérsékeltebb hangnemre vált majd a belpolitikai vitákban. - Egy kis pártnak, még ha politikájában mérsékelt is, kommunikációjában radikálisnak kell lennie, különben nem látszik. Egy középpárt már megengedheti magának a visszafogottabb hangnemet, mi pedig elértünk erre a szintre – állította forrásunk, aki szerint a jövőben Thomas Piketty, Paul Krugman kapitalizmuskritikája mentén politizálnak majd, de az izraeli „sztártörténész”, Yuval Noah Harari által felvetett globális problémákat is beemelik a mondanivalójuk közé. Utóbbi azért érdekes, mert Harari köztudottan Orbán Viktor kedvenc szerzői közé is tartozik.

Szigorítják a budapesti szmogrendeletet

Publikálás dátuma
2019.05.29. 06:25

Fotó: FRED TANNEAU / AFP
Ülést tart a Fővárosi Közgyűlés.
A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a szmogrendelet módosításával tovább korlátozhatja a szmogriadó idején használható gépjárművek körét, valamint több mint hétmilliárd forintot biztosíthat arra, hogy a fővárosi önkormányzat megszerezze a Rác fürdő tulajdonjogát. Az ülésre benyújtott javaslat szerint az Euro 5-ös dízelüzemű gépjárművek forgalmát is korlátoznák szmogriadó esetén Budapesten. A módosított rendelet október elsejével lépne hatályba. A képviselők az ülésen dönthetnek arról is, hogy több mint hétmilliárd forintot biztosítsanak a Rác fürdő és hotel megszerzésére. A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés elfogadásával arra utasítanák a REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. ügyvezetőjét, hogy a fürdő és hotel felszámoló általi értékesítése során a teljes ingatlanegyüttes tulajdonjogának megszerzése érdekében 7 401 409 forint összeghatárig ajánlatot tegyen. Ezért a fővárosi önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő kft.-nek 7,5 milliárd forint kamatmentes tagi kölcsönt nyújtanának. A testület várhatóan hetven előterjesztést tárgyal majd meg, a többi mellett elfogadhatják a budapesti mobilitási tervet, azaz a közlekedésfejlesztési stratégiát, dönthetnek fővárosi EuroVelo kerékpáros útvonalak fejlesztéséről, valamint a XIII. kerületi Szent István parkba tervezett, az államalapító királyt ábrázoló szobor elhelyezéséről is.
Szerző
Témák
Budapest

Megelégelték a részeg turisták zsidózását

Publikálás dátuma
2019.05.29. 06:00
Képünk illusztráció
Önkéntesekből álló „biztonsági szolgálatot” hoz létre a Tett és Védelem Alapítvány a bulinegyedben. A szervezet számít a rendvédelmi szervek együttműködésére.
Rendszeresen történnek verbális atrocitások a VII. kerületben, az úgynevezett bulinegyedben – nyilatkozta nemrég az ortodox zsidó vallású Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) kuratóriumi elnöke, volt fideszes önkormányzati képviselő lapunk internetes felületén. Előzőleg facebookos hozzászólásában, az Élhető Erzsébetváros oldalán hívta fel rá a figyelmet, hogy „valamit tenni kell”. Kérdésünkre Szabó elmondta, hogy a szóbeli agressziót erősen ittas turisták követik el. Angolul becsmérlik a zsidókat, esetenként Heil Hitler!-eznek. Leginkább az ortodoxokat éri inzultus, hiszen nekik jól beazonosítható a vallásuk, kaftánt és kalapot viselnek.
A bulinegyed Belső-Erzsébetvárosban, az egykori „zsidónegyedben” alakult ki. A kifejezés megtévesztő: azt a látszatot kelti, mintha ezen a környéken csak zsidók éltek volna, és mintha Budapest más részein nem éltek volna nagy számban zsidók. Kétségtelen viszont, hogy a terület a zsidó vallási élet központjának számít, szűk sugarú körben ismert zsinagógák és zsidó intézmények találhatók.
Ezért is keltett nagy feltűnést (és vitát) Szabó György nyilatkozata. Beszéltünk olyanokkal, akik egyszerűen nem hitték el, amit mond, mások úgy gondolták, hogy „felfújja” az ügyet. Megint mások tudni vélték, hogy az önkormányzati választás előtt Szabó csatlakozott a bulinegyed felszámolásáért küzdő lobbihoz. 
Belső-Erzsébetvárosban több fideszes érdekeltségű szórakozóhely működik. Korábban a Hvg.hu írta meg, hogy Rónaszékiné Keresztes Monikát azért váltották le a Fidesz VII. kerületi választókerületi elnöki posztjáról, mert a fideszes vállalkozókkal szemben a lakók oldalára állt. Árulkodó, hogy Rónaszékiné utóda az „Orbán család ügyvédjeként” emlegetett, gazdasági értelemben is befolyásos Bajkai István lett.
Arra, hogy a fideszes belharcban Szabó György miért csatlakozott volna a vesztes csapathoz, nem kaptunk magyarázatot. Persze, az üzleti érdekek szövevényében nehéz eligazodni: felröppentek már olyan hírek is, hogy „fideszes oligarchák” a hányattatott sorsú Városligetben akarnak új bulinegyedet létrehozni, az Erzsébetvárosból oda terelnék át a turistákat.
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség székhelye is a bulinegyedben van. Deblinger Eduard, a hitközség elnöke számára egyáltalán nem okoztak meglepetést Szabó György kijelentései. - Verbális és tettleges támadások mindig is voltak. A mi ortodox közösségünk tagjai, akik szokásaik vagy akár ruházatuk miatt könnyen felismerhetők, sokszor szenvednek el támadásokat – számolt be a Népszavának. A fővároson kívül vidékről is érkeznek hozzájuk bejelentések.
Igyekeznek minden fórumon felhívni erre a figyelmet, hangoztatva, hogy a problémával szükséges foglalkozni. - Mi mást mondunk, mint a Tett és Védelem Alapítvány, amely azt állítja, hogy nemcsak csökkentek, hanem mára már teljesen megszűntek az ilyen jellegű esetek – jegyezte meg Deblinger Eduard. Tapasztalataik szerint az antiszemita atrocitások nem tűntek el, folyamatosan jelen vannak.
A pontosság kedvéért: a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) nem azt állítja, hogy teljesen megszűntek volna az atrocitások. Hanem azt, hogy az utóbbi időben csökkenő tendenciát mutat a regisztrált antiszemita gyűlöletcselekmények száma. Ennek ellenére – áll a szervezet idén tavasszal nyilvánosságra hozott jelentésében – tavaly több fizikai támadásról is hírt kapott az alapítvány.
- Nem hagyunk következmények nélkül egyetlen zsidóellenes megnyilvánulást sem, fellépünk mindenfajta gyűlölködés, gyűlöletkeltés ellen. Nincs kicsi ügy – hangsúlyozta Szalai Kálmán, a TEV titkára.
A Szabó György által elmondottakról az alapítvány nem kapott értesítést, máskülönben lépéseket tett volna – érzékeltette Szalai Kálmán, hogy komolyan veszik a történteket. Az alapítvány – idézzük a titkárt – elejét akarja venni annak, hogy Magyarországra „importálják az észak- és nyugat-európai antiszemitizmus terjedő pestisét”. A TEV mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy biztonsági szempontból „Budapest ne váljon olyan hellyé, mint némelyik nyugati nagyváros”.
A jelenség visszaszorítására és az antiszemita atrocitások megelőzésére a TEV úgy döntött, hogy egyfajta „önszerveződő biztonsági szolgálatot” hoz létre a bulinegyedben. Az elhatározás nem kizárólag Szabó György jelzései alapján született, de a folyamat felgyorsításában azok is szerepet játszottak – közölte kérdésünkre Szalai Kálmán.
Jelenleg a részletek kimunkálása folyik, várják az önkéntesek jelentkezését. A TEV-es szolgálat a tervek szerint együttműködik majd a rendvédelmi szervekkel.

Önérzetes magyar hazafiak

A magyar zsidó közösség tagjai egyszerre büszkék zsidó hagyományaikra, kultúrájukra, gazdag történelmükre, és egyszerre önérzetes magyar hazafiak – olvasható a TEV honlapján. Az alapítványt az ortodox gyökerű Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, Köves Slomó hívta életre 2012-ben. Külön kerestük az EMIH-et is, onnan nem jött válasz.

Szerző
Frissítve: 2019.05.29. 08:22