Mediaworks;fideszes média;Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány;

2019-05-29 08:52:27

Hivatalosan is birodalommá alakult a fideszes médiagigász

Megvalósult a teljes központosítás.

Hivatalosan is vállalatcsoporttá alakult a Fidesz-közeli médiabirodalom, a csoport uralkodó tagja, a Népszabadság egykori székházában működő Mediaworks közzé is tette ennek tényét a cégközlönyben - írja a hvg.hu. A vállalatcsoport alárendelt tagja 28 darab további médiavállalkozás, amelyek mind a KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) nevű, Fidesz-közeli médiaalapítvány tulajdonában állnak. 

A Mediaworks tulajdonosa április 30-ai hatállyal közvetlenül a KESMA lett, amely addig az Opus Press Zrt.-n keresztül birtokolta. A Mediaworks igazgatóságából kikerült Pintér Andrea, helyét Kálmán Erika vette át. Vélhetően ugyanarról a Kálmán Erikáról van szó, aki volt már ebben a pozícióban: Kálmán Heinrich Pecina bizalmi embereként dolgozott együtt az osztrák üzletemberrel a BorsodChemnél, a Vienna Capital Partnersnél, majd a Mediaworksnél is. A kiadó életében a Népszabadság beszántása előtti időszakban jelent meg közvetlenebbül. Üzleti kapcsolatai Pecinával még szorosabbra fűződtek a lap bezárása után. (A Mediaworksöt a Népszabadság eltüntetése után adta el az eleve is strómannak tartott Pecina Mészáros Lőrincnek, aki aztán szépen beadta a közösbe. Pecina neve és a fideszes médiabirodalom legutóbb a Strache-botrányban került elő, amikor a bukott szélsőjobbos osztrák alkancellár az üzletembert ajánlotta egy Orbán-típusú médiabirodalom létrehozásához az őt átverő ál-orosz ál-oligarchának.)

A Fidesz-közeli médiacégek tulajdonosai 2018. december elején ajándékozták oda több tízmilliárd forint összértékű újságjaikat, tévéiket, rádióikat a KESMA-nak. A manőverrel olyan koncentráció jött létre a magyar médiapiacon, ami mellett a Gazdasági Versenyhivatal ha akart volna, se mehetett volna el szó nélkül. A kormány azonban rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az érintett médiacégek fúzióját, ezért azt a GVH nem vizsgálta - emlékeztet a hvg.hu.

A GVH a mostani átalakulást sem vizsgálta, az ugyanis „versenyjogi szempontból nem minősül összefonódásnak, hanem egy vállalatcsoporton belüli átrendeződésnek tekinthető” – indokolt a hivatal.

Pedig ez nagyon fontos lépés, eddig ezeknek a cégeknek csak közös volt a tulajdonosuk (a KESMA), innentől viszont központi irányítású vállalatcsoportként működnek tovább, ezzel megvalósul a fideszes média gyakorlati és teljes központosítása.